JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny regjering har allerede lovet maritim politikk som styrker norske sjøfolk

Kan det endelig bli lov om norske vilkår på norsk sokkel?
Nå stilles det store forventninger til den nye regjeringen fra sjømannsorganisasjonene.
NY STATMINISTER: Jonas Gahr Støre blir nye statsminister og norske sjøfolk har klare forventninger til den nye regjeringen.

NY STATMINISTER: Jonas Gahr Støre blir nye statsminister og norske sjøfolk har klare forventninger til den nye regjeringen.

NTB

Ap har sammen med Sp og Sv «vunnet» Stortingsvalget og har 89 av 169 mandater på Stortinget. Etter all sannsynlighet vil det bli dannet rødgrønn regjering med Jonas Gahr Støre i spissen. Det lover godt for sjømannsorganisasjonenes faglig-politiske arbeid.

Klare krav

– Norsk Sjømannsforbund har vært tydelige gjennom lang tid at et rødgrønt flertall med stor sannsynlighet vil være bra for våre viktigste saker. Norske sjøfolk må merke at landet har fått en ny regjering, og det må merkes raskt, sier en klar og tydelig leder i forbundet Johnny Hansen.

– Det gjenstår fremdeles forhandlinger og en eventuell uravstemning før vi vet sammensetningen i vår neste regjering. Ap har uansett sammen med SP og SV sikret et flertall på Stortinget, noe som legger til rette for et godt samarbeid for å sikre en videre styrking av norsk maritim næring, sier administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund Hans Sande.

Bundet til masten

Johnny Hansen viser til de rødgrønnes uttalelser både før og under valgkampen.

På direkte spørsmål om man vil innføre norske lønns- og arbeidsvilkår på norsk sokkel har partiene gitt følgende svar:

Jonas Gahr Støre (Ap): Ja. Det burde være et enkelt prinsipp å enes om: At norske lønns- og arbeidsvilkår skal gjelde for arbeid i Norge. Uavhengig av om jobben gjøres på land eller til sjøs. Og at dette derfor burde gjelde på skip i kystnær trafikk i Norge, på fartøy i regulær aktivitet mellom norske havner, i norske farvann og på norsk sokkel.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp): Ja. Senterpartiet har vært en av pådriverne for norske lønns- og arbeidsvilkår på norsk sokkel og i norske farvann og har fremmet forslaget flere ganger i Stortinget.

Torgeir Knag Fylkesnes (Sv): – Maritim sektor er svært viktig i den grønne omstillingen av norsk økonomi- og næringsliv. Vi skal sikre norske arbeidsplasser for fremtiden, og de skal selvsagt ikke være dårlige enn de har vært i fortiden. Det grønne skiftet skal selvsagt gjennomføres uten sosial dumping.

Klarere blir det ikke

Også Aps næringspolitiske talsmann, Terje Aasland, har vært klokkeklar over flere år. Bare noen uker før valget 13. september, i full offentlighet, ansikt til ansikt med yrkesaktive sjøfolk, med journalister og TV-produsenter til stede, lovet han ettertrykkelig at en Ap-styrt regjering skal innføre prinsippet om norske lønns- og arbeidsvilkår dersom de skulle få flertall ved valget.

– Løfter gjort før valget forplikter. Vi forventer en rask oppfølging av lovarbeidet når det gjelder krav til norske lønns- og arbeidsvilkår på både kyst og sokkel. Forsøk på trenering, utsettelser eller andre unnskyldninger vil fra vår side ikke bli akseptert under noen omstendighet, sier Hansen i NSF.

Han mener at en samtidig satsing på tilskuddsordningen, som skissert under behandlingen av maritim melding nå i vår, selvsagt også må på plass.

Andre saker som Sjømannsforbundet forventer at den nye regjeringen skal ta tak i er:

• Konkurransedyktig og lovforankret tilskuddsordning

• Fokus på bemanningssituasjonen i ferge- og lokalfarten

• Innstramming i fartsområde for skip i NIS-registret

• Generelt fokus på arbeidsvilkår og arbeidstakeres rettigheter

STILLER KRAV: Johnny Hansen (NSF), Hege Merethe Bengtsson (Dnmf) og Hans Sande (NSOF) mener løftene de rødgrønne har gitt forplikter.

STILLER KRAV: Johnny Hansen (NSF), Hege Merethe Bengtsson (Dnmf) og Hans Sande (NSOF) mener løftene de rødgrønne har gitt forplikter.

Tri Nguyen Dinh

NSOF: – Må holde løfter

Norsk Sjøoffisersforbund ønsker å gratulere Jonas Gahr Støre som landets neste statsminister.

Likt som NSF-Hansen har Sande klare forventninger om at de rødgrønne partiene nå følger opp sine løfter om å sikre likeverdige konkurransevilkår for norske sjøfolk.

– Det betyr raskt å legge til rette for at det settes krav om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på kontinentalsokkelen, sier Sande.

Han legger til at nettolønnsordningen må styrkes og at satsing på maritim utdanning er nødvendig for at Norge fortsatt skal være en verdensledende sjøfartsnasjon.

Videre mener han at med store utskiftninger på Stortinget nå vil det bli viktig å formidle forståelsen av maritim næring slik at de nye representantene kan ta gode valg for norske sjøfolk.

– Når noen kommer inn, må også noen gå ut. Vi ønsker i den anledning å rette en stor takk til de borgerlige partiene og Erna Solberg for jobben de har gjort de siste åtte årene, sier Sande.

– Dnmf: – Klare forventninger

Det norske maskinistforbund ser fram til et godt samarbeid med en ny regjering og ønsker også å gratulere det nyvalgte Stortinget.

– Dnmf har store forventninger til det nye Stortinget og regjeringen, når det gjelder det grønne skiftet, omstillingen i maritim næring, etableringen av nye næringer, arbeidsplasser i havrommet, sikkerhet og beredskap, utdanning og etterutdanning og ikke minst gjennomføringen av norske lønns og arbeidsvilkår på norsk sokkel og i norske farvann der også offshore er omfattet, sier Hege-Merethe Bengtsson, administrerende direktør i Det norske maskinistforbund.

Politisk spørsmål

Å stille krav om norske lønns- og arbeidsvilkår om bord på skip, uansett flagg, i norske farvann samt på norsk sokkel er ikke lenger et juridisk spørsmål, men et politisk spørsmål, har professor Finn Arnesen og stipendiat Hanna Furuseth ved Nordisk institutt for sjørett tidligere uttalt til Maritim Logg.

– Nå er det kun opp til den nye regjeringen om de leverer slik de har lovet. Min mening er at de skal og bør inkludere dette i 100-dagersplanen, sier Johnny Hansen.

PS. Maritim Logg følger opp saken straks Gahr Støre, Vedum og Lysbakken blir tilgjengelig for intervju.

Nettolønnsordningen må styrkes og satsing på maritim utdanning er nødvendig for at Norge fortsatt skal være en verdensledende sjøfartsnasjon.

Hans Sande, NSOF-leder

Løfter gjort før valget forplikter. Vi forventer en rask oppfølging av lovarbeidet når det gjelder krav til norske lønns- og arbeidsvilkår.

Johnny Hansen, NSF-leder

Annonse
Annonse