JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regionreformen:

Nye Viken fylke får hjelp av LO: Her er fire punkter for et mer ryddig arbeidsliv

Som fylkesrådsleder skal Tonje Brenna (Ap) skape landets beste arbeidslivsmodell i det nye storfylket Viken.
Med på møtet for å skape Viken-modellen var Wegard Harsvik (t.v.), Halvard Ingebrigtsen, Tonje Brenna og Hans-Christian Gabrielsen.

Med på møtet for å skape Viken-modellen var Wegard Harsvik (t.v.), Halvard Ingebrigtsen, Tonje Brenna og Hans-Christian Gabrielsen.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Viken fylke vil få 1,2 millioner innbyggere og blir dermed en av de største offentlige innkjøperne i landet.

Den makten vil det Ap-ledede fylkesrådet bruke til å stille krav overfor firmaer som skal levere tjenester til fylket.

Første stopp på veien med Viken-modellen tok Brenna hos LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Sammen med finansråd Halvard Ingebrigtsen, spurte hun LO-lederen til råds.

– Dette er det første initiativet vi tar for å få til en Viken-modell for et anstendig arbeidsliv. Vi skal skape landets aller beste arbeidslivsmodell. For å få til det skal vi hente inspirasjon fra andre kommuner og fylker som har gjort det samme, men vi er også avhengig av å ha LO og fagbevegelsen med på laget. Derfor er det første møtet her for å få støtte og deres hjelp til å komme i kontakt med de vi må lære av, sier Tonje Brenna til FriFagbevegelse.

Viken fylkeskommune blir formelt etablert fra 1. januar 2020 og består av de tre nåværende fylkene Østfold, Akershus og Buskerud.

Dette er Viken-modellen i fire punkter

Modellen i nye Viken skal stille krav til bruk av lærlinger og fagarbeidere ved alle oppdrag som fylket tar. Viken skal ta det beste ut av dagens modeller, som for eksempel Oslo-modellen.

Hovedpunktene i de ulike modellene går ut på at det i all hovedsak skal benyttes fast ansatte i minst 80 prosent stilling ved utførelse av oppdrag for kommunen eller fylket:

• Leverandøren skal sørge for at personell fra bemanningsforetak som benyttes til å oppfylle kontrakten med oppdragsgiver, har arbeidskontrakter som sikrer tarifflønn eller lignende mellom etterfølgende oppdrag, enten oppdragene er for oppdragsgiver eller andre, så lenge kontraktsperioden mellom leverandøren og oppdragsgiver varer.

• Minimum 50 prosent av arbeidede timer innenfor bygg- og anleggsfagene skal utføres av fagarbeidere.

• Det skal være fagarbeidere i alle relevante fag. Minimum 10 prosent skal være lærlinger på kontraktene der krav om lærlinger er aktuelt.

• Det skal benyttes kun ett ledd underleverandører i vertikal kjede. Krav om HMS-kort fra første dag er også et sentralt punkt.

Veldig begeistret

– Vi er veldig begeistret for at Brenna og Ingebrigtsen så klart og så raskt følger opp det de gikk til på valg på. Vi bidrar gjerne med erfaring og innspill til hvordan dette kan gjøres, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Vi har fått en del erfaringer på området. Det vi har sett er at slike modeller bidrar til et bedre arbeidsliv, mer seriøsitet og til at vi får større rekruttering til yrkesfagene. Ikke minst fylkene og kommunene selv tjener på dette når det gjelder moms, skatt og mindre økonomisk tap. Det bygges rett og riktig første gang. Og ikke minst vinner det organiserte arbeidslivet fram på dette, sier LO-lederen.

Tar ansvar sammen

– Også dagens regjering snakker om dette i festtaler, men følger i liten grad opp med praktisk politikk. Dette krever oppfølging. Kommuner, regioner og fylker går sammen og tar ansvar for et seriøst arbeidsliv, legger han til.

ph

Nye Viken fylke har alene et innkjøpsbudsjett på 12 milliarder kroner i året. Det er med andre ord snakk om enormt store summer. I tillegg har monsterfylket de nærmeste tre-fire årene et investeringsbehov på rundt 14 milliarder kroner.

– Vi håper også å kunne være en modell til inspirasjon for kommuner og andre fylkeskommuner, sier finansråd Halvard Ingebrigtsen (Ap).

Saken fortsetter under bildet.

Da Tonje Brenna startet arbeidet med Vikenmodellen, troppet hun rett og slett opp hos LO-lederen.

Da Tonje Brenna startet arbeidet med Vikenmodellen, troppet hun rett og slett opp hos LO-lederen.

Helge Rønning Birkelund

Rødgrønt Sør-Norge

Selv om Arbeiderpartiet gjorde et dårlig valg, er LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fornøyd med uttellingen med den rødgrønne posisjoneringen.

ph

– Det er bare å se hvor mange mennesker i Norge som nå har en rødgrønn ordfører eller fylkesordfører. Viken alene har 1,2 millioner innbyggere, og dermed er det mange som har glede av å jobbe i en region med denne modellen. Det vil få betydning for hele arbeidslivet i regionen, mener LO-lederen.

– Hvis vi får samarbeidet på tvers til å fungere, blir alt mye enklere. Det er rødgrønt i Telemark/Vestfold, Viken, Oslo og Innlandet. Da har du dekket halve landet bare ved å si at sånn gjør vi det nå. Da blir det ikke lenger slik at kriminelle bare kan krysse en fylkesgrense og starte på nytt der. Men vi må også være dynamiske og tilpasse oss. Det gjør nemlig de som utfordrer oss. Det gjelder å være mest kreativ av alle, mener Tonje Brenna.

Annonse
Annonse