JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona:

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

Alle butikker unntatt dagligvarebutikker og apotek har nå stengt for å forhindre ytterligere smitte av mutantviruset.
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

lene.svenning@lomedia.no

Kampen mot det muterte korona-viruset vil gi en kraftig økning i antall permitterte:

Nå går myndighetene kraftig til verks for å stoppe spredningen av den muterte varianten av koronaviruset som er oppdaget i Nordre Follo. Lørdag morgen avholdt helseminister Bent Høie pressekonferanse sammen med Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Her ble det lagt fram flere nye smitterestriksjoner. Blant dem er påbudet om å stenge all varehandel bortsett fra dagligvare og apotek fra lørdag klokka 12. Slik skal det være i alle fall neste uke.

Les også: Dette er snittlønna i 350 yrker

Alvorlig situasjon

HK-leder Christopher Beckham håper forbrukerne nå overholder smittevernreglene. Mens folk er bedt om å holde seg mest mulig hjemme, må fremdeles de ansatte i dagligvarebutikkene gå på jobb for å opprettholde matforsyningen.

– Vi er inne i en svært alvorlig situasjon på Østlandet. Vi vil innstendig be forbrukerne om å sette smittevernet i fokus; hold avstand og følg rådene. Ikke reis til andre kommuner for å handle, ber han.

Artikkelen fortsetter under bildet:

DRAMATISK: Om lag 20.000 HK-medlemmer kan bli berørt av at store deler av varehandelen stenger ned på Østlandet, forteller HK-leder Christopher Beckham.

DRAMATISK: Om lag 20.000 HK-medlemmer kan bli berørt av at store deler av varehandelen stenger ned på Østlandet, forteller HK-leder Christopher Beckham.

Erlend Angelo

– Betyr permittering

Nedstengningen betyr også at mange tusen arbeidstakere i resten av varehandelen ikke skal på jobb den nærmeste tida.

– For oss er dette dramatisk. Om lag 20.000 av våre medlemmer kan bli berørt av dette, mange flere arbeidstakere er også berørt, sier Christopher Beckham til HK-Nytt.

Også Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, påpeker at situasjonen er alvorlig.

– Når regjeringen har behov for å iverksette så kraftige tiltak, får det den konsekvensen at folk ikke skal gå på jobb – og det betyr permittering, sier han.

Behov for avklaring

Kristensen understreker at han foreløpig ikke har tall på hvor mange som vil bli permittert – det er det bedriftene som jobber med - men det vil bli omfattende permitteringer. Han forteller at Virke er i dialog med myndighetene om hvilke bedrifter som er innenfor og utenfor reglene. I følge nrk.no er Europris usikre på om de er nødt til å stenge sine butikker eller ei. Kjeden peker selv på at 65 prosent av vareutvalget deres er dagligvarer.

Artikkelen fortsetter under bildet:

OMFATTENDE: Virke-direktør Ivar Horneland Kristensen har ikke tall på hvor mange arbeidstakere som vil bli permittert som følge av nedstengningen, men det blir omfattende, bekrefter han.

OMFATTENDE: Virke-direktør Ivar Horneland Kristensen har ikke tall på hvor mange arbeidstakere som vil bli permittert som følge av nedstengningen, men det blir omfattende, bekrefter han.

Erlend Angelo

Varslingsfrist

Permittering skal normalt varsles 14 dager i forveien. «Dette er hovedregelen. Når det skjer noe uforutsett, kan varselfristen være kun to dager», står det på Navs nettsider.

– Vi står fast på at det er 14 dagers varslingfrist, sier HK-leder Christopher Beckham.

Skal varslingsfristen være kortere, må tillitsvalgt og arbeidsgiveren på bedriften være enige om det, mener Beckham.

Med kort varslingsfrist får bedriftene mindre utgifter.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Lønnsplikt

Fra permitteringen starter, har arbeidsgiverne 10 dagers lønnsplikt. Deretter har permitterte arbeidstakere rett til dagpenger fra Nav.

Til vanlig utgjør dagpengene 62,4 prosent av inntekten, men myndighetene har laget egne regler under koronapandemien. De innebærer at dagpengene utgjør 80 prosent av de første 300.000 kronene av lønna, og 62,4 prosent av overskytende lønn.

Navs nettsider finner du mer informasjon om permitteringsreglene.

– Et tilbakeslag

Situasjonen er krevende, synes Ivar Horneland Kristensen.

– Det er mye usikkerhet, med lokale og nasjonale tiltak. Man blir urolig. Det virksomhetene hadde ønsket seg er å drive videre og ha de ansatte på jobb. Dette er et tilbakeslag, slår Virke-direktøren fast.

Han understreker samtidig at virksomhetene har tatt smittevern på største alvor siden 12. mars, både for de ansatte og for kundene.

– Disse virksomhetene har vist at det går an å drive trygg verdiskaping og jeg håper de snart vil kunne gå tilbake til å gjøre nettopp det.

Les også: Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren

Warning
Annonse
Annonse