JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Sveinung Rotevatn er av flere foreslått som ny leder i Venstre.

Sveinung Rotevatn er av flere foreslått som ny leder i Venstre.

Katharina Dale Håkonsen

Kommentar:

«Opprør i Venstre»

Det ulmer på grasrota i Venstre.
16.10.2019
14:00
16.10.2019 10:27

kjell.werner@anb.no

Stadig flere Venstre-folk vil skifte ut partileder Trine Skei Grande. Både Unge Venstre og kvinnelaget i Venstre ønsker at Sveinung Rotevatn skal ta over ledelsen i Venstre på landsmøtet i april neste år. Hele partiledelsen kan komme til å bli skiftet ut. Guri Melby er en het kandidat til vervet som første nestleder.

Bakteppet er naturlig nok det dårlige resultatet i årets kommunevalg, hvor Venstre fikk 3,9 prosent av stemmene. Trine Skei Grande sa allerede valgnatta at hun ønsker å fortsette som leder, så hun gir seg neppe uten sverdslag. Partiledelsen har frist til 20. oktober med å svare valgkomiteen om de ønsker gjenvalg. Ola Elvestuen og Terje Breivik er nestledere, og ingen av dem har offentlig sagt noe om de ønsker å fortsette i disse vervene eller ikke.

Følg oss på Facebook

Trine Skei Grande har vært Venstre-leder siden 2010. Venstres nyere historie har vært preget av en konstant kamp for å komme over sperregrensen for utjevningsmandater. Fire prosent er det magiske tallet, og det målet klarte Venstre å oppnå ved de to siste stortingsvalgene.

På nyåret 2018 gikk Venstre inn i den borgerlige regjeringen til Erna Solberg, stikk i strid med løftet om ikke å ville regjere sammen med Frp. Det har ikke vært noen suksess, skal vi dømme etter meningsmålingene.

Nå er krybba tom, og da bites hestene. Mange i Venstre roper derfor på en ny partileder. Sveinung Rotevatn (32) er altså den heteste kandidaten. Han er i dag statssekretær i Miljø- og klimadepartementet. I kjølvannet av kommunevalget tok flere til orde for å bytte ut Trine Skei Grande, og Abid Raja kom med utspill som tydet på at han var mer enn villig til å overta som kaptein på Venstre-skuta. Men Raja trakk raskt følehornene tilbake og poengterte at han ikke vil utfordre Trine Skei Grande.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Om Trine Skei Grande likevel kaster inn håndkleet, gjenstår å se. Dersom hun velger å stå løpet ut, vil det bli uro helt fram til landsmøtet. Sveinung Rotevatn har riktignok ikke bekreftet at han er aktuell som lederkandidat. Guri Melby har for sin del sagt at hun stiller seg til disposisjon, noe som i klartekst innebærer at hun kan tenke seg å bli nestleder.

Abid Raja har sikkert fortsatt lyst til å gå til topps i partiet, og han har sine tilhengere. Men det er enda flere i partiet som ikke vil slippe ham fram. Trine Skei Grande skal være blant dem. Hun har nok mer tro på Sveinung Rotevatn. Spørsmålet er bare om han klatrer helt til topps nå eller ved neste korsvei.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
16.10.2019
14:00
16.10.2019 10:27