JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommuneøkonomi:

Ordfører mener pengene ikke strekker til. Bruk pengene på en bedre måte, svarer Erna Solberg

Ordfører i Rælingen, Ståle Grøtte (Ap), er sterkt bekymret for kommuneøkonomien, men får lite gehør hos statsministeren.
Statsminister Erna Solberg (H) tar ikke kritikken fra ordføreren i Rælingen.

Statsminister Erna Solberg (H) tar ikke kritikken fra ordføreren i Rælingen.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Den nyvalgte ordføreren i Rælingen kommune, Ståle Grøtte, jobbet som politisk rådgiver for Arbeiderpartiet på Stortinget før han ble ordfører.

Fra skrivebordet og over til virkeligheten erkjenner han at ting tar litt mer tid. Men verst av alt, synes han, er at pengene ikke strekker til.

p

– En altfor stor del av kommunenes prioriteringer bestemmes av Stortinget gjennom detaljerte krav og nye oppgaver. Dette blir ikke fullfinansiert. Konsekvensen er at nær sagt alle kommuner gjennomfører innsparinger hvor særlig helse- og omsorgssektoren rammes hardt, sier Ståle Grøtte til FriFagbevegelsen.

– Det er den klart største sektoren i kommunene. Jeg er dypt bekymret for utviklingen innenfor helse- og omsorgssektoren, poengterer han.

Han mener dette også gir mindre selvråderett i kommunene.

– Slik kan vi ikke ha det. Det er ikke bærekraftig. Det er ikke mulig å prioritere annerledes enn vi gjør i dag, mener Grøtte.

(Teksten fortsetter under bildet)

Ståle Grøtte gikk fra å være politisk rådgiver til politiker. Det har gitt noen aha-opplevelser.

Ståle Grøtte gikk fra å være politisk rådgiver til politiker. Det har gitt noen aha-opplevelser.

Helge Rønning Birkelund

Setter oss sjakk matt

Mandag deltok han på Arbeiderpartiets ordførerkonferanse og tirsdag var han med på Kommunalpolitisk Toppmøte i KS.

Han synger nå ut om sin bekymring for kommuneøkonomien i framtida. Det var en gjenganger på KS-konferansen: Kommunene får stadig nye oppgaver uten at det følger med penger.

– Vi blir flere eldre og sykehusene overfører ansvaret for stadig sykere pasienter til kommunene. Vi trenger ressurser som svarer opp økt behov for bemanning og kompetanse, sier han.

Han poengterer at kommunene er grunnstammen i fellesskapet vårt; skolen, barnehagen, eldreomsorgen, idrett og kultur.

– Vi leverer hver eneste dag tjenester som er avgjørende for hver enkelt innbyggers liv. Kommunene må gis muligheter til å styrke velferden framfor å måtte spare inn, mener han.

p

Grøtte peker på bemanningsnormene, økte kommunale utgifter for spesielt ressurskrevende brukere, ansvar for stadig sykere pasienter og eldre som eksempler på nye oppgaver som koster penger. Kombinert med en svak kommuneøkonomi.

– Det setter kommunene sjakkmatt. I så å si alle kommuner gjennomføres nå kraftige innsparinger i helse- og omsorg, til tross for at alle sier at utfordringene innen denne sektoren bare vil øke. Dette bør være Arbeiderpartiets kommunale hovedsak og målet for et nytt flertall i 2021. Vi vet at dagens regjering ikke kommer til å rette opp i problemene de selv har skapt, poengterer han.

Vanskeligste oppgaver

Statsminister Erna Solberg mener regjeringen har gitt rammer til kommunene som har gitt vekst ut over den demografiske endringen.

– Det er rom for prioriteringer i kommunene, svarer Erna Solberg på kritikken.

– Storsatsingen på skolehelsetjenesten er for eksempel lagt inn i skoleøkonomien som et særlig løft for det, poengterer hun overfor FriFagbevegelse.

– Hele Norge står i en situasjon hvor vi er nødt til å effektivisere mer. Vi må modernisere måten vi jobber for å få plass til nye oppgaver. Vi kan ikke bare regne med at alle oppgaver i framtida løses med mer penger. Vi må faktisk løse det med å bruke de pengene vi har på en bedre måte, sier Erna Solberg til FriFagbevegelse.

p

– Jeg vet hva kommunesektoren står oppe i hver eneste dag. Men det samme gjør også Staten. Slik blir det også i framtida fordi de demografiske endringene i Norge kommer til å være krevende, legger hun til.

– Kommunesektoren må sette seg ned å se om de klarer å levere de tjenestene de skal levere i kommunen og om de klarer det på den måten de er organisert på i dag, påpeker hun.

Warning
Annonse
Annonse