JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen:

Palestinsk LO-leder skuffet over Oljefondet

Shaher Saed, leder av Palestinsk LO (PGFTU), ber LO-kongressen presse regjeringen til å få Oljefondet ut av okkuperte områder på Vestbredden.
-Norges oljefond er dessverre en stor investor i ulovlige okkkuperte områder på vestbredden. Jeg håper LO kan jobbe for å få slutt på det, sa en personlig tydelig beveget Shaher Saed, leder av Palstinsk LO (PGFTU) da han hilste til LO-kongressen i dag.

-Norges oljefond er dessverre en stor investor i ulovlige okkkuperte områder på vestbredden. Jeg håper LO kan jobbe for å få slutt på det, sa en personlig tydelig beveget Shaher Saed, leder av Palstinsk LO (PGFTU) da han hilste til LO-kongressen i dag.

Alf Ragnar Olsen

nina.hanssen@lomedia.no

Har verdenssamfunnet glemt oss? Det spørsmålet stilte en beveget Shaher Saed, leder av Palestinsk LO (PGRTU), da han hilste LO-kongressen i dag.

Den erfarne fagforeningsmannen fra Vestbredden kom med sterke oppfordringer.

– Når skal denne okkupasjonen og trakasseringen av Palestina og det palestinske folk opphøre? spurte han, og nevnte i samme åndedrag at verden engasjerer seg sterkt for å bistå det ukrainske folk.

– Vi trenger støtte for å gjøre slutt på verdenssamfunnets mistenkelige nøytralitet og slik at vårt folk behandles slik som det ukrainske, sa han.

Saed sier at Ukraina ble invadert av en fremmed makt som ble fordømt av verdenssamfunnet.

– Palestina har også vært utsatt for en lignende invasjon. Har verden glemt oss? Spurte han.

Han mener dette viser at verden er urettferdig og vilkårlig. Han ønsker at verdens ledere skal praktisere en lik linje når det gjelder håndhevingen av folkerettens bestemmelser.

– Hvis ikke det skjer, vil bare folkeretten være et villedende verktøy som bidrar til urett, dekker over okkupasjoners ugjerninger og tjener enkelte okkupanter i deres undertrykking av et helt folk, sa han.

Han minnet om at Israel forfølger og arresterer palestinske arbeidere som forsøker å krysse grensen inn til Israel.

– Disse aksjonene ender tidvis med dødsfall, sa han og trakk også fram drapet på den palestinske journalisten Shirin Abu Agleh.

– Journalisten var ikledd tydelige merker på at hun var internasjonal presse med både vest og hjelm. Dette er ikke bare en forbrytelse mot en journalist eller en palestinsk borger, men et angrep mot pressefrihet og ytringsfrihet rundt om i verden, sa han.

LO-ledelsen: Israels regime mot palestinerne er verre enn i Sør-Afrika under apartheid

Takket for støtte fra LO og Gabrielsen

Dette er femte gang den palestinske fagforeningslederen er i Norge og han har i mange år deltatt på LO-kongressen som gjest. Han takket for det sterke engasjementet fra norske fagforenings-feller for å støtte palestinske arbeidere og det palestinske folk.

– Jeg vil i denne anledning spesielt nevne avdøde Hans-Christian Gabrielsen. Vi savner han og vil aldri glemme hans sterke røst og engasjement for å støtte vår kamp, sa han.

Saed minner om at LO i mange år har engasjert seg i kampen mot okkupasjonen av Palestina. Han trakk fram prosjektet «Don’t Buy into Occupation» som kartlegger europeiske finansinstitusjonens investeringer i virksomheter som er involvert i israelske bosetninger på Vestbredden. Her kommer det fram at det norske oljefondet har mange investeringer i okkuperte områder.

Skuffet over Oljefondet

Saed er skuffet over at det norske oljefondet er involvert og indirekte støtter okkupanten, men har et håp om at LO kan bruke sin makt og kraft for å endre situasjonen.

– Jeg vil be LO-kongressen gjøre alt som står i deres makt for å legge press på og stoppe den pågående uroen og krisen i Palestina.

Saed drømmer om å få til en tostatsløsning der Palestina kan bli et selvstendig og demokratisk land med Jerusalem som hovedstad. Han hilste LO-kongressen på arabisk, men avsluttet med sine sluttord på norsk:

– Lenge leve Palestina som et fritt, arabisk og demokratisk land med Jerusalem som hovedstad. Fri palestinske fanger fra israelske fengsel.

Warning
Annonse
Annonse