JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mellomoppgjøret 2021

Partene og riksmekleren enige om at det har vært en tøff mekling

Både LO-lederen og NHO-sjefen var enige om at det var riksmekleren forslag til skisse som gjorde at de kom i mål med årets lønnsoppgjør.
Riksmekler Mats Ruland, medmeklrer Hilde Lund og NHO-sjef Ole-Erik Almlid sier farvel etter noen intense dager under meklingen.

Riksmekler Mats Ruland, medmeklrer Hilde Lund og NHO-sjef Ole-Erik Almlid sier farvel etter noen intense dager under meklingen.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

aslak@lomedia.no

Ifølge NHO-sjef Ole-Erik Almlid var det full enighet i NHOs delegasjon ikke bare om meklingsresultatet, men det var enighet hele veien.

– Du vil sikkert ikke tro oss, men hele NHO-delegasjonen har vært samlet gjennom hele meklingen, sier administrerende direktør Ole-Erik Almlid til FriFagbevegelse når årets lønnsoppgjør er i havn.

– Allerede ved den første avstemningen var det enstemmighet om å støtte skissa som riksmekleren la fram, sa Almlid.

Bakgrunn: LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Kostbar streik

– Hva syntes du om skissa da den ble lagt fram?

– Når skissa ble lagt fram så er det fordi vi ikke har nådd fram med vårt primærstandpunkt, men vi var en enstemmig delegasjon som støttet den, sier NHO-sjefen.

Almlid sier at det ikke er noen hemmelighet at for reiselivet vil hvert øre i økte kostnader være en belastning, men en streik i streik for industrien ville vært en for stor kostnad.

Almlid sier at mye av grunnen til at oppgjøret gikk så mye på overtid var på grunn av den spesielle situasjonen under pandemien, at det tok tid å samle og drøfte resultatet siden meklingen foregikk digitalt.

Reaksjon: – Jeg er veldig fornøyd med at de som tjener minst får mest, sier HK-lederen

Ikke sikker på å komme i mål

– Selv om vi manglet 30 øre på å opprettholde kjøpekraften, er vi godt fornøyde med resultatet. Vi har fått på plass et generelt tillegg og et lavlønnstillegg. Det har vært krevende forhandlinger. Avstanden var i utgangspunktet veldig stor mellom vårt krav og NHOs tilbud, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Jeg var ikke sikker på at vi skulle klare å komme i mål i løpet av disse timene. Det legger jeg ikke skjul på. Totaliteten var vanskeligst. Vi sto veldig langt fra hverandre. Det at riksmekleren la fram en skisse, var helt avgjørende for at vi skulle klare dette, påpeker Peggy Hessen Følsvik.

Mye delt: Sjekk lista over de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

Mer krevende enn jeg trodde på forhånd

Riksmekler Mats Ruland var tydelig sliten da det hele er over. Begge partene ga riksmekleren ros for at det ble en løsning, at det var hans skisse som gjorde at de kom i mål.

– Ja, det ble mer krevende enn jeg trodde på forhånd. Jeg visste at det ville bli krevende, det kunne vi se av posisjonen til partene på forhånd. Da TBU kom med et estimat på prisveksten på 2,8 prosent skjønte vi at avstanden var stor.

Annonse
Annonse