JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

Peggy Hessen Følsvik tar gjenvalg som LO-leder. Hun har satt seg tre store mål

Peggy Hessen Følsvik har informert valgkomiteen i LO om at hun stiller seg til disposisjon som LO-leder også de tre neste årene.
Endring av aldersgrensene gjør det mulig for Peggy Hessen Følsvik (61) å gå løs på sin tredje periode i LO-ledelsen.

Endring av aldersgrensene gjør det mulig for Peggy Hessen Følsvik (61) å gå løs på sin tredje periode i LO-ledelsen.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Peggy Hessen Følsvik ble LO-leder nærmest over natta da Hans-Christian Gabrielsen brått gikk bort 9. mars i fjor. Først ble hun konstituert – senere valgt som ny leder i LO. Nå tar hun altså gjenvalg.

Avgjørelsen har hun tatt fordi hun føler støtte og at hun er ønsket av forbundene i LO.

Samtidig er det viktige oppgaver som ligger foran organisasjonen med 975.000 medlemmer – oppgaver hun veldig gjerne ønsker å jobbe videre med.

Spesielt tre saker står hennes hjerte nært:

– Kampen mot ulikhet har vi hatt høyt på dagsorden lenge. Det fikk ekstra betydning gjennom pandemien, men er senere forsterket gjennom krigen i Ukraina. Det blir ikke mindre viktig framover, sier Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Den andre saken handler om klimaomstillingen. Vi må kutte utslipp, og samtidig skape nye arbeidsplasser, sier hun.

Det tredje målet er organisatorisk.

– LO har kommet langt på vei mot målet om å få en million medlemmer. Det ville vært veldig morsomt å lede en organisasjon som når et slikt mål, sier Hessen Følsvik.

Kongressen avgjør

Samtidig er Hessen Følsvik klar på at valgkomiteen først skal innstille overfor kongressen. Så skal kongressen velge både leder og øvrig ledelse.

Den sittende LO-lederen har full tillit til at kongressen vil sette sammen et godt lag i LO-ledelsen.

Det er nå bare en drøy måned til kongressen starter, mandag 30. mai. Følsvik gleder seg til å samle hele LO-familien, for første gang på fem år.

– Det blir veldig spennende med kongress. Vi er jo et år på overtid, sier hun.

Hessen Følsvik ble første gang valgt inn i LO-ledelsen som førstesekretær i 2013, og rykket opp som første nestleder i 2017.

Som nestleder jobbet hun hovedsakelig med spørsmål knyttet til tariffpolitikk, pensjonspolitikk og internasjonalt faglig arbeid. I tillegg hadde hun bakgrunn fra luftfarten og jobbet mye med saker knyttet til nettopp det.

Bred erfaring

Hessen Følsvik startet sin yrkesaktive karriere som kabinansatt i Widerøe, og senere Braathens SAFE hvor hun ble valgt som heltidstillitsvalgt i 1998.

Hun ble valgt til nestleder i Handel og Kontor i 2004.

LO-lederen sier hun aldri har «bestemt» seg for å gjøre en karriere i fagbevegelsen.

– Men jeg har heller aldri takket nei til muligheter som har bydd seg, sier hun.

Det handler mer om et brennende engasjement helt fra hun jobbet med arbeidsplaner i skiftplankomiteen på Fornebu. Og da hun var med på å starte fagforening i Widerøe og gjennom det ble spurt om å ta verv.

Hun er veldig glad for at hun har med seg nettopp den erfaringen hun har fra arbeidsplassen og som tillitsvalgt opp gjennom årene.

– Tidligere denne uka skrev FriFagbevegelse at nestlederen i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, er favoritt til å bli ny nestleder i LO. Også Are Tomasgard har gitt beskjed offisielt om at han ønsker å fortsette som LO-sekretær. Hans forbund, Industri Energi, stiller seg også bak det.

Positive toner

Fagforbundets nestleder, Odd-Haldgeir Larsen, sier at han er glad for at Hessen Følsvik stiller seg til disposisjon som LO-leder.

Mens lederen av valgkomiteen i LO, Mette Nord, sier at det er et godt signal.

Valgkomiteens innstilling skal legges fram på kongressen.

Warning
Annonse
Annonse