JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronaviruset:

Pensjonister må brukes i Nav og barnevern uten å tape pensjon, mener FO

Pensjonert helsepersonell kan nå jobbe uten trekk i pensjonen. Det må også gjelde i barnevern og Nav, krever flere fagforeninger.
– Uten en garanti om å beholde pensjonen vil pensjonister måtte tenke seg om både en og to ganger før de går tilbake til arbeid. Det har vi ikke tid til nå, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.

– Uten en garanti om å beholde pensjonen vil pensjonister måtte tenke seg om både en og to ganger før de går tilbake til arbeid. Det har vi ikke tid til nå, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.

Jan-Erik Østlie

solfrid.rod@lomedia.no

Korona-pandemien endrer nå pensjonsbestemmelsene, men LO kommune, YS kommune, Unio og Akademikerne mener regjeringen ikke går langt nok.

For å sikre nok helsepersonell er det åpnet for at pensjonister mellom 62 og 70 år kan hentes tilbake i arbeidslivet. Disse skal ikke trekkes i pensjon, ifølge endringer som nå er gjort i Lov om Statens pensjonskasse, Lov pensjonsordning for sykepleiere og AFP-forskriften.

FO: – Det haster med Nav og barnevern

Partene i kommunal sektor har undertegnet en protokoll som dekker tilpasninger i de kommunale tjenestepensjonsordningene for helse- og omsorg.

p

Det er for snevert, mener LO kommune, YS kommune, Unio og Akademikerne. «Innenfor helse og sosialområdet er det flere tjenester hvor det vil være behov for å benytte pensjonister, f.eks. innenfor barnevern», skriver de fire hovedsammenslutningene i et felles brev til Arbeids- og sosialdepartementet.

– Det haster å sikre nok ansatte i barnevernstjenestene og på Nav-kontorene, fastslår FO-leder Mimmi Kvisvik.

– Ikke tid til å tenke seg om

Det er mange pensjonister som er klare til å brette opp ermene og gjøre en innsats, de må ikke stoppes av økonomisk usikkerhet, mener hun.

– Uten en garanti om å beholde pensjonen vil pensjonister måtte tenke seg om både en og to ganger før de går tilbake til arbeid. Det har vi ikke tid til nå.

– Kunne man ikke tenke seg at pensjonister jobber for pensjonen i krisetid?

– Vi står overfor et vesentlig behov for arbeidskraft. Det er bestemt å bruke penger som stimuli for å dekke behovet på sykehusene og i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Da må vi ha det samme tiltaket i Nav og barnevernet.

Lav terskel for ferske pensjonister

Kvisvik understreker at terskelen til arbeidslivet er lav for pensjonister som nylig har gått av. En 62-åring som jobbet på Nav inntil nyttår kan alle systemene, og er fullt virksom fra første dag, påpeker hun.

I brevet de fire hovedsammenslutningene har sendt til departementet peker de også på andre yrkesgrupper som utfører oppgaver regjeringen selv har definert som samfunnskritiske.

Brannvesen, kollektivtransport og renovasjon nevnes som eksempler på tjenester som kan ha behov for å benytte pensjonerte medarbeidere.

Fontene har ikke lykkes med å få en kommentar fra Arbeids- og sosialdepartementet. Saken oppdateres.

Warning
Annonse
Annonse