JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonsbombe i Operaen

Underskudd på 450 millioner kroner.

Store og økende pensjonskostnader gjør at Den Norske Opera og Ballett har et underskudd på om lag 450 millioner kroner.

Lav pensjonsalder, lengre levealder og lave renter har ført til at Operaen har problemer med å betjene sine pensjonsforpliktelser, og utgiftene eskalerer, skriver Dagens Næringsliv.

Operaens egenkapital er ifølge regnskapet på rundt 18 millioner kroner, men i realiteten er tallet cirka 450 millioner kroner i minus. Ifølge avisen økte pensjonsforpliktelsene med 170 millioner kroner bare i 2013 og er nå på nesten 1,1 milliarder kroner. Pensjonsmidlene er på 740 millioner.

– Det er alltid svingninger, men nå er vi inne i en ekstrem utvikling som bare ser ut til å gå én vei. Det begynte tre år tilbake i tid, og nå har pensjonsforpliktelsen vokst til en størrelse som ligger utenfor vårt økonomiske handlingsrom. Så stort som problemet er nå, løser ikke dette seg på kort sikt. Det finnes ikke noen «quick fix» og vi kan heller ikke løse det på egen hånd, sier stabsdirektør Marta Færevaag Hjelle i Operaen.

Hun svarer ja på spørsmål om et privat selskap av samme størrelse ville begjært seg konkurs med så røde tall.

Årsaken til at Operaen i realiteten har negativ egenkapital, er at et såkalt ikke regnskapsført estimatavvik på 471 millioner kroner etter norske regnskapsregler ikke trenger å tas inn i regnskapet. Dette er imidlertid en praksis som ikke tillates i de internasjonale regnskapsreglene, IFRS.

Pensjonsforpliktelsen på over 1 milliard skal utbetales over en årrekke. Operaen trenger derfor ingen stor sum i dag, men hjelp til å betale de neste årene, mener statsautorisert revisor Finn Kinserdal til avisen.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) mener dagens pensjonsordning ikke er bærekraftig på lang sikt. Kulturdepartementet har derfor bedt Operaen diskutere mulige alternative pensjonsordninger og pensjonsplaner med fagforeningene og det kunstneriske personalet.

– På lik linje med andre institusjoner hvor 70-80 prosent av inntektene er offentlige tilskudd, er Operaen avhengig av statens videre engasjement. Med dagens drifts- og likviditetstilskudd er det ingen akutt økonomisk krise i Operaen på det nåværende tidspunkt, sier Widvey til avisen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse