JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politikere i Moss fortviler etter larve-skandalen: – Jeg ble rasende

Politikere i Moss kritiserer omsorgsleverandøren Norlandia etter avsløringene den siste uka. Nå skal manglende rapportering av avvik til ekstern granskning.
OPPVASK: Moss har startet oppvasken etter at Nordlandia tiet om alvorlig avvik i ti måneder. Her fra helse- og sosialutvalget i går kveld.

OPPVASK: Moss har startet oppvasken etter at Nordlandia tiet om alvorlig avvik i ti måneder. Her fra helse- og sosialutvalget i går kveld.

Ola Tømmerås

ola.tommeras@fagbladet.no

En beboer ved Skoggata bo- og servicesenter i Moss fikk larver i sårene etter gjentatte tilfeller av feil sårstell, men avviket ble aldri meldt til kommunen – ikke før FriFagbevegelse og Fagbladet avslørte saken.

Tirsdag var det duket for oppvask i helse- og sosialutvalget i Moss.

Beboeren, Åge Villi Kristiansen (76), døde i oktober i fjor av hjertestans. Da ble det nok en gang begått alvorlig avvik; Hjerte- og lungeredning ble avsluttet før ambulansemannskapet ankom. Ved deres ankomst viste det seg at den 76 år gamle mannen fortsatt hadde hjerteaktivitet, men livet sto ikke til å redde. Ambulansemannskapet meldte ifra, og dette avviket ble kjent for kommunen.

Erna skrøt av privat omsorgsbolig – men er taus etter skandalen hvor pasient fikk larver i såret

Ti måneder uten reaksjon

Avsløringene i Fagbladet og FriFagbevegelse, har opprørt både politikere og folk.

Nordlandia meldte selv fra til Moss kommune sent fredag kveld og til fylkesmannen mandag denne uka. Da var det gått ti måneder siden avvikene skjedde. I går kveld var saken til behandling hos politikerne i kommunens helse- og sosialutvalg, der reaksjonen var beinharde.

– Jeg ble rasende da jeg leste om dette i Fagbladet og FriFagbevegelse. Det er frustrerende å få vite om slike avvik ti måneder etter at hendelsene finner sted. Slike saker må komme fram uavhengig av om gravejournalister avslører dem eller ikke, sier Øivind Tandberg-Hanssen (SV).

– Stoppet i Norlandia

Arbeiderpartiets Fred Jørgen Evensen er ikke mindre frustrert:

– Når en av våre innbyggere får larver i sårene sine på en av våre institusjoner, så skal vi som politikere få vite det. Nå vet vi at avvik er meldt. Systemet er brukt av de ansatte, men altså stoppet i Nordlandia og avviket unndratt kommunen. Hvor mange slike saker skal vi se? spurte han, og viste til avvik som nylig også er avdekket etter fylkesmannens tilsyn ved det Nordlandia-drevne Orkerød sykehjem i samme kommune (se undersak nederst).

Evensen viste også til at feil sårbehandling ikke skjedde én gang, men fem av åtte ganger, ifølge opplysninger fra hudlegen og journalene Fagbladet og Frifagbevegelse har avdekket.

– Likevel fikk altså vi som politikere ikke vite om dette.

«Fratatt sjansen til vellykket gjenopplivning»

Alvorlig, men kun én sak

Høyres Sverre Høstmark understreket at saken er ytterst alvorlig, og at de ikke har noe mål om å beskytte Nordlandia. Men han reagerte på det han mente var venstresidens ideologiske utspill mot å sette omsorgstjenester å anbud.

– Det er litt usmakelig at dere bruker en så alvorlig sak til å slå politiske poeng, repliserte Høstmark mens Jørn Ramberg (H) fulgte opp med å kalle det lite troverdig å reagere mot privatisering generelt på bakgrunn av én sak.

Spesielt reagerte de på påstanden fra Rødts Remi Solberg, om at dersom et slikt avvik hadde skjedd i en kommunal virksomhet, så ville administrasjonen fått vite om det.

Ti måneder etter: Norlandia sender saken til Helsetilsynet

La seg flat

Rådmann Bente Hedum forsikret at Nordlandia har lagt seg flat angående avvikene og manglende rapportering av disse.

Hun redegjorde for hva som hadde skjedd de siste dagene:

Nordlandia informerte første gang kommunalsjefen for helse og sosial i Moss kommune sent på kvelden fredag 25. august. Det var ti måneder etter at de fatale avvikene var gjort. Og dagen etter at FriFagbevegelse og Fagbladet avslørte saken.

– Alle kan gjøre feil, men det er åpenbart svikt i Nordlandias rutiner når avviket ikke meldes videre. At dette er et brudd på avtalen mellom Nordlandia og Moss kommune, er vi enige om, opplyste rådmann Hedum.

Etter møte mellom kommunen og Nordlandia på mandag, ble avviket videresendt til fylkesmannen.

– Parallelt med fylkesmannens vurdering vil vi på selvstendig grunnlag gå nøye gjennom saken internt, og vi vil også hente inn ekstern bistand for å vurdere kontraktsbruddet knyttet til manglende rapportering fra Nordlandia, opplyser Hedum.

Avviket som ambulansemannskapet meldte, medførte gjennomgang av rutiner internt i Nordlandia. Hedum opplyser at kommunen fant reaksjonen tilfredstillende.

• Følg oss på Facebook

Nordlandia refses for uoversiktlige og mangelfulle journaler

Samtidig som avviksskandalen ble rullet opp på Nordlandias bo- og servicesenter i Moss, smalt rapport på bordet etter tilsyn på et sykehjem i samme by.

Etter fylkesmannens tilsyn påpeker Helsetilsynet avvik på det Nordlandia-drevne Orkerød sykehjem i forbindelse med pasienter som er kartlagt å være underernært eller har risiko for underernæring.

Pasientjournalene er, ifølge tilsynsrapporten, uoversiktlige og mangelfulle.

"Journalene inneholder ikke relevante og nødvendige opplysninger om pasienter som er kartlagt til å være i risiko for underernæring, eller er underernærte", heter det i rapporten.

Det pekes også på at det ikke er tilstrekkelig styring av legetjenesten for å sikre forsvarlig legetjeneste og tverrfaglig samhandling i oppfølging av pasienter med ernæringsutfordringer.

Warning
Annonse
Annonse