JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prisstigning

Prisveksten litt opp i september

Nok en gang er det energiprisene, og først og fremst økte strømpriser som gjør at folk får litt mindre å bruke.
Høyere strømpriser sendte prisene opp med 3 prosent.

Høyere strømpriser sendte prisene opp med 3 prosent.

Kai Hovden

torgny@lomedia.no

De ferske månedstallene fra Statistisk sentralbyrå viser at nedgangen i prisveksten som mer eller mindre sammenhengende har pågått det siste året har stoppet opp.

Prisene fra september i fjor til september i år har økt med 3,0 prosent, men det kan være forbigående. Strømprsiene i september i fjor var spesielt lave på grunn av ekstremværet Hans som ga svært mye vann i elvene og billig strøm.

Lønnsveksten for 2024 er anslått til 4,2 prosent, så fortsatt hvis denne månedensprisvekst holder seg, er det rom for at folk flest får bedre kjøpekraft, mer å rutte med i år.

Prisstigning september 2024

Fortsatt er prisen på matvarer med på å trekke prisveksten opp, men det er varegruppene utdanning, helsepleie og kultur som har størst prisvekst.

Målt fra august til september i år har prisene på matvarer falt med 2,2 prosent.

– Det er ikke uvanlig at matprisene faller om høsten, men dette er den største prisnedgangen SSB har målt for matvarer i en september måned, hvor vi har sammenlignbare tall tilbake til 1979, sier Kristiansen i SSB.

– Prisutviklingen på strøm var den viktigste årsaken til at veksttakten i KPI økte fra august til september. I månedene fram til august i år var strømprisene lavere enn på samme tid i fjor. I september var de derimot nesten 8 prosent høyere enn for ett år siden, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå på byråets nettsider. Bare den siste måneden har strømprisene inkludert nettleie økt med 5,2 prosent.

Denne grafen viser prisveksten for de ulike varegruppene det siste året. De rød søylene viser prisstigningen generelt. Det som er kalles KPI-JAE er prisstigningen uten energivarer, det vil si strømprisen.

Artikkelen ble oppdatert med informasjon om matvareprisene kl. 11.30

Warning
Annonse
Annonse