JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen

Privatskole-kjede overtar deler av fagbevegelsens studieforbund

Akademiet har kjøpt opp deler av konkursboet til Arbeidernes Opplysningsforbund (AOF). LO fortsetter med tillitsvalgtopplæringen.
22 av de 80 ansatte som mistet jobben i AOF-konkursen får tilbud om å fortsette - i Akademia.

22 av de 80 ansatte som mistet jobben i AOF-konkursen får tilbud om å fortsette - i Akademia.

Erlend Angelo

helge@lomedia.no

Etter mer enn 90 års virksomhet, ble AOF slått konkurs rett før sommerferien, med 84 ansatte og nesten 30 millioner kroner i gjeld.

En av grunnene til konkursen, var en IT-investering som gikk helt feil. Datasystemet endte med en prislapp fire ganger det som var estimert.

Bakgrunn: Studieforbundet AOF Norge legges ned – 80 ansatte mister jobben

Akademiet overtar

Nå er det klart at privatskole-kjeden Akademiet overtar fagskole-delen av AOF. Det var først omtalt i VG, men bekreftes også av kommunikasjonssjef i LO, Trond Gram.

Akademiet vil gi tilbud til 22 ansatte og videreføre alle kurs og studier.

– Vi har overtatt alt som ikke LO driver videre, sier direktør i Akademiet, Kjetil Eide, til VG.

Privatskolen vil gå i dialog med utdanningsmyndighetene om de formelle sidene av overtakelsen når folk er tilbake etter sommerferien.

Ny LO-seksjon

AOF er etter konkursen formelt lagt i hendene til bobestyreren, som er Egil Hatling i DLA Piper. 

I tillegg til at Akademiet har kjøpt deler av boet, vil LO ivareta tillitsvalgtopplæringen også framover. Det skal settes ned en arbeidsgruppe som skal bestå av representanter for forbundene, under ledelse av LO-sekretær Trude Tinnlund.  

Arbeidet med medlems- og tillitsvalgtskoleringen vil i første omgang organiseres som en seksjon under Organisasjonsavdelingen. Det betyr blant annet at arbeidet med dette vil være på plass og fullt operativt før høstens kurs starter opp.

Denne delen av AOFs virksomhet kommer til å bli videreført i LO, fortsatt under ledelse av Øyvind Hvidsten -Hansen, som har ledet dette arbeidet i AOF gjennom mange år.

LO har for øvrig kjøpt det omstridte kurssystemet – som i realiteten førte til konkursen i AOF – men til en langt rimeligere pris.

For ordens skyld er AOF Vestlandet Agder ikke påvirket og lever i beste velgående. Det er en selvstendig enhet og opererer med eget organisasjonsnummer, regnskap og økonomi.

Arbeidernes Opplysningsforbund (AOF)

AOF (Arbeidernes Opplysningsforbund) ble grunnlagt i 1931 av Arbeiderpartiets partisekretær Haakon Lie.

Grunntanken den gangen var å bidra til økt utdanning i arbeiderklassen. Etter hvert ble skolering av tillitsvalgte en hovedoppgave.

AOF har de siste årene vært et studieforbund som har vært drevet av LO og andre organisasjoner med tilknytning til arbeiderbevegelsen.

Studieforbundet AOF har hatt et bredt utdannings- og opplæringstilbud med fokus på basiskompetanse, språk, helse, miljø og sikkerhet (HMS), videregående opplæring, fagskole og enkelte høyskoletilbud.

AOF har dessuten tilbudt medlems- og tillitsvalgtopplæring for LO og forbundene. Rundt 30 prosent av AOFs virksomhet har vært tillitsvalgtopplæring – resten har vært åpne kurs for alle.

Organisasjonen har hatt flere distriktskontor, og hadde i 2022 ansatte som til sammen utgjorde 85 årsverk. 

I mai ble det kjent at AOF hadde økonomiske problemer, og at de skulle kutte 12,5 årsverk og skjære ned på driften.

Warning
Annonse
Annonse