JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Smittevern:

Prostituerte som oppholder seg ulovlig i Norge får ikke Nav-støtte under koronakrisen, slår arbeidsministeren fast

Personer som oppholder seg ulovlig i Norge, og er avhengig av ulovlig arbeid, har ingen krav på Nav-ytelser.
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Alf Ragnar Olsen

helge@lomedia.no

Det slår arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen fast i et svar på et skriftlig spørsmål fra SV-representanten Nicholas Wilkinson (SV), som har utfordret statsråden på dette.

Wilkinson viser til at smittevernloven gjelder alle som oppholder seg i landet. Han har spurt Isaksen om det av hensyn til befolkningen som helhet, vurderes å gi personer som oppholder seg i landet uten opphold, og som er avhengig av irregulært arbeid, tilgang på midlertidig ytelser fra Nav for å sikre at aktivitet som kan fremme smitte av Covid-19 ikke opprettholdes.

Og han poengterer at han med irregulært arbeid tenker på salg av sex.

Torbjørn Røe Isaksen viser i sitt svar til at folketrygden er en obligatorisk trygdeordning for alle som arbeider eller er bosatt i Norge.

– Det innebærer at de som jobber har en plikt til å betale inn avgifter til trygden, og alle som bor i Norge ved behov kan få trygdeytelser og nødvendige helsetjenester uavhengig av om de gjennom arbeid har betalt inn avgifter eller ikke.

– For å kunne være medlem i folketrygden må man ha lovlig opphold i Norge. Det vil neppe oppfattes som rimelig om personer som oppholder seg ulovlig i Norge automatisk skulle bli medlem i folketrygden gjennom det ulovlige oppholdet. Disse omfattes av den grunn ikke av de generelle trygdeordningene, og får i utgangspunktet heller ikke økonomisk sosialhjelp, skriver han i sitt svar.

Han viser også til at utlendinger som ikke har lovlig opphold, plikter å forlate Norge.

– Ulovlig opphold i Norge bør dermed ikke kunne finansieres gjennom ytelse fra Nav. Det er derfor ikke planlagt noen endringer i regelverket for å sikre at personer som oppholder seg ulovlig i Norge, og jobber svart, gis rett til å få ytelser fra Nav, skriver Torbjørn Røe Isaksen.

Annonse
Annonse