JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ambet Yuson er generalsekretær i Building & Woodworkers International. Han advarer mot en boikott av fotball-VM.

Ambet Yuson er generalsekretær i Building & Woodworkers International. Han advarer mot en boikott av fotball-VM.

Håvard Sæbø

Fotball-VM i Qatar:

Qatar-boikott kan gjøre det verre for migrantarbeiderne, advarer internasjonal fagbevegelse

Migrantarbeiderne kan miste både jobb og møysommelig opparbeidede rettigheter ved en boikott av fotball-VM i Qatar, mener generalsekretæren i det internasjonale forbundet til bygningsarbeiderne.18.03.2021
10:51
18.03.2021 11:23

helge@lomedia.no

Ambet E. Yuson er generalsekretær i BWI (Building & Woodworkers International). Han mener utviklingen for arbeidernes rettigheter i landet er kraftig forbedret etter at Qatar ble tildelt VM i fotball i 2010.

– Vi har ikke kommet langt nok. Vi vil mye mer. Men vi har kommet et godt stykke og vil at rettighetene også skal nå andre yrkesgrupper og implementeres i hele landet. Og vi ønsker sterkt at utviklingen fortsetter også etter mesterskapet, sier Ambet E. Yuson til FriFagbevegelse.

Han mener en boikott av fotball-VM i Qatar ikke er løsningen for å få til dette.

– Absolutt ikke. Da vil migrantarbeiderne miste jobben og miste de rettighetene vi har klart å opparbeide for dem, sier Yuson.

OBS! SE OGSÅ TOM HØGLIS MENING I UNDERSAKEN.

Blant annet har BWI klart å sørge for at migrantarbeiderne har rett til å klage til myndighetene om kritikkverdige forhold ved arbeidsplassen. De har fått til en ikke-diskriminerende og høyere minstelønn. Og de får være med på inspeksjoner for å sørge for at sikkerheten på arbeidsplassen er forbedret.

I tillegg er ILO (FNs organisasjon for arbeidslivet) fast til stede i landet.

– Det aller viktigste vi jobber for, er at reformene vi har klart å få gjennomslag for vil fortsette også etter mesterskapet. Da slipper vi også å starte på null, sier Ambet E. Yuson.

Senest sist tirsdag hadde BWI med Yuson i spissen, samt nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, og svenske og sveitsiske kolleger av Krogstad møte med arbeidsdepartementet i Qatar.

Der var en implementering av reformene ei resten av samfunnet tema.

– Vi har sagt oss villig til å jobbe med myndighetene om dette, og vår stemme blir hørt. Vi hjelper migrantene med å gi råd og underviser dem i å bli kjent med lovene i arbeidslivet slik at de kan ha muligheten til å forsvare seg selv. Det siste er veldig viktig, mener Yuson.

Han mener forholdene for migrantarbeiderne i Qatar har blitt kraftig forbedret. Det kan de blant annet fastslå etter flere inspeksjoner på byggeplassene.

Her hjemme har debatten om boikott av Qatar-VM dreid seg om dødstallene i forbindelse med bygging av idrettsanleggene. De som ivrer for boikott av fotball-VM i Qatar, bruker en artikkel om 6 500 dødsfall knyttet til anleggsbygging som kronargument.

Både Yuson og Steinar Krogstad sår tvil om tallet, og kaller det et sidespor.

– Denne artikkelen baserer seg på totalt antall døde i perioden, ikke antall bygningsarbeidere som har omkommet etter arbeidsulykker. Det er bare en håndfull personer, og skjedde helt i starten da sikkerheten ikke var god. Blant annet er det snakk om fallulykker. Fagforeningene har arbeidet kraftig med forbedringer i sikkerheten, sier Yuson.

Steinar Krogstad mener den norske boikott-debatten, som er frontet av et flertall av eliteserieklubbene og kan velte norsk deltakelse i mesterskapet, foregår på et sidespor i helt feil retning.

Blant annet hevder han, som Yuson, at dødstallene som brukes i argumentasjonen er feilaktig brukt. Det hevder også Faktisk.no, i en artikkel som ble oppdatert senest tirsdag.

Faktasjekk: Dette vet vi om dødstallene fra forberedelsene til fotball-VM i Qatar

I februar avslørte nemlig den britiske avisen The Guardian at over 6500 gjestearbeidere har omkommet i Qatar siden landet ble tildelt fotball-VM i 2010, og fram til 2019.

I kjølvannet av denne artikkelen har eliteserieklubbene Tromsø, Strømsgodset, Viking, Odd, Brann, Vålerenga og Rosenborg offentlig oppfordret Norges Fotballforbund (NFF) om å boikotte det kommende fotball-VM. Det samme har flere supporterklubber.

I uttalelsen fra Tromsø IL, som startet debatten, vises det nettopp til denne artikkelen. «Vi kan ikke spille på en gravplass» har vært gjennomgangsmelodien.

På Klanens hjemmeside heter det også at «Korrupsjonen og falskspillet Qatar og FIFA har gjennomført kostet mer enn bestikkelsene mellom pampene, det har kostet over 6 500 menneskeliv. Det er ingen mesterskap verdt».

– Artikkelen blir helt feilaktig brukt. Det er stor usikkerhet knyttet til tallene og hvor gode de er. Det blir helt feil å avgjøre spørsmålet om mesterskapet på grunn av denne artikkelen, hevder Steinar Krogstad.

Steinar Krogstad har jobbet med Qatar-spørsmålet siden han ble nestleder i Fellesforbundet i 2011.

Steinar Krogstad har jobbet med Qatar-spørsmålet siden han ble nestleder i Fellesforbundet i 2011.

Knut Viggen

Steinar Krogstad har jobbet med denne saken med nettopp Yuson og BWI siden han ble valgt inn i ledelsen av Fellesforbundet i 2011. Han mener artikkelen som brukes som argument, og dødstallene det vises til, ikke er kjernen i saken.

– Da Qatar fikk fotball-VM, noe vi for øvrig mente de ikke skulle ha, har vi jobbet med å forbedre arbeidernes rettigheter i landet. Det er feil å fremstille Qatar som en slavestat. Derimot har landet framstått i en utvikling hvor landet stadig åpner seg mot verden, til gunst for dem som arbeider i landet. Idretten er ikke vår agenda. Men vi er opptatt av at arbeidsreformene vi har fått til i landet ikke skal bli en skinnforbedring, men føre til reelle forbedringer også etter VM. Det er høyst usikkert om en boikott av mesterskapet vil sikre arbeidernes rettigheter i landet, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

– Hvis fotballforbundet vedtar boikott av fotball-VM i Qatar, mener jeg det må begrunnes med at en prinsipielt ikke kan delta i mesterskap hvor arrangørlandet ikke respekterer ILOs kjernekonvensjoner. Hvis det er idrettens syn vil det eventuelt også få konsekvenser for andre idrettsarrangement i land som ikke respekterer retten til å organisere seg eller ILOs kjernekonvensjoner. Da må en også stille spørsmål om en kan være med i vinter-OL i Beijing-OL neste år, sier Steinar Krogstad.

Han ønsker imidlertid debatten om idrettsarrangement og arbeidstakernes vilkår og menneskerettigheter velkommen.

– Den er viktig og adressaten må være de internasjonale idrettsorganisasjonene og de vilkår de stiller til arrangørlandene, mener Krogstad.

Frykter reformene reverseres når flomlyset slukker i Qatar

Tidligere landslagsspiller og varamedlem til styret i LO-forbundet NISO, Tom Høgli (37), mener dialogen med FIFA og myndighetene i Qatar ikke holder og ber Norges Fotballforbund boikotte fotball-VM i 2022.

– Jeg har engasjert meg i denne saken i mange år. Det er snakk om et mesterskap som utnytter folk til et arrangement som skal være i fotballens navn. Når vi ikke er fornøyd med påvirkningen til det internasjonale fotballforbundet må vi ta et steg videre. Da vil vi ha en boikott, sier Tom Høgli til FriFagbevegelse.

Tom Høgli er sentral i fotballens boikott-engasjement.

Tom Høgli er sentral i fotballens boikott-engasjement.

Tri Nguyen Dinh

Han avviser at artikkelen i «The Guardian», som viser skyhøye dødstall, er viktig for hans standpunkt.

– Det er helheten som er viktig og betyr noe for meg. Tallene er ikke avgjørende. Det er hevet over enhver tvil at folk er blitt utnyttet både i planleggingen og byggingen av anleggene til mesterskapet. Mange er døde av den grunn. Det er altfor mange uansett nøyaktig antall, mener Høgli.

– At det er brukt noe som minner om slaveri som virkemiddel for å arrangere VM, er ikke akseptabelt. Internasjonal fotball må ha en høyere standard enn som så». Det er mer slaveridelen av det jeg har reagert på, poengterer han.

Han mener uansett det er viktig å vise hva vi mener i Norge, men mener selvsagt det har større kraft hvis andre nasjoner er med på en boikott.

Samtidig har han full respekt for at Fellesforbundet og internasjonale fagforeninger advarer mot en boikott.

– Jeg har full respekt for alle som lander på et annet standpunkt. Også fagforeningene. Det viktigste er at vi får en debatt og har fokus på folks hverdag i Qatar. Jeg frykter reformene som eventuelt er jobbet fram vil reverseres straks flomlyset på VM-arenaen er slukket, tror Tom Høgli.

– Uansett standpunkt er det viktig å ta debatten om hvilken standarder norsk idrett skal ha. Grunnen til at det er Qatar-debatten jeg har engasjert meg i, er fordi det er et fotballmesterskap. Vi kan gjerne ha samme debatt rundt vinter-OL i Kina for min del. Det viktigste er at man bryr seg, interesser seg og tar standpunkt, mener Tom Høgli.

NISO-leder Erlend Hanstveit sa tidligere denne uken at spillerne på landslaget må både få tid og rom til å ta et veloverveid valg om de skal uttale seg om deltakelse, boikott eller andre markeringsformer i forbindelse med mesterskapet. Han ønsker å få ballen ned på bakken og at pasningene skal havne i beinet på dem som i størst grad er involvert i dette spørsmålet.

Den tidligere Brann-spilleren har stor respekt for fotballsupporteres dedikasjon og lyst til å se et VM som foregår med de riktige premissene. Men for en fotballspiller som har drømt om å spille et fotball-VM siden de var små, ligger det noe helt annet i potten.

– Det kan aldri veie opp mot tap av menneskeliv. Ingen barndomsdrømmer er verdt noens menneskeliv. Men det er heller ikke noen av disse spillerne som har ansvar for at mesterskapet er lagt til Qatar, mener Hanstveit.

18.03.2021
10:51
18.03.2021 11:23Mest lest

Charles Blålid har i fire år vært uenig med Statens pensjonskasse om pensjonsnivået sitt. Nå har han vunnet fram i Trygderetten.

Charles Blålid har i fire år vært uenig med Statens pensjonskasse om pensjonsnivået sitt. Nå har han vunnet fram i Trygderetten.

Torgrim Halvari/NOF

Charles vant i retten. Nå øker pensjonen med flere tusen

Sara Nowacka trodde hun skulle tjene mye penger på bringebærplukking hos Tryma Bær i Stryn, men da hun måtte reise hjem før kontrakten utløp, mistet hun all bonusen hun hadde opptjent.

Sara Nowacka trodde hun skulle tjene mye penger på bringebærplukking hos Tryma Bær i Stryn, men da hun måtte reise hjem før kontrakten utløp, mistet hun all bonusen hun hadde opptjent.

Torgny Hasås

Sara plukket bær i Norge: Hevder hun mistet bonusen da samboeren ble syk

UTMELDT: Tidligere forbundssekretær Arne Drabløs i NJF registrerer at mange av kollegaene i jernbanesektoren har meldt seg ut av Arbeiderpartiet, i likhet med ham selv.

UTMELDT: Tidligere forbundssekretær Arne Drabløs i NJF registrerer at mange av kollegaene i jernbanesektoren har meldt seg ut av Arbeiderpartiet, i likhet med ham selv.

Nina Hanssen

Hundrevis av jernbanefolk forlater Ap: – Dette bør bekymre Støre

MÅTTE SLUTTE: Helga Bårdsdatter Kristiansen, elsket jobben sin i Hurtigruten, men hadde ikke noen valg og måtte bytte jobb siden hun ikke fikk medlemskap i Folketrygden.

MÅTTE SLUTTE: Helga Bårdsdatter Kristiansen, elsket jobben sin i Hurtigruten, men hadde ikke noen valg og måtte bytte jobb siden hun ikke fikk medlemskap i Folketrygden.

Privat

Alle i Norge får disse godene, unntatt en gruppe: – Vi ble statsløse, fortviler Helga

Ida Bing

Ann-Karina synes uføre burde betale halv skatt

Trygve Slagsvold Vedum, finansminister (Senterpartiet).

Trygve Slagsvold Vedum, finansminister (Senterpartiet).

Jan-Erik Østlie

Halvert elavgift i januar, februar og mars, opplyser Vedum

Lærere ved Steinkjer videregående skole som er i streik fra 23. september 2022. Fra venstre: Geir Christian Flaten, Leif Stene, Bjørn Ove Hanssen, Jon Olav Kringen, Roy Are Kvelstad og Anne Chatrine Olufsen. Bak Dagfinn Sundet. Foran Per Nicolai Opheim.

Lærere ved Steinkjer videregående skole som er i streik fra 23. september 2022. Fra venstre: Geir Christian Flaten, Leif Stene, Bjørn Ove Hanssen, Jon Olav Kringen, Roy Are Kvelstad og Anne Chatrine Olufsen. Bak Dagfinn Sundet. Foran Per Nicolai Opheim.

Leif Arne Holme

Yrkesfaglærer Geir Christian: – Har aldri tjent så dårlig som etter at jeg begynte i skolen

Flere kraftselskaper er positive til å tilby fastprisavtaler på strøm til husholdningene.

Flere kraftselskaper er positive til å tilby fastprisavtaler på strøm til husholdningene.

Kai Hovden

Kraftselskapene er positive til fastpris på strøm for husholdninger

Innom på Grünerløkka i Oslo holder åpent på søndager.

Innom på Grünerløkka i Oslo holder åpent på søndager.

Lene Svenning

Strid om søndagsåpen butikk: – Nå må de skjerpe seg og stenge

TILLITSVALGT REAGERER: Lene Elin Hjelmeseth er stolt over hvordan sjefen hennes i Brilleland svarte på brevet fra lederen av Norsk Folkeparti.

TILLITSVALGT REAGERER: Lene Elin Hjelmeseth er stolt over hvordan sjefen hennes i Brilleland svarte på brevet fra lederen av Norsk Folkeparti.

privat

Lene Elin ble stolt da sjefen slo tilbake mot hijab-hatet

GIR SEG: Etter å ha vært med siden starten i 2014, gir milliardæren Trond Mohn seg som bidragsyter for Tankesmien Agenda.

GIR SEG: Etter å ha vært med siden starten i 2014, gir milliardæren Trond Mohn seg som bidragsyter for Tankesmien Agenda.

Marit Hommedal / NTB

Mohn takker for seg i Tankesmien Agenda

Debatt

Hvorvidt det er den norske modellen eller Vedum som har rett, kan kanskje virke abstrakt. Men dette kan ha stor betydning for min og din hverdag, skriver Marie Sneve Martinussen.

Hvorvidt det er den norske modellen eller Vedum som har rett, kan kanskje virke abstrakt. Men dette kan ha stor betydning for min og din hverdag, skriver Marie Sneve Martinussen.

Jan-Erik Østlie

«Forstår Vedum den norske modellen?»

Regjeringen har utelukket hytter fra strømstøtteordningen.

Regjeringen har utelukket hytter fra strømstøtteordningen.

Halvard Alvik/NTB

Norges Hytteforbund mener staten har brutt Grunnloven

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har oppfordret partiene på Stortinget om å støtte strømstøtteordningen. 

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har oppfordret partiene på Stortinget om å støtte strømstøtteordningen. 

Ole Palmstrøm

LO-lederen til Stortinget: – Ikke kast bort tida på politisk spill

Emmie Olivia Kristiansen

Ny lov om lønnstyveri utfordrer politiet, mener advokat

Leif Martin Kirknes

Lærerstreiken fortsetter etter hastemøte hos Brenna

Nestleder i LO, Steinar Krogstad (t.v.) og hovedtillitsvalgt hos Hent, Johan Henry Eide i regjeringskvartalet hvor entrepenørselskapet Hent har arbeid.

Nestleder i LO, Steinar Krogstad (t.v.) og hovedtillitsvalgt hos Hent, Johan Henry Eide i regjeringskvartalet hvor entrepenørselskapet Hent har arbeid.

Jan-Erik Østlie

Tillitsvalgt Johan Henry jubler: Arbeidsgiveren har begynt å ansette i stedet for å leie inn

OPPGITT: Hovedtillitsvalgt Daniel Sjåfjell i Forsvarsbygg mener de ansatte i Bodø har måttet gjennomgå en unødvendig påkjenning med de avlyste oppsigelsene.

OPPGITT: Hovedtillitsvalgt Daniel Sjåfjell i Forsvarsbygg mener de ansatte i Bodø har måttet gjennomgå en unødvendig påkjenning med de avlyste oppsigelsene.

Guro Gulstuen Nordhagen

Avverget oppsigelser på flyplass, inntil videre: – En usikkerhet ansatte må leve med

PROVOSERT: Viktor Vivang (t.v.) og Ørjan Kjesbu måtte ta i bruk fridager for å delta på et kurs som de andre jernbanevirksomhetene var organisasjonsfaglig nok.

PROVOSERT: Viktor Vivang (t.v.) og Ørjan Kjesbu måtte ta i bruk fridager for å delta på et kurs som de andre jernbanevirksomhetene var organisasjonsfaglig nok.

Morten Hansen

Fagorganiserte Viktor og Ørjan ble nektet kurs-fri med lønn

Forhandlingsdelegasjonen fra Skolenes landsforbund på vei inn til Riksmekleren. Fra venstre Jon Oddvar Holthe, forbundsleder Mette Johnsen Walker og Bodil Gullseth.

Forhandlingsdelegasjonen fra Skolenes landsforbund på vei inn til Riksmekleren. Fra venstre Jon Oddvar Holthe, forbundsleder Mette Johnsen Walker og Bodil Gullseth.

Sidsel Valum

Lærerstreiken fortsetter: – Vi snakker sammen


Flere saker