JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fotballsesongen 2020:

Raja er ikke klar til å blåse i gang fotballen ennå

Fotballen har bedt om å få starte toppserien 15. juni. Idrettsministeren vil ikke svare på om det er mulig.
En nyklipt Abid Raja vil ikke garantere seriestart for fotballen 15. juni.

En nyklipt Abid Raja vil ikke garantere seriestart for fotballen 15. juni.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Mandag ba Norges idrettsforbund (NIF) om å få komme i gang med treninger i toppfotballen 4. mai, med sikte på sesongstart 15. juni.

Nå har Norges Fotballforbund endret dette til 10. mai, for å gi regjeringen «bedre tid». Alt kan skje innenfor smittevernreglene, hevder fotballforbundet.

Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) utfordret kultur- og idrettsminister Abid Raja om dette i Stortingets spørretime onsdag. Og Helge André Njåstad (Frp) er spent på når fotballen kan starte opp. Han har stilt skriftlig spørsmål om statsråden vil ta initiativ sammen med fotballen for å sikre at sesongen 2020 snarlig kan settes i gang.

Raja har frist til å svare i morgen, og røper at han ikke vil svare før han absolutt må svare, og henviser til smittevernreglene og rådene fra Folkehelseinstituttet.

Kan ikke favorisere

Overfor FriFagbevegelse forteller Abid Raja hvorfor han ikke sier ja til fotballen umiddelbart og uten forbehold:

– Fotballen er en del av resten av samfunnet. Nå har vi stengt ned Norge, og gjør en gradvis åpning. Vi kommer ikke til å forskjellsbehandle noen. Det vi gjør skal ivareta smittevernhensynet, sier Abid Raja til FriFagbevegelse.

Fotballen har likevel noen fortrinn, innrømmer han.

– Ikke det at vi forfordeler noen, men toppfotballen har egne leger og eget utstyrsmannskap. Idrettsutøvere er også godt trent i å være i selvpålagt karantene. Det er gode forutsetninger for å komme i gang, sier Raja.

– Jeg har hatt møte med helsemyndighetene om fotballen. Og departementet har hatt møte med idrettsforbundet. Vi er i dialog med idretten for å få på plass en ordning, slik vi gjør det for alle andre sektorer. Når det kan komme i gang, er avhengig av smittevernreglene, gjentar Raja.

– Sier du at spillere må i karantene hvis sesongen kommer i gang?

– Veldig mange idrettsutøvere er vant til å være i karantene. Men under hva slags regime dette skal legges under, vil jeg ikke si nå. Jeg har et godt håp om at man kan komme i gang i løpet av året, sier Abid Raja.

Trenger gleden

Anette Trettebergstuen tok altså saken til spørretimen.

– Vi ønsker alle at barna våre kan ta opp sine fritidsaktiviteter igjen. Vårens vakreste eventyr står også for døra: Seriestarten for fotballen. Vi trenger den gleden fotballen kan gi oss i den tiden vi tilbringer hjemme nå. Toppfotballen finansierer også breddefotballen. Vil kulturministeren blåse i fløyta og gi klarsignal til fotballen, spurte Trettebergstuen.

– Statsråden kommer ikke til å blåse i noen fløyte umiddelbart. Hver enkelt sektor ønsker å åpne opp. Skjer det ukontrollert har vi ikke kontroll. Smittevernreglene må bli ivaretatt. Derfor kommer ikke jeg til å gå inn i noen garderobe å blåse i fløyta, svarte Abid Raja.

– Vi skal komme i gang igjen, men først når det er klart for det, la han til.

Annenhver uke

Samfunnet skal gradvis åpnes annenhver uke. Hittil er det klart at forsamlinger over 500 personer er forbudt fram til 1. september. Forsamlinger med under 500 skal offentliggjøres torsdag, etter at regjeringen har fått oppdaterte faglige vurderinger, opplyste Abid Raja i spørretimen onsdag.

Flere representanter var også opptatt av familieparker, sirkus og tivoli.

– På denne tiden er familieparkene i ferd med å gjøre seg klare for den store sommersesongen. Om sommeren fylles de med glade barn og familier klare for gode opplevelser, sa Silje Hjemdal (Frp) og etterlyste svar om når parkene kan få føringer om hvordan sesongen kan gjennomføres.

Heller ikke her kunne kultur- og likestillingsminister Abid Raja gi noe svar, selv om han elsker fornøyelsesparker.

Heller ikke næringsminister Iselin Nybø (V) kunne gi noe svar.

– Dette må skje i tur og orden etter råd fra Folkehelseinstituttet. Det er viktig å ha kontroll over smitten. Har vi det, kan vi også åpne opp mer, svarte Nybø.

Annonse
Annonse