JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsforskjeller

Rebecka tjener det samme som sine mannlige kolleger. Det er ikke en selvfølge

Det er forbudt å betale kvinner mindre enn menn for likt arbeid, men statistikken avslører at i mange yrker tjener menn langt mer enn sine kvinnelige kolleger.
Den eneste lønnsforskjellen blikkenslagersvenn Rebecka Fridheim Mejbo har registrert, er at de med mer erfaring får bedre betalt, men ellers det ingen forskjell på det hun og hennes mannlige kolleger tjener.

Den eneste lønnsforskjellen blikkenslagersvenn Rebecka Fridheim Mejbo har registrert, er at de med mer erfaring får bedre betalt, men ellers det ingen forskjell på det hun og hennes mannlige kolleger tjener.

Herman Bjørnson Hagen

torgny@lomedia.no

Rebecka Fridheim Mejbo rister på hodet.

– Nei, lønnsforskjeller har jeg ikke opplevd. Hos oss tjener mannlige og kvinnelige blikkenslagere det samme, sier hun.

Vi viser henne den ferske lønnsstatistikken fra Statistisk sentralbyrå som viser at kvinnelig blikkenslagere tjener 2/3 av det deres mannlige kolleger gjør.

Vi møter henne på verkstedet til Storo blikkenslagerverksted. I dag jobber hun inne for å lage beslagene hun skal montere rundt vinduene på nye boliger på Løren i Oslo.

Hun liker seg godt i faget, men gruer seg til neste uke når det er meldt ned mot minus ti grader.

Overrasket over lønnsforskjellen

Mejbo har nettopp tatt fagbrev og det er ikke så mange kvinnelig blikkenslagere, men det er flere jenter som går på videregående og er på vei ut i læra.

Styreleder Jan Henrik Nygård i Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes landsforening er overrasket over tallene.

– Vi har ikke tidligere vært borti en statistikk som viser slike lønnsforskjeller, sier Nygård til FriFagbevgelse.

Se tallene: Sjekk lønnsforskjellen mellom kvinner og menn i ditt yrke

Kan ikke ha det slik

Landsforeningen er i ferd med å starte et strategiarbeid og da vil dette klart bli et tema.

– Dette må vi finne ut av. Vi kan ikke ha det slik når vi prøver å få flere kvinner inn i faget og så er det lønnsforskjeller.

I Nygårds bedrift er det to kvinnelige blikkenslagere. De har topplønn. 

Rett nok er ikke de største lønnsforskjellene i blikkenslagerfaget, viser Statistisk sentralbyrås statistikk. De største lønnsforskjellene finnes innen finans- og skipsmeklere.

Her tjener de mannlige meklerne i gjennomsnitt 41 prosent mer enn sine kvinnelige kolleger.

Idrettsutøvere

Også blant idrettsutøvere er det store lønnsforskjeller. Mannlige idrettsutøvere har i gjennomsnitt 24.000 kroner mer utbetalt i måneden sammenlignet med de kvinnelige utøverne.

Det gjør at lønnsforskjellene blir på over 40 prosent.

Lønnsstatistikken er utarbeidet av SSB på bakgrunn av tall som alle arbeidsgivere må oppgi til myndighetene til aa-registeret.

Alle arbeidsgivere er pliktige til å innrapportere månedlig til registeret lønns-opplysninger om sine ansatte, da må de også fyll inn en yrkeskode. På bakgrunn av dette registeret utarbeides statistikken.

Blikkenslagerfaget er ikke det eneste håndverksfaget der det er registrert lønnsforskjeller mellom menn og kvinner.

Også blant elektrikere, rørleggere, bilmekanikere og tømrere er det innrapportert at de mannlige fagarbeiderne tjener mellom 15 og 20 prosent mer enn sine kvinnelige kolleger.

Innsikt: Hvorfor feirer vi 8. mars? Her er ti spørsmål og svar

Forbudt i loven

Det er forbudt å betale ansatte ulikt ut fra at det er mann eller kvinne. I likestillings- og diskrimineringsloven heter det at «kvinner og menn i samme virksomhet skal ha lik lønn for samme arbeid eller arbeid av lik verdi. Lønna skal fastsettes på samme måte, uten hensyn til kjønn».

Warning
Annonse
Annonse