JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2023

Regjeringa dropper tannhelse i budsjettet. SV vil bruke én milliard kroner

Unge, eldre og de med dårlig økonomi skal få billigere tannhelsetjenester med vårt opplegg, lover SV-leder Audun Lysbakken.
Tannhelse og gratis SFO er to velferdsreformer som SV og leder Audun Lysbakken prioriterer over de andre.

Tannhelse og gratis SFO er to velferdsreformer som SV og leder Audun Lysbakken prioriterer over de andre.

Herman Bjørnson Hagen

aslak@lomedia.no

Partiets alternative statsbudsjett som ble lagt fram fredag, danner grunnlaget for budsjettforhandlingene med regjeringa.

– Tannhelse er et av SVs viktigste velferdsløft sammen med gratis halvdagsplass på SFO for alle barn på 2. trinn, bekrefter SV-leder Audun Lysbakken overfor FriFagbevegelse.

Opp til 30 og over 75 år

SV vil styrke tannhelsesystemet med én milliard kroner for de yngste, eldste og de som trenger det mest.

I partiets alternative statsbudsjett vil følgende satsing på tannhelse fungere som et krav i forhandlingene som begynner mandag:

• En utvidelse av rettighetene for personer opp til 30 år og over 75 år

• Personer under 30 år skal få 25 prosent avslag på regninga

• Tilskudd til drift for å sikre rask og effektivt tilbud til personer med rett i den offentlige tannhelsetjenesten

– Vi ønsker å fylle på penger i de eksisterende ordningene for å få ned køene og øke kapasiteten, forklarer Lysbakken.

– Videre ønsker vi å utvide ordningene. Det vil si å få med flere i gruppen for yngre og eldre og sørge for at de kan få rettigheter i dagens system, sier han.

20 milliarder mer i skatt

Måten dette skal finansieres på er ved å gå for et langt mer omfordelende skatteopplegg enn det som ligger i budsjettforslaget fra regjeringa. I budsjettet vil SV hente inn 20 milliarder kroner mer i skatt enn regjeringa.

– Satsingen på tannhelse i dette budsjettet er ikke det endelige målet vårt. Det er et tannhelsesystem med prisregulering for alle, påpeker SV-lederen.

I dag er ordningen slik at tannlegebehandlingen gratis fram til det året du fyller 18 år. Hovedregelen er at voksne over 22 år må betale tannlegeutgiftene selv. Det gis unntak for enkelte tilstander.

Blir du syk eller skadet i Norge, tar fellesskapet regningen. Unntaket er altså tennene.

Dette oppnådde SV i fjor

Arbeidet med tannhelsereformen har imidlertid stoppet opp etter at regjeringa kom SV litt i møte under fjorårets tøffe forhandlinger om statsbudsjettet for 2022.

Utfallet ble et styrket tannhelsetilbud for overgrepsofre og folk med sykelig tannlegeskrekk – ved siden av halv pris hos tannlegen for 21- og 22-åringer.

Verken nye satsinger på tannhelse eller noen utvidelse av rettigheter til nye grupper er med i regjeringas forslag til statsbudsjett for neste år.

– Jeg er ikke overrasket. Regjeringspartiene har rett og slett ikke prioritert tannhelse, sier Lysbakken.

Mange utålmodige håper nå at SV vil fortsette kampen for likebehandlingen av tennene. Ikke minst er gratis tannhelse en viktig sak for LOs medlemmer.  

– Vi skal forhandle med regjeringa og se hvor langt det er mulig å komme, men signalet er i hvert fall tydelig fra oss. Gratis SFO og tannhelse er to velferdsreformer vi prioriterer over de andre, understreker han.

Sitter med nøkkelen

«Tennene er en del av kroppen, og nødvendig helsehjelp til tennene skal ikke koste mer enn andre helsetjenester,» heter det i SVs alternative statsbudsjett. 

SV er regjeringas foretrukne budsjettpartner, og mandag 7. november starter forhandlingene om neste års statsbudsjett. Partiet sitter med nøkkelen for å gi regjeringa flertall for budsjettet i Stortinget.

– Jeg regner med at det er vi som må lage tannhelsereformen, sier SV-lederen.

– Det er første gang at noen i opposisjon har tatt mål av seg til å utvikle store velferdsreformer, og nå er vi i gang. I 2025 er målet å ha gratis halvdagsplass for SFO fra 1.–4. trinn og være godt i gang med å rulle ut en tannhelsereform, legger han til.

Slik svarer regjeringa

Ved siden av at regjeringa har opprettet et tannhelseutvalg som skal levere sine anbefalinger innen juni 2024, står det følgende i Hurdalsplattformen:

«Regjeringen ønsker en gradvis utvidelse av den offentlige tannhelsetjenesten med mål om å likestille den med andre helsetjenester».

På spørsmål om regjeringa er villige til å komme SV i møte på tannhelse i budsjettforhandlingene, svarer Eigil Knutsen, Aps finanspolitiske talsperson slik på epost:

– Vi har, sammen med Sp, har lagt fram et historisk omfordelende budsjett, som strammer inn på pengebruken for å dempe prisveksten og skjerme folk og bedrifter mot høye renter. Dette vil også prege budsjettforhandlingene. Det må gjøres tøffe prioriteringer i budsjettet, skriver han.

Det SV fikk gjennomslag for på tannhelse i fjor, kostet nær en halv milliard kroner, ifølge SV-leder Audun Lysbakken.

– Vi fikk til noe i fjor, og vi har samme ambisjoner i år, sier han.

Mye lest: Uføre og minstepensjonister skal få mer å leve av i 2023, lover SV

Warning
Annonse
Annonse