JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Per Olaf Lundteigen:

Regjeringen bryter med sin egen politiske plattform, mener Sp-veteran

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen hevdet at egen regjering bryter med Hurdalsplattformen da han talte til Senterpartiets landsmøte. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) avviser påstanden.
Per Olaf Lundteigen kom med beskyldninger om brudd på Hurdalsplattformen på Sp-landsmøtet.

Per Olaf Lundteigen kom med beskyldninger om brudd på Hurdalsplattformen på Sp-landsmøtet.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

torgny@lomedia.no

Per Olaf Lundteigen skrøt av alliansen med Arbeiderpartiet, fordi den gir bedre muligheter for å realisere Senterpartiets kjerneverdier enn det han mener er alternativet som i dag er en ren Ap-regjering.

Men han mener denne alliansen har sviktet. Elefanten i rommet et strømprisene.

Lundteigen viser til at Hurdalsplattformen betyr stabile, forutsigbare og konkurransedyktige strømpriser, en suveren norsk kontroll over alle avgjørelser med betydning for energisikkerheten i Norge.

– Men Hurdalsplattformen brytes i dag, hevdet Per Olaf Lundteigen.

– Regjeringen fører en strømpolitikk som gir tyske strømpriser i Sør-Norge. Og dette vil ikke gå over. Tvert imot. Det blir enda mer krevende, mener Lundteigen.

EU

Han mener Senterpartiet må anvise en vei ut av det EU-nettet som han mener vi vikles mer og mer inn i.

– Senterpartiet må gå inn for nye rammer for kraftutveksling gjennom likestrømskablene til utlandet. Kapasiteten i kablene må styres politisk. Og Statnett må gis beskjed om at det ikke skal være netto eksport av strøm i en gitt tidsperiode når våre vannmagasiner er under median nivå. Dette vil ivareta vårt behov for strømsikkerhet, senke vannverdien og dermed strømprisen, mener Lundteigen.

Maks 70 øre

Han mener det vil realisere en likeverdighet mellom Norge, EU-land og Storbritannia. Og at de nye rammene er i begge parters interesser og må meddeles EU-kommisjonen.

Lundteigen mener strømprisen må skrives ned til 70 øre for alle sluttbrukere, inkludert næringslivet.

– Det vil være i samsvar med Hurdalsplattformen. Det vil stimulere både til ny produksjon og energisparing fordi denne prisen er en dobling av tidligere priser, mener Lundteigen.

Han mener det også vil redusere inflasjonen, og ikke minst lette et krevende lønnsoppgjør.

Lundteigen mener Senterpartiet må vise handlekraft og styrke vårt næringsliv.

Aasland avviser påstander

Samtidig som stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen entrer talerstolen på landsmøtet til Senterpartiet, holdt olje- og energiminister Terje Aasland tale til landsmøte i EL og IT Forbundet. Aasland avviser påstanden om brudd på Hurdalsplattformen. Han viser til strømstøtten som regjeringens svar på strømpriskrisen, og at det er med på å oppfylle punktene i Hurdalsplattformen som Lundteigen viser til.

Warning
Annonse
Annonse