JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet og koronakrisa

Regjeringen kan kutte enda mer i formuesskatten: – Hårreisende, svarer Hadia Tajik

Ap-nestleder Hadia Tajik mener det blir helt feil når regjeringen frir til landets rikeste midt i korona-krisen.
Hadia Tajik synes det er hårreisende at regjeringen ytterligere vil senke formuesskatten.

Hadia Tajik synes det er hårreisende at regjeringen ytterligere vil senke formuesskatten.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Kutt i formuesskatten er nok en gang tema når regjeringen denne uken finpusser statsbudsjettet for neste år.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad lanserte nettopp kutt i formuesskatten i sitt comeback til regjeringen etter pappapermisjonen.

– I en pandemi er det vanlige folks helse og økonomi som skal reddes, ikke yachtene og båtene på Bygdøy. Litt ekstra midlertidig støtte til permitterte med lav lønn satt langt inne hos den borgerlige regjeringen. Men permanente pengegaver til de rike er en selvfølge, sier Hadia Tajik til FriFagbevegelse.

Les også: Høyere dagpengesats forlenges ut året: – Glad regjeringen lyttet til LO

Arbeidende kapital

Under behandlingen av revidert budsjett i vår ble altså formuesskatten redusert med 1,3 milliarder kroner, som et krisetiltak.

Nettopp arbeidende kapital er et oppkonstruert begrep, mener Aps finanspolitiske talsperson.

– Det er bare formue. Punktum. Arbeiderpartiet skulle helst sett at de rike bidro mer til fellesskapet når landet står midt oppe i en krise, og vi skulle gjerne sett at den mer rettferdige og sosiale profilen på permitteringsordningen ble forlenget ut året, sier Hadia Tajik.

– Regjeringens bruk av formuesskatt som næringspolitisk virkemiddel er en hån mot norske arbeidsplasser og verdiskaping. Penger i banken er like mye arbeidende som en fondsaksje som skifter hender i nettbanken hos DNB eller Nordnet. Økt rabatt på aksjer fører dermed bare til en ting: økt ulikhet, sier Hadia Tajik til FriFagbevegelse.

Hun mener regjeringens siste justering i formuesskatten er toppen av kransekaka i høyreregjeringens anti-fordelingspolitikk:

– I verste fall sitter vi nå igjen med en formuesskatt som ikke lenger er progressiv. De rikeste betaler litt mindre skatt i forhold til egen inntekt enn de nest rikeste, hevder hun.

Sosial profil

– Regjeringen brøt med enigheten i skatteforliket da de økte rabattene for formue i aksjer for første gang i budsjettet for 2019. Siden har det sklidd ut. Verdsettelsen burde blitt værende på 80 prosent. Økende ulikhet i samfunnet og ingen belegg for at den hemmer næringslivet taler for at rabatten burde reduseres, heller enn økes, mener Hadia Tajik.

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer kraftig på signalene om å fjerne enda mer av formuesskatten.

– Regjeringen kuttet formuesskatten før sommeren og kalte det et krisetiltak, sier han.

Han er også enig med Tajik i at arbeidende kapital er en oppkonstruert definisjon:

– Finansdepartementet har selv definert 90 prosent av all arbeidende kapital som aksjer, ikke driftsmidler i traktor og slike ting. Kutt i formuesskatten er et målrettet skattekutt til rike menn over 50 år. Kuttene har ingen effekt på investeringene og nye arbeidsplasser. Det påvirker bare sparingen, mener Bjørnar Moxnes.

Regjeringen sitter i budsjettforhandlinger onsdag og torsdag. Til NTB sier Kjell Ingolf Ropstad at kutt i formuesskatten er et effektivt tiltak for å sikre lønnsomheten i bedriftene.

– Skal du ha jobber, må bedriftene kunne ansette folk. De trenger lønnsomhet og kan ikke drive uten det, sier Ropstad til NTB.

Warning
Annonse
Annonse