JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleie:

Regjeringen og Frp stenger døra for innleieforbud for bemanningsbyråer i Oslo-området

Frp vil ikke støtte noen av forslagene fra Ap.
Erlend Wiborg mener de rødgrønne kom med dårlige forslag om innleie-forbud.

Erlend Wiborg mener de rødgrønne kom med dårlige forslag om innleie-forbud.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Tirsdag avga arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget innstilling om flere forslag fra Arild Grande, Rigmor Aasrud, Lise Christoffersen, Elise Bjørnebekk-Waagen og Magne Rommetveit, alle Arbeiderpartiet.

Slik forklarer leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Erlend Wiborg (Frp) hvorfor han ikke vil støtte noen av forslagene fra Arbeiderpartiet:

– Rett og slett fordi jeg synes det er dårlige forslag, sier Erlend Wiborg til FriFagbevegelse.

– De rødgrønne må ta innover seg at innleie og bemanningsbransjen i all hovedsak er bra for den enkelte og for bedriftene. Så har det som kjent vært noe misbruk av ordningen og derfor har vi de senere årene strammet inn. Fortsatt er det faste ansettelser som er hovedregelen, men i noen tilfeller er det behov for innleie, sier Erlend Wiborg til FriFagbevegelse.

p

Strakstiltak

Opposisjonen på Stortinget er veldig uenig. Som strakstiltak ønsker Ap-politikerne å forby all innleie fra bemanningsforetak i byggebransjen i Oslofjord-området, og andre pressområder og bransjer hvor bruken er omfattende.

– Tålmodigheten vår er slutt. Det trengs drastiske tiltak for å rydde opp i byggebransjen i Oslo-området. Derfor ber vi nå Stortinget vedta forbud mot all innleie fra bemanningsbyråer i dette området, sa Arbeiderpartiets Arild Grande da forslaget ble lagt fram.

Grande viste til en rapport som fortalte at hver tredje bygningsarbeider i Oslo er innleid, de aller fleste fra bemanningsforetak. 80 prosent av innleien er ulovlig. Tilsvarende undersøkelser i Bergen viste at også der brøt 8 av 10 kontrollerte byggeplasser loven.

Det hjalp imidlertid ikke på argumentasjonen i arbeids- og sosialkomiteen. Forslaget falt mot stemmene til Ap og SV.

Det samme gjorde et forslag om å styrke arbeidsformidlingen som en offentlig oppgave. Og et forslag om å begrense innleie til kun å dekke opp rene vikariater. Her sørget Senterpartiet for rødgrønn enighet.

Et annet forslag gikk ut på at regjeringen skal komme tilbake til Stortinget med tiltak for å motvirke at bedrifter gjennom bruk av bemanningsforetak kan organisere seg unna kravet om maksimalt to underleverandører i offentlige kontrakter.

Et forslag om å kartlegge omfanget av innleie fordelt på bransjer over hele landet, fikk heller ikke støtte.

p

Det siste overrasker nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad.

– Jeg er skuffet, men ikke overrasket over at de rødgrønne partiene ikke fikk flertall for de fleste av forslagene. Men jeg er faktisk overrasket over at det ikke engang er flertall for å kartlegge omfanget av innleie, slik at man kan få en oversikt over situasjonen og utviklingen, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

Holder sammen

Arbeidslivspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Arild Grande, konstaterer at den parlamentariske situasjonen i Stortinget er uendret etter at Fremskrittspartiet gikk ut av regjeringen.

– Fremskrittspartiet holder sammen med regjeringspartiene i tykt og tynt, og stemmer mot alle våre forslag. De er fortsatt et høyreparti som ikke bryr seg om å rydde opp i arbeidslivet og sikre folk faste ansettelser framfor å være kasteballer i arbeidslivet, sier Arild Grande (Ap) til FriFagbevegelse.

Krogstad mener på sin side alvorlighetsgraden i Oslo er godt dokumentert.

– Med et forbud her kunne en også fått testet om det er med på å gjøre byggebransjen mer seriøs, mener Krogstad.

p

– Vi får tilbakemelding fra tillitsvalgte, Arbeidstilsynet, entreprenører og byggherrer om at bedrifter uten tariffavtale nå leier inn etter § 14-12.1, arbeid av midlertidig karakter. Det er enkelte som mener at et prosjekt er midlertidig. For å unngå denne gråsonen og gjøre regelverket enklere å håndheve ønsker vi å stramme inn 14-12.1 til kun å gjelde for innleie av vikarer, sier Steinar Krogstad.

Fellesforbundet vil nå jobbe videre med å dokumentere avvik.

– Også må vi bare erkjenne at det må en ny regjering på plass hvis det skal bli gjort noe med dette, sier han.

Annonse
Annonse