JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsinnvandrer under korona:

Regjeringen vil lette tilgangen på sesongarbeidere

Problemer med å få tak i utenlandsk arbeidskraft gjør at regjeringen forenkler kombinasjonen av dagpenger og sesongarbeid i fiskeindustrien og landbruket.
Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H)

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H)

Vigdis Askjem

– Koronaepidemien har gjort det vanskeligere for sjømatindustrien å få tak i utenlandsk arbeidskraft. Samtidig er vi i en situasjon der mange nordmenn er uten arbeid. Sjømatnæringen bidrar til matforsyningen nasjonalt og internasjonalt, og det er viktig at vi holder hjulene i gang. Vi håper denne ordningen vil bidra til dette, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

For å øke tilgangen på innenlandsk arbeidskraft foreslår derfor regjeringen en midlertidig ordning der dagpengemottakere som tar seg jobb som sesongarbeider, kan føre halvparten av timene de jobber på meldekortet. Det betyr i praksis at de som tar seg jobb i landbruket eller fiskeindustrien, skal tjene mer på det.

Innreiserestriksjoner: Koronafaste sesongarbeidere får fornyet oppholdstillatelse

I utgangspunktet ulønnsomt

Bakgrunnen for at Ingebrigtsen gjør denne vrien, er at det i utgangspunktet vil være lite lønnsomt for mange dagpengemottakere å ta arbeid i fiskeriindustrien eller landbruket. Grunnen er at dagpenger regnet per time kan være høyere enn timelønnen de får som sesongarbeider.

Behovet for arbeidere til fiskeriindustrien i forbindelse med det pågående vinterfisket, er akutt, men også i landbruket er det behov for sesongarbeidere, påpeker Ingebrigtsen og statsrådskollega Olaug Bollestad (KrF) i Landbruksdepartementet.

– Landbrukssektoren er en samfunnskritisk næring, og jeg har derfor jobbet for å få på plass en ordning som gjør at det vil være attraktivt for permitterte og arbeidsledige å ta seg jobb i landbruket. Dette er noe næringen har vært opptatt av, og det er viktig for meg at de som vil bidra til å sikre matforsyningen, skal tjene økonomisk på det, sier Bollestad.

Avsløring: Konrad og Kladia jobbet 50 timers uke i jordbæråkeren. Da lønna kom, fikk de sjokk

Møter aktører

Fiskeriministeren har onsdag formiddag et møte med ulike aktører i sjømatkommunene i Troms og Finnmark om nettopp vinterfisket.

For landbruket vil Arbeids- og sosialdepartementet legge fram en endringsforskrift med virkning fram til 1. oktober, mens den for fiskeriindustrien blir fram til 1. juni.

Annonse
Annonse