JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Langtidsplan for Forsvaret:

Regjeringens forsvarsplan er dårlig for forsvarsevnen, mener LO: – Hæren må styrkes nå

Fredag la regjeringen fram sin andre langtidsplan for Forsvaret. De økonomiske rammene for er omtrent de samme.
– Talltriksing hjelper ikke på forsvarsevnen, sier LO-sekretær Are Tomasgard om regjeringens langtidsplan for Forsvaret.

– Talltriksing hjelper ikke på forsvarsevnen, sier LO-sekretær Are Tomasgard om regjeringens langtidsplan for Forsvaret.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Regjeringen vil bruke 8,3 milliarder mer på Forsvaret i 2021 og 16,5 milliarder mer i 2028. De økonomiske rammene for langtidsplanen er dermed de samme som før.

Det loves heller ikke mer personell i den nye og reviderte forsvarsplanen.

– Forslaget ligger fremdeles under Forsvarssjefens laveste alternativ i hans fagmilitære råd til regjeringen. Og svært langt under det alternativet Forsvarssjefen mente var nødvendig for at Forsvarets skulle løse gitte oppdrag, sier LO-sekretær Are Tomasgard i en kommentar til FriFagbevegelse.

Les også: Ikke mer folk eller penger i revidert langtidsplan for Forsvaret

Sist fikk regjeringen planen sendt i retur, da flertallet på Stortinget mente at den var for svak, for lite konkret, og etterlot et forsvar som ville være for lite.

– Regjeringen var defensiv da og er for defensiv nå, mener LO-sekretær Are Tomasgard og viser til at regjeringen ikke legger opp til en eneste krone eller en soldat mer til Forsvaret de neste åtte årene.

Norge passerer nå NATOs felles mål om å bruke to prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar. Grunnen er ikke at forsvarsbudsjettet øker, men at norsk økonomi krymper på grunn av koronakrisen.

– Talltriksing gir ikke mer forsvarsevne, sier Tomasgard.

Det er særlig Hæren som nok en gang kommer for dårlig ut, mener han.

– Hæren har blitt stemoderlig behandlet under statsminister Solbergs regjeringstid. Hæren trenger raskt mer mannskap, nye stridsvogner og en dedikert helikopterstyrke i nord, sier Tomasgard, som nå setter sin lit til at stortingsflertallet rydder opp.

– Vi trenger avklaringer nå. Stortingets flertall kan ikke nok en gang sende Langtidsplanen tilbake til regjeringen, sier han.

Warning
Annonse
Annonse