JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstid innen renhold:

Renholderne må få jobbe samtidig som folk flest, ønsker Ap-politiker

Stortingsrepresentant Torbjørn Vereide (Ap) mener at Aps ordførere og NHO må jobbe for at renholdere får «normale» arbeidstider.
Stortingsrepresentant Torbjørn Vereide (Ap) mener renholdere må få muligheten til å jobbe «vanlig» arbeidstid.

Stortingsrepresentant Torbjørn Vereide (Ap) mener renholdere må få muligheten til å jobbe «vanlig» arbeidstid.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

frode@lomedia.no

Arbeidstiden varierer veldig for renholdere. Noen kan jobbe før de må levere barn i barnehagen eller på skolen, og måtte ut på jobb igjen når barna kommer hjem. Noen har mer normale arbeidstider. Ventetiden er sjelden betalt.

Renholder Przemek Dawiczevski opplever å måtte være veldig fleksibel i jobben. Han ønsker seg mer normale arbeidstider.

Renholder Przemek Dawiczevski og Aps stortingsrepresentant Torbjørn Vereide.

Renholder Przemek Dawiczevski og Aps stortingsrepresentant Torbjørn Vereide.

Helge Rønning Birkelund

Stortingsrepresentant Torbjørn Vereide (Ap) mener renholdere må få muligheten til å jobbe mer «vanlig» arbeidstid, fra åtte til fire.

– Vi må tåle å se samfunnet vårt. Vi har en tendens til å stue renholdere til siden. De må jobbe før åpningstid eller kontortid. Slik vil vi ikke ha det, sier Vereide til FriFagbevegelse.

– Renholdere må rett og slett få jobbe mens alle andre jobber. De er like viktig som i andre yrker, fortsetter han.

Vereide ønsker en holdningsendring fra dem som bestiller og kjøper inn renhold, sånn at flest mulig får jobbe normalarbeidsdag. 

Forventer endring fra NHO

Vereide vil be NHO-bedriftene endre på kontraktene sine når de kjøper inn renhold. NHO er Norges største sammenslutning av bedrifter, og bestiller til sammen mye renhold til sine lokaler.

– NHO må be medlemsbedriftene sikre at renholdet kan gjennomføres i vanlig arbeidstid, så langt det er praktisk mulig, sier Vereide.

NHO ønsker renhold på dagtid

Arbeidsgiverne i NHO sier de allerede jobber med saken.

– NHO og våre medlemsbedrifter har lenge jobbet med og for at brorparten av renhold skal kunne leveres på dagtid, svarer Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO.

Hun mener renhold på dagtid er gunstig for bransjens medarbeidere i deres arbeidsliv og liv for øvrig.

Melsom sier at NHO deler dette synet med Arbeidsmandsforbundet, som er LO-forbundet som organiserer renholdere i privat sektor.

«Seigt arbeid»

Melsom innrømmer at det er et «seigt arbeid» å dreie innkjøpene mot leveranse på dagtid, men hun er glad for alle initiativ som går i denne retningen. 

– Vil NHO oppfordre sine medlemsbedrifter til å presisere i sine innkjøp av renholdstjenester at arbeidet skal utføres mellom 8 og 16, så langt det er praktisk fornuftig?

– Vårt inntrykk er at bedriftene ønsker å få utført renhold på dagtid, dette er jo også et kostnadsspørsmål. Når det er sagt er bedriftene ulike og har ulike behov. Renholdet må derfor tilpasses situasjonen man står i, svarer Melsom.

Vil ha Ap-ordførerne med

Stortingspolitiker Vereide (Ap) utfordrer ikke bare NHO. Han er tydelig på at Arbeiderpartiets ordførere vil være avgjørende for å sikre at flere renholdere får en normalarbeidsdag. 

– I dagens anbud er det ofte den laveste prisen som gjelder. Men om alt skal bli pressa på pris og arbeidstider, så får det konsekvenser for de som skal gjøre jobben. Renholderne må være en del av laget. Med ordinær arbeidstid, sier Torbjørn Vereide.

Nå gir han Arbeiderpartiets ordførere en klar bestilling: Han ønsker at ordførerne må sikre at anbudsutlysningen gjennomføres slik at renholdet kan bli utført innenfor normalarbeidsdagen, så langt dette er praktisk mulig.

Norgesmodellen

Arbeiderpartiet gikk til valg på Norgesmodellen, som skal sikre at norske kommuner bruker seriøse firma til byggeoppdrag – og at de foretrekker firma som ansetter i faste stillinger og bruker lærlinger.

Nå skal også renhold være med i Norgesmodellen, ifølge Vereide.

– Offentlig sektor kjøper inn bygg, varer og tjenester for 600 milliarder kroner. Det er en makt som vi kan bruke. Deler av bransjen har vært preget av useriøse aktører og sosial dumping. Nå må vi stå opp for renholderne våre, sier Vereide.

NAF ønsker endring

Norsk Arbeidsmandsforbund støtter ønsket om en mer familievennlig arbeidstid for renholderne.

Forbundssekretær Trine Wiig mener det er viktig å få gjort noe med arbeidstiden.

En mulighet er at renholderne får bedre betalt for arbeid veldig tidlig på dagen eller seint på ettermiddag og kveld.

Annonse

Flere saker

Annonse