JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renholderne venter fortsatt på svar

De 364 renholderne i Forsvarsbygg har fått noen måneder ekstra på seg før jobbene deres forsvinner. Men usikkerheten er fortsatt stor.
KREVENDE: Hovedtillitsvalgt Jon Asmund Torvik og Kirsten Mikkelsen i NTL Forsvaret har medlemmer med mange spørsmål for tida.

KREVENDE: Hovedtillitsvalgt Jon Asmund Torvik og Kirsten Mikkelsen i NTL Forsvaret har medlemmer med mange spørsmål for tida.

Anders Hauge-Eltvik

anders@lomedia.no

Regjeringa bestemte i høst at Forsvarsbygg ikke skal drive renhold i eget regi lenger. Det skal outsourcet, og rundt 360 ansatte er i faresonen.

Les også: Forsvarsbygg mister renholdet i Forsvaret

Tillitsvalgte i NTL Forsvaret var tirsdag samlet i Oslo for å diskutere prosessen framover. Opprinnelig skulle prosessen være avsluttet innen 1. august neste år. Dette er nå utsatt til 1. mai 2016.

Spørsmålene er mange, og ett av dem er om medlemmene skal reservere seg mot å bli med over i de private vaskefirmaene som etter hvert får kontraktene.

Et annet spørsmål er om ventelønn vil være avskaffet før en eventuell outsourcing effektueres.

Laber stemning

Kirsten Mikkelsen, renholder og hovedtillitsvalgt, og Jon Asmund Torvik, hovedtillitsvalgt i Forsvarsbygg Midt-Norge, var to av de deltagende tillitsvalgte på møtet.

– Det er laber stemning blant renholderne, som går og venter på at de skal miste jobbene i Forsvarsbygg. Det er mange av renholderne som har høy alder, og de har ingen motivasjon til å gå over til de private firmaene som skal inn. De føler seg pressa og er redde for å ikke få noe nytt arbeid, sier Mikkelsen.

Torvik har samme inntrykk, og mener det burde være mulig å få til noen smidige løsninger for de renholderne som bare har noen få år igjen til pensjonsalder.

– Vi snakker om damer som har lagt igjen helsa og sjela si, og får en tupp i baken og «takk for nå», sier han.

Som tillitsvalgte får de mange spørsmål, som de ikke kan svare fullgodt på enda.

– Det er mye usikkerhet. Det er mange spørsmål om framtida, om folk klarer å beholde hus og hjem når de må ut av Forsvarsbygg. Vi lurer på om det blir en virksomhetsoverdragelse vi kan reservere oss mot, eller om det kan bli ventelønn. Det er ikke bare å si «ja», sier han.

– Vi kan bare svare på det vi vet. Vi kan ikke ta det valget for medlemmene, sier Mikkelsen.

Stolte

De to tillitsvalgte forteller at renholderne holder arbeidsmoralen oppe på tross av den tøffe situasjonen.

– Jeg er stolt av renholderne jeg møter. Alle møter på jobb og står på, det er enestående, mener hun.

– De står på med rak rygg, og står opp for bedrifta. Det er voksent gjort, sier Torvik.

Ifølge de to er det også en lang rekke støtteerklæringer fra kollegaer i Forsvaret.

– Vi har fått mange støtterklæringer fra de militære som vi server, sier Mikkelsen.

– Skaper utfordringer

Leder Tom-Rune Klemetsen i NTL Forsvaret sier det er en rapport laget av to arbeidsgrupper i Forsvaret og Forsvarsbygg, som har anbefalt å utsette outsourcinga til 1. mai 2016.

– I tillegg til tidsplanen, sier rapporten mye om utfordringene rundt denne outsourcingen. det ble jo lovd en innsparing på flere titalls millioner. Det står det ingenting om i rapporten. Den viser også at det ikke er ukomplisert å sette ut deler av Forsvaret til det private, helt uten videre, sier Klemetsen.

Sikkerhetsklarering av renholdere og spørsmål om hvor mye informasjon om forsvarets bygningsmasse som skal ut i det private, er slike problemstillinger. Det gir også en merkostnad å administrere kontraktene med renholdsbedriftene.

– Et annet aspekt er arbeidsmiljøet. Vi har rapporter fra tidligere renhold med private tilbydere, og der har det vært misnøye. Renholdet vil ikke bli like bra, og da blir det et arbeidsmiljøspørsmål, sier Klemetsen.

Les også:

Anniken Huitfeldt (Ap): – Sparker renholdere for å spare pensjonsutgifter

Føler seg politisk misbrukt

Renholderne sparkes ut i uvisshet

Annonse
Annonse