JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rusreformen:

Roar Abrahamsen fikk en uventet rolle da Ap skulle fatte omdiskutert rus-vedtak

Fagforeningsveteran Roar Abrahamsen har meninger om mye. Men at han ble kastet inn i den interne ruskampen i Arbeiderpartiet på tampen, overrasket nok mange.
Roar Abrahamsen er tillitsvalgt i Fellesforbundet og medlem i Arbeiderpartiet.

Roar Abrahamsen er tillitsvalgt i Fellesforbundet og medlem i Arbeiderpartiet.

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

Da Jonas Gahr Støre oppsummerte den politiske debatten på Arbeiderpartiets landsmøte, viste han til et Facebook-innlegg fra Roar Abrahamsen, leder av Fellesforbundets avdeling 5 i Bergen.

Abrahamsens budskap var at «ingen av de engasjerte debattantene vedrørende rusreformen er usolidariske og ingen er moralske feiginger. Ingen står på feil side av historien. Alle har et prisverdig mål, det er bare uenighet om hvordan vi når målet».

Leder i rusorganisasjon: – Jeg synes det er trist at Støre tar til orde for fortsatt straff og stigmatisering av oss

– Ingen reform

Roar Abrahamsen vil ikke utdype hvorfor han la ut akkurat denne meldingen, men innrømmer at det satt langt inne.

– Jeg mener spørsmålet om rusreformen har fått en veldig dum vinkling. Det er jo ikke snakk om en reform. Det er snakk om to lovendringer som gir en avkriminalisering som resultat. Det er ingen reform som hjelper rusavhengige, sier Roar Abrahamsen til FriFagbevegelse.

På sitt bergenske vis mener han debatten om rusreformen har vært «helt på trynet». Både før og etter landsmøtevedtaket.

– Alle vil det beste. Å mene at den som ikke mener det samme som deg står på feil side av debatten, og at Støres holdning er et svik mot ungdommen og partiet, blir helt feil. Denne saken gjelder ikke om du står på riktig side av historien, men om de som står midt oppe i det, sier Roar Abrahamsen.

Utmeldt og innmeldt igjen

For to år siden meldte han seg ut av Arbeiderpartiet etter at landsmøtet vedtok å si nei til konsekvensutredning av Lofoten/Vesterålen/Senja. I etterkant har han meldt seg inn igjen.

Nå roser han altså Ap-leder Jonas Gahr Støre for hans oppsummering av debatten om rusreform.

– Den viste en bredde som gjenspeiler saken akkurat som den er. Det er ikke en reform, men en lovendring. Den styrker ikke hjelpeapparatet eller behandlingstilbudet for rusavhengige i det hele tatt, mener Abrahamsen.

Han poengterer at han her snakker som personen Roar – ikke fagforeningsmannen.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Morten Kjennerud.

– Modig og personlig

Ap-leder Jonas Gahr Støre, som altså trakk ham fram i sin oppsummering av rusdebatten, synes Roar Abrahamsen er modig.

– Ja, han er modig og personlig. Nesten alle i vårt land har en personlig erfaring i forhold til rus. Han ber seg frabedt påstanden om at han står på feil side av historien. Han står jo midt i den, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

– Det taler for seg selv, legger han til.

Et overveldende flertall på landsmøte – 188 mot 101 stemmer – vedtok altså å si nei til en avkriminalisering av narkotika. Men partiet åpner for å gjøre grep for tunge rusmisbrukere og samtidig sette inn en større innsats for å hindre at unge kommer inn i rus. Partiet sier ja til en begrenset avkriminalisering for tunge rusmisbrukere.

– Vi er åpne for å snakke og forhandle om reformen i Stortinget. Mener noen partier at vi må ta hele reformen hvis dette skal bli noe av, får det være deres ansvar, mener Ap-lederen.

– Vi snakker også om en av verdens mest brutale og ressurssterke kriminelle nettverk som pusher inn mot våre miljøer. Å svare dem med å si at vi avkriminaliserer er feil signal. Men å gå fra rettsforfølgelse til hjelp for de rusavhengige er riktig, mener Jonas Gahr Støre.

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Warning
Annonse
Annonse