JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødts alternative budsjett:

Rødt vil at staten skal dekke alle dyre regninger hos tannlegen

Rødt plusser på regjeringens budsjett for tannhelse med hele tre milliarder kroner. Vil gi gratis tannhelse til alle til fylte 25 år og egenandelstak etter fylte 26 år.
Silje Kjosbakken og Rødt mener det må tas et krafttak for god tannhelse.

Silje Kjosbakken og Rødt mener det må tas et krafttak for god tannhelse.

Roy Ervin Solstad

helge@lomedia.no

Andre nestleder i Rødt, Silje J. Kjosbakken, mener det ikke skal være slik at det er lommeboka som bestemmer om du har råd til sunne og pene tenner.

p

– Et tannhelseløft må komme alle til gode, ikke bare gi støtte basert på diagnoser eller økonomisk sårbarhet. Det handler om å sikre at alle føler de får noe igjen. Og at viljen til å betale skatt for disse tjenestene ikke svekkes, sier Kjosbakken til FriFagbevegelse.

Rødt setter av hele tre milliarder kroner i sitt alternative budsjett for å ta et krafttak for en fellesfinansiert tannhelse.

Her er tiltakene

Basert på beregninger fra Finansdepartementet vil summen holde til minst tre hovedtiltak:

Gratis tannhelse for alle gjennom den offentlige tannhelsetjenesten til og med året man fyller 25 år. I dag gjelder det til året man fyller 18 år.

• For alle voksne over 25 år: Innføre egenandelstak for tannhelse på 2 000 kroner. 40 prosent av alle utgifter over dette beløpet skal refunderes. Dette vil redusere tannlegeregninga betydelig for 1,1 millioner nordmenn. Kostnad 2,5 milliarder kroner.

• Reversere regjeringens kutt i tannhelse ved å justere takstene for stønad til tannbehandling i tråd med prisvekst og reversere regjeringens kutt i støtte til tannregulering for gruppe C. Kostnad 73 millioner kroner.

Kjosbakken mener gratis tannhelse til flere er viktig i kampen mot Forskjells-Norge.

– Derfor er dette en av de største satsingene i Rødts alternative statsbudsjett. Her viser vi at det er mulig å komme ganske langt på bare ett år, legger hun til.

For å sikre at pengene som settes av til refusjoner ikke går til økte overskudd i de private klinikkene foreslår Rødt at det settes et pristak i refusjonsordningen for hva de private klinikkene kan ta seg betalt.

Offentlig tjeneste

– At lommeboka skal avgjøre hvordan tennene våre skal se ut forsterkes med regjeringas ønske om kutt i støtte til tannregulering. Dette er smålig og usosialt. Foreldre betaler allerede i dag en høy andel egenandel til tannregulering, og denne økningen vil føre til at færre har råd til det. Da vil vi se klasseskillene tydelig i lavere alder enn tidligere. Vi trenger et tannhelsetilbud hvor det er behovene som er viktigst, ikke betalingsevnen, mener Kjosbakken.

p

Rødt ønsker på sikt å utvide den offentlige tannhelsetjenesten, slik at penger bevilget til tannhelse ikke går til privat fortjeneste.

– For å starte denne omleggingen, og samtidig fase inn utgiftene over statsbudsjettet, foreslår Rødt både å heve aldersgrensen for gratis tannhelse, og innføre egenandelstak med refusjonsordning for resten av befolkningen.

Annonse
Annonse