JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert budsjett

Rødt-leder reagerer på at Husbanken ikke får mer penger

Rødt-leder Marie Sneve Martinussen mener regjeringen har lovet friske midler til Husbanken, men finner null i revidert budsjett.
Marie Sneve Martinussen mener regjeringen svikter overfor Husbanken i revidert budsjett.

Marie Sneve Martinussen mener regjeringen svikter overfor Husbanken i revidert budsjett.

Brian Cliff Olguin

helge@lomedia.no

Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening ba om at permitteringsperioden for bygg- og anleggsbransjen skulle forlenges fra dagens 26 til 52 uker, på grunn av en sterk nedgang i byggeaktiviteten, og frykt for masseoppsigelser.

Rødt fremmet derfor et representantforslag i Stortinget om å forlenge permitteringsperioden, og holde byggeaktiviteten oppe for å beholde fagarbeidere i byggenæringen.

Vedtok marsjordre

Vedtaket som ble fattet, innebar det Marie Sneve Martinussen kaller en marsjordre om at regjeringen «innen fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett for 2024 gjør en analyse av utviklingen i byggebransjen for å kartlegge hvilke tiltak som kan være nødvendige for å øke aktiviteten i næringen».

Med denne bakgrunn mener Rødt-leder Marie Sneve Martinussen det er helt uforståelig at hun ikke har funnet en eneste krone i friske midler til Husbanken i revidert budsjett, som ble lagt fram tirsdag.

Har stoppet opp

– Boligbyggingen har nærmest stoppet opp, og bygningsarbeiderne står i fare for å miste jobben. Vi fikk flertall i Stortinget for at regjeringen måtte vurdere tiltak for å holde aktiviteten oppe. Slik jeg leser revidert budsjett, er ikke det fulgt ordentlig opp, sier Marie Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.

SV-leder Kirsti Bergstø mener også dette budsjettet er altfor svakt i møte med et skakkjørt boligmarked, og mangelen på boliger.

– Det er helt avgjørende for å gjøre noe med forskjellene i samfunnet, sier hun i en pressemelding.

Også NBBL (Norske Boligbyggelags Landsforbund) reagerer på at Husbanken ikke får en krone mer.

– Husbanken gikk tom for penger i april. Nå står regjeringen uten redskaper mot den historiske lave boligbyggingen, sier han i en pressemelding.

LO har også vært klare på at det haster med å prioritere boligpolitikk, og krever mer kraftfulle tiltak for å løse utfordringene mange har med bolig. LO viser også til at regjeringen selv har foreslått grep for å gjenreise Husbanken og senke terskelen for å bli boligeier.

Krevende tider

Kommunalminister Erling Sande (Sp) sier at det fortsatt er krevende tider på boligmarkedet. Og krevende tider for byggenæringen.

– Det er også bakteppe for at vi har styrket Husbanken med 10 milliarder kroner etter at vi kom i regjering. Husbanken er også det viktigste redskapet for å møte utfordringen på boligmarkedet. Revidert budsjett er imidlertid ikke anledningen for store endringer, sier Erling Sande (Sp) til FriFagbevegelse.

Han mener den samlede pengebruken er viktig. Aller viktigst er å dempe prisveksten og stoppe renteøkningen.

– Den økonomiske politikken i sin helhet er viktigst for å hjelpe de som har det krevende å komme inn i boligmarkedet, poengterer Sande.

Samtidig forstår han utålmodigheten for å få opp igjen aktiviteten. Det er han også veldig observant på.

Har noe å gå på

Rødt-lederen mener regjeringen gjennom dette reviderte budsjettet setter pauseknappen på i kampen mot Forskjells-Norge. Hun savner tiltak for å øke inntektene for de som har minst, eller kutte regningsbunken til folk flest.

Martinussen mener regjeringen definitivt bør ha noe å gå på i budsjettforhandlingene på Stortinget.

Hun krysser fingeren for lovnadene om lysere tider, men poengterer at politisk handlekraft er mer nødvendig enn økonomiske værmeldinger.

– Det er både rom for å kutte skattene til folk flest og øke ytelsene til de som har minst, sier Marie Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.

Warning
Annonse
Annonse