JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Rødt-lederen skuffet over regjeringens krisepakke til industrien

En samlet opposisjon er kritisk til regjeringens industrisatsing. Rødt-leder Bjørnar Moxnes går aller lengst.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke fornøyd med krisepakkens fokus på industrien.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke fornøyd med krisepakkens fokus på industrien.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

– Industrien sliter tungt. Hvis de store lokomotivene stanser er det også en skog av underleverandører som også stanser opp. Lar vi store, viktige bedrifter gå over ende, er det umulig å bare knipse med fingeren og gjenopprette dem etter at koronaviruset er borte, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

Han mener det trengs målrettede tiltak som kan holde industrien i gang.

– Nå er det tiden for offentlige oppdrag til leverandørindustrien, verft, bygg- og anleggsbransjen. Få bygging av lavutslippsferger ut på anbud nå, framskynd vedlikehold av sjøforsvarets skip og kystvaktskip. Det ligger gryteklare planer for oppgradering av havnene i «Nasjonal transportplan». Sett i gang med det. Nå må staten trykke hardt på den grønne gasspedalen. Det vil si en storstilt satsing på flytende havvind, karbonfangst- og lagring og hydrogen, sier Bjørnar Moxnes.

- Hvis vi mister leverandørindustrien nå i et brått og markedsstyrt oljekrasj, forsvinner den kompetansen vi skulle bygd de grønne industriene på. Derfor må vi trå til med statlige oppdrag som kan holde industrisamfunnene langs kysten flytende, legger han til.

Nordsjø-planen

Nordsjø-planen til Arbeiderpartiet, som legges fram om få dager, ble laget før koronaviruset kom men passer som hånd i hanske for dagens situasjon, mener Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson, Espen Barth Eide. FriFagbevegelse omtalte denne planen tidligere i uka.

– Krisen vi er inne i nå kan føre til at vi kan komme enda raskere i gang med planen. Nå kan vi gjøre akutte grep for å redde arbeidsplasser samtidig som vi kan bidra til å fylle ordrebøkene til verftene og i industrien. Når vi først bruker så mye penger på tiltak må vi også tenke strategisk og langsiktig. Da kan vi få en klimakur samtidig som vi får en koronakur. Vi slår to fluer i en smekk, mener Espen Barth Eide.

Bjørnar Moxnes sier mye av det samme.

– Innvendingen vi møter fra regjeringen er at tiden ikke er inne for å stimulere økonomien. Men nå legger regjeringa fram gründerpakker, og argumenterer med at det er viktig for norsk økonomi at gründere og unge vekstbedrifter ikke faller gjennom. De skal hjelpe bedrifter med utviklingsprosjekter som raskt kan skape ny aktivitet og hindre unødvendige permitteringer. Nå trenger industrien en krisepakke av akkurat de samme grunnene, mener Bjørnar Moxnes.

Kompetanseheving

Rødt-lederen mener det også er helt avgjørende at de som blir permittert beholder og kan styrke sin kompetanse.

De rødgrønne partiene er enige om at permitteringsordningen nå må utvides til 52 uker.

– Nå må det komme. Samtidig må vi endre regelverket slik at bedriftene får tilskudd til bedriftsintern opplæring også for arbeidstakere som er fullt permittert.

Regjeringen har satt av 50 millioner kroner til bedriftsintern opplæring. Det mener han er på langt nær nok.

Heller ikke Frps finanspolitiske talsperson, Sylvi Listhaug, er fornøyd med tiltakene regjeringen la fram fredag. Hun frykter for de store industribedriftene.

– Det er masse industribedrifter som sliter. Går først de store industribedriftene dukken, vil mange gå med i dragsuget. Et verft har mange underleverandører. Det er klynger vi må ta vare på, sier hun til NTB.

Hun er skuffet og oppgitt over fredagens krisepakke.

– Jeg hadde forventet mye mer når vi ser hvilken dramatisk situasjon norske bedrifter er i, legger hun til.

Annonse
Annonse