JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødts historiske valg sender Hege Bae Nyholt på Stortinget: – Jeg har hjertet mitt på gølvet i en kommunal barnehage

Rødt gjorde et brakvalg og får åtte representanter inn på Stortinget. En av dem er Hege Bae Nyholt fra Trondheim.
Rødt-politikeren er barn av to sosionomer og har vokst opp med Fontene på stuebordet.

Rødt-politikeren er barn av to sosionomer og har vokst opp med Fontene på stuebordet.

Yngve Mandal Svendsen

simen@lomedia.no

Hun sitter på bussen på vei hjem fra NRKs morgensending på Tyholt. Passe trøtt og veldig glad. Det ble bare halvannen time søvn i natt.

– Jeg har vært inne og sjekka resultatet tre ganger allerede i dag, for å se om det virkelig stemmer, sier hun.

Vil løfte kvinneyrkene

Det gjør det altså. Rødt fikk 4,7 prosent av stemmene ved årets stortingsvalg og sju nye representanter inn på Stortinget – i tillegg til Bjørnar Moxnes. En av dem er altså barnevernspedagogen som jobber i en kommunal barnehage i Trondheim. Hun er ikke i tvil om at yrkesbakgrunnen vil være viktig for hennes jobb på Stortinget.

– Jeg er barn av to sosionomer og har vokst opp med Fontene på stuebordet. Selvfølgelig preger livet du lever hvordan du tenker, sier hun.

Hun sier at det er viktig for henne å løfte opp de kvinnedominerte yrkene, de litt glemte yrkene, som hun kaller dem.

– Hva er din viktigste sak?

– Det er kampen mot Forksjells-Norge. Jeg ble medlem i Rød Ungdom da jeg var 15 fordi jeg så at verden var urettferdig. Det tror jeg mange av FOs medlemmer også opplever i sine jobber.

Hjertet på gølvet

På Stortinget blir hun kollega med minst tre andre som har yrkesbakgrunn som sosialarbeidere: To fra SV og en fra Arbeiderpartiet.

– Har det noe å si for politikken at sosialarbeidere blir valgt inn på Stortinget?

– Jeg mener at den hverdagen du lever i påvirker hvordan du tenker. Hvis du aldri møter folk som har grått over en ubetalt strømregning, er det vanskelig å fatte politiske vedtak som kan hjelpe. For oss som selv har kjent at hverdagen kan være tøff, forplikter det hvordan du tenker, analyserer og hvilke valg du tar, sier Nyholt.

Hun forteller at hun ikke skal glemme hvor hun kommer fra, og sier at hun har nok folk rundt seg som vil gi henne et spark på leggen hvis hun gjør det.

– På valgdagen dro jeg rett til barnehagen. Faget mitt, hverdagen min i barnehagen og menneskene der er en stor og viktig del av livet mitt. Jeg ønsket selvsagt å komme inn på Stortinget, men en stor del av hjertet mitt ligger på gølvet i en kommunal barnehage.

Vil presse regjeringen

Rødt har sagt at partiet ikke vil sitte i regjering. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har gjort det klart at de heller ikke vil ha med partiet lengst til venstre i regjering. Så hvordan skal Nyholt og Rødt få gjennomslag for sin politikk?

– Vi har sagt at vi ønsker å forhandle om å samarbeide med en ny regjering, og vi har sagt at vi ønsker å dra SV, Ap og Sp lenger til venstre. Ikke minst vil vi minne dem om hva de har lovet i valgkampen – det går ikke an å blinke til venstre og svinge til høyre.

– Hva hvis SV, Sp og Ap danner en flertallsregjering, og ikke trenger støtte fra andre partier?

– Det handler om å fremme god Rødt-politikk, og gjøre det vanskelig for regjeringen å ikke ta stilling til det. Vi skal som sagt minne dem på hva de har sagt de vil jobbe for.

Warning
Annonse
Annonse