JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likelønn:

Så mye mindre tjener kvinnelige ledere i Tromsø kommune enn sine mannlige kolleger. Se lønnsforskjellene

– Ledermedlemmene i FO er forbannet, sier hovedtillitsvalgt i Tromsø kommune, Julia Johnsen.
Benjamin Arvola Notkevich (t.h.) fra SV var den eneste folkevalgte som møtte opp da likestillingsutvalget i Tromsø kommune skulle diskutere lønnsgapet mellom kvinner og menn. Hovedtillitsvalgte Katrine Aursand (Utdanningsforbundet, t.v.) og Julia Johnsen (FO, midten) er skuffet.

Benjamin Arvola Notkevich (t.h.) fra SV var den eneste folkevalgte som møtte opp da likestillingsutvalget i Tromsø kommune skulle diskutere lønnsgapet mellom kvinner og menn. Hovedtillitsvalgte Katrine Aursand (Utdanningsforbundet, t.v.) og Julia Johnsen (FO, midten) er skuffet.

Øystein Barth-Heyerdahl

edv@lomedia.no

Lederlønna sakker akterut i kvinnedominerte etater i Tromsø kommune, men da Likestillingsutvalget skulle møtes for å diskutere lønnsgapet, var det bare én politiker som brød seg om å møte opp. De fire andre meldte ikke en gang forfall.

I utvalget sitter også to representanter for fagforeningene, inkludert FOs Julia Johnsen.

Arbeiderpartiet vil teste ut sekstimersdagen

Større ansvar - mindre lønn

Utvalget skulle drøfte en sak som avisa Nordlys publiserte i juni. Avisa hadde dokumentert at kvinnelige ledere i Tromsø kommune i snitt tjener 23.785 kroner mindre enn sine mannlige kolleger. Dette til tross for at lederne innen helse, sosial og omsorg, med overvekt av kvinner, jevnt over har større personalansvar. Det er på nivået seksjonsleder at forskjellene er størst.

FO har medlemmer på de fleste ledernivåer innen helse/omsorg og oppvekst/utdanning, fra avdelingsledere til seksjonsledere.

I desse yrka er det størst forskjell mellom løna til kvinner og menn

FO-tillitsvalgt: Medlemmene våre er provosert

– Medlemmene våre er provosert over at lederne i Avdeling for bymiljø, med utbygging, brann og redning, vann og avløp, ligger så mye over dem i lønn, sier Julia Johnsen.

Forklaringen de har fått fra arbeidsgiver er ifølge Nordlys, at lederne i teknisk sektor forvalter større budsjetter.

– Det henger ikke på greip når hele avdeling for bymiljø har like mange ansatte som én seksjon under avdeling helse og omsorg, sier Johnsen.

Tromsøs Avdeling for bymiljø skiller seg ut med høyere snittlønn for sine fem ledere sammenliknet med ledere innen helse/omsorg og utdanning.

Tromsøs Avdeling for bymiljø skiller seg ut med høyere snittlønn for sine fem ledere sammenliknet med ledere innen helse/omsorg og utdanning.

Fontene

– Lite å skryte av

Arbeiderpartiets mann i Likestillingsutvalget, Jarle Heitmann, forklarer sitt fravær i Likestillingsutvalget til Nordlys:

– Det var en vanskelig dag med budsjettfremlegg og tunge saker i formannskapet som er unntatt offentlighet. Det gikk bare ikke denne tirsdagen, sier Heitmann.

– Jeg forventer mer av politisk ledelse, sier Julia Johnsen.

– Hvorfor er de tilsynelatende lite interessert i likelønn?

– Jeg lurer på hvor mye de forstår problematikken rundt likelønn. Arbeidsgiversiden presenterer det som at vi har likelønn. Det legges fram som en seier at kvinnelige ledere ligger tett opptil lønna til mannlige ledere i kommunen. Men det er lite å skryte av når kvinnene utgjør flesteparten av lederne, påpeker Johnsen.

På Island er likelønn på arbeidsplassen lovfestet. Nå vil Fellesorganisasjonen ha samme ordning her hjemme

– Ikke sammenlignbart

Lønnsgapet er feil utregnet, melder administrasjonssjef i Tromsø, Britt Elin Steinveg i en e-post til Fontene. Dette fordi to av sjefsstillingene i Avdeling for bymiljø ifølge kommunen er såkalt ikke sammenlignbare stillinger. Det gjelder utbyggingssjefen og brannsjefen. Disse, begge med fornavn Øystein, drar opp snittlønna i Avdeling for bymiljø. De to har en årslønn på henholdsvis 1.090.000 kroner og 993.000 kroner.

Brannsjefens stilling inkluderer deltakelse i beredskap og vaktordninger, det medfører økt lønn.

Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg

Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg

Tromsø kommune

Kvinner leder både seksjon for sykehjem (årslønn 858.000 kroner), seksjon for barn og familie (årslønn 835.000 kroner) og seksjon for velferd, arbeid og inkludering (årslønn 820 000 kroner).

Steinveg understreker at partene, under lønnsoppgjøret i 2017, utarbeidet et arbeidsverktøy for å sikre lønnsutjevning mellom kjønn og sektorer i kommunen.

Kvinnelige ansatte tjener ifølge Steinveg 99,61 prosent av lønna til sine mannlige kolleger.

For å få det til å stemme, må vi altså utelate de ikke sammenlignbare stillingene, de som er best betalt.

6 figurer som beskriver lønnsforskjellene mellom kvinner og menn

Annonse
Annonse