JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sanner og Grande med strategi for å styrke de estetiske fagene

Regjeringen vil styrke de praktiske og estetiske fagene. Kompetanseheving av lærere og et tettere samarbeid mellom skole og kulturskole, er noen av tiltakene for å få det til.
Har lagd en strategi for estetiske fag: Kunnskapsminister Jan Tore Sanner. Her fra et valgkamparrangement.

Har lagd en strategi for estetiske fag: Kunnskapsminister Jan Tore Sanner. Her fra et valgkamparrangement.

Leif Martin Kirknes

marte@musikkultur.no

– Vi legger til rette for mer praktisk læring i fagene musikk, kunst og håndverk, kroppsøving, og mat og helse. Vi vil stimulere kreative læringsformer, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H), i en pressemelding fra regjeringen.

p

Uttalelsen kommer i forbindelse med at regjeringen nå legger fram strategien «Skaperglede, engasjement og utforskertrang – Praktisk og estetisk innhold i barnehage, skole og lærerutdanning».

– Strategien er viktig, fordi den løfter fram fagene og fagområdenes muligheter og egenverdi. Den understreker også betydningen av estetiske læringsprosesser og praktiske arbeidsformer i alle fag, sier Sanner.

Ny masterutdanning

Kulturminister Trine Skei Grande (V) peker på kunstens viktige egenverdi, men også kunsten som metode i andre fag.

– Vi ønsker at lærerne skal få økt metodefrihet, men da må de også få mulighet til å tilegne seg kunnskap om ulike metoder, sier hun.

Som en følge av strategien skal regjeringen nå opprette en ny masterutdanning i praktiske og estetiske fag. I dag mangler rundt halvparten av lærerne som underviser i de praktiske og estetiske fagene formell kompetanse.

– Regjeringen har høye ambisjoner for alle læreres kompetanse, uavhengig av fag. Derfor vil vi etablere en ny masterutdanning for folk som vil bli lærere i praktiske og estetiske fag. Dette vil løfte undervisningskvaliteten og styrke profesjonsfellesskapet i disse fagene, mener Grande.

Vil ikke innføre kompetansekrav

Regjeringen vil ikke innføre kompetansekrav for å undervise i praktiske og estetiske fag, fordi mange skoleeiere sliter med å innfri eksisterende krav. Løsningen blir heller å styrke lærernes kompetanse gjennom fortsatt støtte til kompetanse- og utviklingstiltak. Dette gjelder også barnehagelærere.

p

– Se skolen og kulturskolen i sammenheng

Regjeringen mener dessuten at ikke alle kommuner utnytter muligheten for samarbeid mellom kulturskole og skole, og peker på at deltidsstillinger i kulturskolen kan kombineres med stillinger i skolen.

– Regjeringen forventer at kommunen, som en profesjonell eier av grunnskolen og kulturskolen, arbeider for å se ansettelser i kulturskolen og i grunnskolen i sammenheng, sier Jan Tore Sanner.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse