JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
UENIGE: Jan Tore Sanner mener større kommuner vil styrke lokaldemokratiet. Det er Fagforbundets leder, Mette Nord, ikke enig i.

UENIGE: Jan Tore Sanner mener større kommuner vil styrke lokaldemokratiet. Det er Fagforbundets leder, Mette Nord, ikke enig i.

Simen Aker Grimsrud

Sanner vil ikke tvinge kommunene

Jan Tore Sanner vil ikke bruke tvang når han nå skal i gang med kommunereformen. I 2019 tror han kommunekartet vil se annerledes ut.12.12.2013
12:00
11.12.2013 14:37

simen.aker.grimsrud@fagforbundet.no

– Målet er at det meste skal være på plass i denne fireårsperioden, slik at vi kan ha en ny kommunestruktur ved kommunevalget i 2019, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Kommunereformen som står på trappene, skal sikre lokaldemokratiet og gi bedre tjenester til innbyggerne, ifølge Sanner. Han har gått løs på en av sine store oppgaver.

– Vi ønsker å desentralisere makt og skape mer robuste kommuner. Det vil være den beste medisinen mot sentralisering, hevder Sanner.

Vil ikke gjøre som i Danmark

Han minner om at det er 50 år siden sist det ble gjennomført en kommunereform i Norge. Høyre varslet allerede før valgkampen at tiden igjen er moden for å endre på strukturen i kommunenorge. Det ble før valget spekulert i at Høyre ønsker å krympe dagens 428 kommuner til 100. Sanner ønsker ikke å si noe om hvor mange kommuner vi ender opp med.

– Det er ikke opp til meg å avgjøre, det er uinteressant å snakke om nå, mener Sanner, som samtidig avviser at regjeringen vil ta etter Danmark, som gjennomførte en stor kommunereform i 2007.

– Vi vil ikke sette en minimumsgrense for hvor mange innbyggere hver kommune skal ha, slik de gjorde i Danmark, sier mannen som blir omtalt som regjeringens ”superminister”.

– Betyr det at små kommuner som leverer gode tjenester, har livets rett?

– Svaret på det er ja.

Ønsker robuste kommuner

Mens enkelte kommuner allerede er i samtaler om sammenslåing, er motstanden stor mot å slå seg sammen med nabokommuner andre steder. Fagforbundet har advart mot hvilke konsekvenser det vil få. Det samme har blant andre SV og Senterpartiet.

– Hvordan vet dere at større kommuner gir bedre tjenester?

– Større og mer robuste kommuner kan løse flere oppgaver, og gir sterkere fagmiljøer. Vi ønsker ikke at kommuner skal bli detaljstyrt, sier Sanner.

Innbyggerundersøkelsen fra 2010, utarbeidet av Direktoratet for forvaltning og IKT, slo fast at innbyggerne i små kommuner er mer fornøyd med tjenestetilbudet sammenliknet med store kommuner.

– Ja, mange kommuner leverer gode tjenester også i dag, men for mange små kommuner er interkommunalt samarbeid helt avgjørende for å løse oppgavene de er pålagt. Da flytter du makt bort fra lokaldemokratiet. Vi vet også at det blir stadig flere eldre mennesker, og at kommunene i årene vil få flere oppgaver, sier Sanner.

Vil styrke lokaldemokratiet

Den danske avisa Berlingske Tidende gjennomførte i høst en spørreundersøkelse blant alle landets lokalpolitikere. Seks av ti mente at kommunereformen i Danmark i 2007, hvor 271 kommuner ble til 98, hadde svekket lokaldemokratiet. Halvparten mente at embetsverket hadde fått for stor politiske innflytelse. Sanner sier han vil høste erfaringer både fra Danmark og Finland, men mener det er vesensforskjell mellom Norge og nabolandet i sør. Høyre-statsråden frykter ikke at lokaldemokratiet her hjemme vil bli svekket.

– Formålet med reformen er å styrke lokaldemokratiet. Jeg kjenner godt til undersøkelsen i Danmark. Det ble nylig avholdt lokalvalg, og da gikk deltakelsen kraftig opp, sier Sanner.

På fire år har valgdeltakelsen økt med 6,1 prosentpoeng, til 71, 9 prosent.

– Dessuten har Danmark måttet kutte i budsjettene mens de gjennomførte reformen. Den økonomiske situasjonen er mye bedre i Norge, og jeg mener det er viktig at vi gjennomfører kommunereformen nå, uten at vi må gjøre det på grunn av økonomi.

Er forberedt på motstand

Han erkjenner at kommunereformen vil møte motstand. Likevel er Sanner opptatt av å påpeke at han tror det er en ønsket reform.

– Men mange steder vil det være motstand mot kommunesammenslåinger, og det kommer utfordringer på veien, sier Sanner.

Statsråden ønsker derfor at reformen skal få bredest mulig støtte i Stortinget, og han er allerede vært i møte med kommunenes interesseorganisasjon KS.

– Vi skal sikre et godt samarbeid. Det skal ikke lages et kart på kommunalministerens kontor, hevder Sanner, som benekter at regjeringen vil bruke tvang for å slå sammen kommuner.

– Det står ikke på dagsorden. Men både Arbeiderpartiet og Høyre har sagt i sine programmer at det kan være et politisk spørsmål i enkelte tilfeller, hvor én kommune ikke vil bli med på sammenslåingen. Men som sagt har vi ikke det på dagsorden, nå ønsker vi å diskutere hvilke oppgaver kommunene skal ha, sier Sanner.

Arbeiderpartiet gikk før valget ut sammen med SV og Senterpartiet, og lovet at de ikke ville bruke tvang for å slå sammen kommuner.

Flere oppgaver til kommunene

Regjeringen vil overføre flere oppgaver fra stat og fylkeskommune til kommunene. Sanner vil ikke røpe hvilke oppgaver det blir snakk om.

– Vi har sagt at vi vil ha mindre statlig overstyring av kommunene. Et eksempel kan være i arealspørsmål, sier Sanner.

Sanner vil heller snakke om det han kaller positive virkemidler – eller gulrøtter. Mer konkret vil han ikke være nå.

– Det vil vi diskutere fram mot kommuneøkonomiproposisjonen legges fram til våren, sier kommunal- og moderniseringsministeren.

I proposisjonen presenterer regjeringen sin politikk overfor kommunene og det økonomiske opplegget for kommunesektoren for det kommende året.

– Flere ser behovet for kommunereform

Om drøye halvannet år er det duket for et viktig kommunevalg. Den kommende kommunereformen og kommunesammenslåing kommer helt sikkert til å bli et betent tema flere steder.

– Det kommer helt sikker til å bli diskutert. Dette er ikke noe bare Høyre er opptatt av, dette er spørsmål alle har satt på dagsorden i ulik skala, sier Sanner.

– Vil Høyre trå varsomt fram mot valget om to år?

– Det kommer alltid et valg. Det vi er opptatt av, er hvordan vi kan styrke lokaldemokratiet, avslutter han.

Fagforbundet kritisk til storkommuner

Metter Nord, leder i Fagforbundet, deler ikke Jan Tore Sanners oppfatning om at kommereformen er ønsket i kommunenorge.

– Tvert imot. Vi må heller se på hva kommunene skal drive med. Kommunene skal ikke være et marked for kjøp og salg, men heller være en sterk struktur rundt innbyggerne som sikrer at de lykkes med livene sine, sier Nord.

Hun mener det blir unyansert å si at storkommuner er best til å løse oppgavene. Det snakkes ofte om stordriftfordeler, men Fagforbundets leder mener det finnes flere ulemper også.

– Kommunene kan bli for store, og miste nærheten til det de skal gjøre i hverdagen. Når du snakker om sterke fagmiljøer, handler det også om å ha kunnskap om kommunen og innbyggerne, påpeker Nord.

Frykter privatisering

Regjeringens mål er å styrke lokaldemokratiet ved å lage robuste kommuner. Den tankegangen følger ikke Mette Nord.

– Storkommuner kan være en utfordring hvis oppgavene desentraliseres, mens det blir en sentralisering av forvaltningen. Signalene om hva som vil skje har så langt vært lite konkrete, mener Nord.

Hun frykter at en sammenslåing av kommuner vil få negative konsekvenser for de ansatte i kommunene. Særlig fordi regjeringen har sagt at det skal bli flere innslag av konkurranseutsetting.

– Den største drivkraften for kommunereformen synes å være at regjeringen mener robuste kommuner er mer attraktive for private som vil legge inn anbud på tjenester. Mer konkurranseutsetting vil få konsekvenser for de ansatte, hevder Nord.

Det benekter Jan Tore Sanner.

– Dette handler ikke om konkurranseutsetting eller privatisering, men om at kommunene må være robuste nok for dagens og fremtidens oppgaver, med sterke fagmiljøer.

Bygger allianser

Fagforbundet vil følge arbeidet regjeringa gjør på området med argusøyne framover.

– Vi vil bygge allianser og se på alternativer til reformen, sier Nord.

Allerede i slutten av januar arrangerer Fagforbundet en konferanse om den nye kommunereformen sammen med lokalsamfunnsforeningen.

– Da vil vi sette disse tingene på dagsorden. Du kan godt kalle det et verksted, og vil bli fulgt opp med kommunalkonferansen i september, sier Fagforbundets leder.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
12.12.2013
12:00
11.12.2013 14:37Mest lest

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekterne kun fått seks kroner ekstra for å jobbe natt og helg

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Debatt

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette

Leif Martin Kirknes

Elektrobransjen frykter A- og B-lag blant lærlinger

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

Håvard Sæbø

Magnus (20) er bussjåfør. Han håper det blir ny streik


Flere saker