JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ap-leder Jonas Gahs Støre kom med nye toner om offentlig sektor da han talte til LO Stats konferanse på Gol.

Ap-leder Jonas Gahs Støre kom med nye toner om offentlig sektor da han talte til LO Stats konferanse på Gol.

Ole Palmstrøm

Kommentar:

«Selvkritisk Støre»

Ap taper terreng hos LO. Ap-lederen svarer med å skrote «New Public Management».
21.11.2019
14:22
22.11.2019 09:18

kjell.werner@anb.no

Jonas Gahr Støre var både system- og selvkritisk da han onsdag talte på LO Stats konferanse på Gol. Han lover en tillitsreform i offentlig sektor. Ostehøvelen skal ikke lenger brukes til å kutte, og det skal bli slutt på markedstenkning i offentlig sektor. For en gangs skyld lot Støre være å dra hele den politiske leksa. Han konsentrerte seg om offentlig sektor og traff dermed de aktuelle tillitsvalgte i salen rett i hjertet.

Ap-lederen ønsker å spille på lag med de ansatte og tillitsvalgte i offentlig sektor når partiet nå skal konkretisere tillitsreformen. Støre lover å gravlegge regjeringens reform for avbyråkratisering og effektivisering (ABE-reformen). Gjennom ABE-reformen har regjeringen kuttet flatt mellom 0,5 og 0,7 prosent i så godt som alle offentlige etaters budsjetter. Regjeringen har så langt spart inn ti milliarder kroner på disse årvisse ostehøvelkuttene.

Følg oss på Facebook

– Vinner vi valget i 2021, er det slutt på dette flate kuttet. Det er hodeløst å kutte like mye over alt. Da skjæres alle over én kam. Ostehøvelen passer på toppen av en ost, ikke på toppen av offentlig sektor, sa Ap-lederen og fikk kraftig applaus fra salen. Støre benyttet anledningen til å trykke Høyre-paret Victor Norman og Christine Meyer til sitt bryst. Økonomiprofessorene Norman og Meyer kom nemlig med krass kritikk av nettopp regjeringens ABE-reform, på Gol-konferansen dagen før.

Det hører med til historien at finansminister Siv Jensen (Frp) har slått fast at ostehøvelkuttene i offentlig sektor har kommet for å bli. «Jeg vil bli veldig overrasket hvis en ny regjering skulle finne på ikke å videreføre ABE-reformen. Det kommer de ikke til å ha råd til. Punktum finale.», sa Jensen nylig til Klassekampen. Støre gjør det klart at også Ap kan komme til å holde igjen på pengebruken i noen offentlige etater, men det skal ikke lenger kutte flatt over hele linja.

Det mest interessante i Støres budskap er imidlertid at han vil skrote «New Public Manage­ment». Han vil erstatte målstyring og markedstenkning med en tillitsreform i offentlig sektor. Nærhet til brukerne, respekt for fagfolk og involvering av de ansatte, er beskjeden fra Ap-lederen inn mot den nye programprosessen. Samtidig er Støre nøye med å poengtere at det var behov for flere av reformene som Ap sto for under Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenbergs perioder som statsministre. Støre mener det var riktig å gjøre om det trauste Televerket til Telenor, overføre sykehusene til staten og slippe private eiere inn i Statoil.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

– Men noe gikk galt på veien, sa Støre og innrømmet at det som begynte med en ambisjon om «fristilling» har blitt en tvangstrøye i mange deler av offentlig sektor. Ap-lederen hevder at det å styre etter mål har blitt «en pervers, detaljert målstyring som ikke tjener noen». Dette fører til dårlig trivsel og høyt sykefravær blant de ansatte. I neste omgang blir resultatet dårligere offentlige tjenester. Støre tok også selvkritikk på vegne av Ap. Han mener at partiet for ofte har forsvart «systemet» og i perioder har omorganisert ovenfra.

Støres nye toner om offentlig sektor må være søt musikk i mange sosialdemokraters ører. Nå gjenstår det å få dette nedfelt i så konkret politikk at det kan fenge flere velgeres interesse. Vi har friskt i minne at Ap under Støre har gått på to skikkelige valgnederlag. Nå er strategien å «reise kjerringa» blant LOs medlemmer. Tommelfingerregelen for Ap-strategene er at Ap må ha halvparten av LOs 930.000 medlemmer i ryggen for å gjøre et brukbart valg. Ved årets valg var det bare 33 prosent av LO-medlemmene som stemte på Ap, som da samlet landet på 24,3 prosent.

Arbeiderpartiet bommet på sakene som kom til å dominere i årets lokalvalg. LO-medlemmene er opptatt av de samme sakene som folk flest. Da hjelper det fint lite at Ap under Jonas Gahr Støre, paradoksalt nok, har en bedre arbeidslivspolitikk i LO-ledelsens øyne enn det Stoltenberg klarte i nyere tids glansdager. Utakk er verdens lønn. Ved neste korsvei må Støre få belønning for innsatsen. Det blir vinn eller forsvinn.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.11.2019
14:22
22.11.2019 09:18