JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg2021:

Senterpartiet vil endre EØS-avtalen bit for bit

I mange år har Senterpartiet snakket om å skrote EØS-avtalen. Nå sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at han vil endre avtalen uten å si den opp.

Jan-Erik Østlie

Vedum sier i et intervju med Klassekampen lørdag at han vil forbedre avtalene Norge har med Europa, men ikke ved å si opp EØS-avtalen før noe bedre er på plass.

Flere bedriftseiere har stått fram i ulike medier og fortalt at de er urolige over Senterpartiets politikk. Vedum mener dette bare er valgkampspill fra Høyre, og at det ikke er noe grunn til panikk.

– Bedriftseiere som er urolige kan ta det helt med ro. Slapp av, sier Sp-lederen til Klassekampen.

– Vi skal ikke sette noe i fare. Det vi vil, er å forbedre avtalene Norge har med Europa. For eksempel mener vi at Norge ikke bør knytte seg til EUs energibyrå eller vedta EUs fjerde jernbanepakke. Norge har i mange år vært altfor passiv i møte med EU, sier Vedum.

EØS-avtalen trådte i kraft i 1994 og gjør at vi er en del av det europeiske markedet, akkurat som landene som er med i EU.

– Vi skal forbedre avtalene gjennom å stille flere krav og ikke bare akseptere det som kommer fra Europa blindt.

Også i arbeidslivspolitikken mener Vedum at Norge over tid har akseptert for mye av det som kommer fra EU, og at en ny regjering må bruke handlingsrommet som ligger i å si nei til arbeidslivsreglene som EU har vedtatt.

Annonse
Annonse