JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleie av arbeidskraft:

Senterpartiet vil gå lenger enn Ap og Fellesforbundet: – Bemanningsbransjen må fases ut

Mens Ap og Fellesforbundet vil ha et innleieforbud for Oslo-området, vil Sp, SV og Rødt forby all innleie.
Per Olaf Lundtegen mener Ap må gå enda lenger enn det Fellesforbundet vedtok på sitt landsmøte.

Per Olaf Lundtegen mener Ap må gå enda lenger enn det Fellesforbundet vedtok på sitt landsmøte.

Nanna Aanes Wolden

helge@lomedia.no

– Vi vil forby bemanningsbransjen totalt, men gjøre det lovlig å ha vikarbyråer med fast ansatte som dekker opp navngitte vikarer, sier Per Olaf Lundteigen til FriFagbevegelse.

Han er arbeidslivspolitisk talsperson for Senterpartiet.

Arbeiderpartiet leverte tirsdag morgen inn et forslag på Stortinget som vil forby innleie i Oslofjord-området. Forslagene er utformet i samarbeid med Fellesforbundet og en direkte oppfølging av det landsmøtet i forbundet ba om.

Tålmodigheten er slutt. Innleie må forbys i byggebransjen i Oslo, sier Arbeiderpartiet

Deler av forslaget er også foreslått tidligere. Det nye nå er at partiet foreslår forbud mot bruk av innleie i byggebransjen i Oslo-området, og at all innleie skal kartlegges over hele landet og i alle bransjer.

Sp-veteran Per Olaf Lundteigen mener likevel dette er gammelt nytt. Også SV og Rødt vil gå lenger enn Arbeiderpartiet og forby all innleie.

Fellesforbundet vil strupe bemanningsbransjen

Går enda lenger

– Vi har et annet forslag. Vi vil oppheve paragraf 14.12.2 i arbeidsmiljøloven. Denne paragrafen er hele låvedøra for bemanningsbransjen i det ordinære arbeidslivet, sier Per Olaf Lundteigen til FriFagbevegelse.

Til de som ikke er like bevandret i paragrafer og lovtekster, forklarer Lundteigen:

– Med å fjerne paragraf 14.12.2 i arbeidsmiljøloven, blir bemanningsbyrå forbudt når vi samtidig ikke gjør det lovlig at bemanningsbyrå kan dekke arbeidstopper som er midlertidige stillinger. Det blir da bare lovlig å bruke bemaningsbyrå til vikariater. Derfor må vi endre bemanningsbyrå til vikarbyrå, mener Lundteigen.

– Dette har ikke Arbeiderpartiet støttet. Vi venter fortsatt på det. Vi vil gå enda lenger, sier Lundteigen.

p

– Bemanningsbransjen må fases ut. Mange er blitt avhengig av denne bransjen i dag. Derfor kan vi ikke sette bom stopp med en gang. Etter Senterpartiets syn skal man kunne bruke vikarer knyttet til faste stillinger som erstatning ved sykdom, studiefravær og omsorgspermisjoner. Dette har vi fremmet lenge. Bemanningsbransjen må fases ut og erstattes av vikarbyråer knyttet til konkrete stillinger. De kan settes inn ved studiepermisjoner, omsorg eller for å dekke opp sykdom. I tillegg trengs det en kraftig opprustning av utdanningen slik at vi får nok fagarbeidere, mener Lundteigen.

– Det betyr at dere går lenger enn Fellesforbundet, som mener at man kan bruke bemanningsbyrå hvis det er godkjent av landsomfattende fagforening med innstillingsrett?

– Ja, fordi hos en rekke bedrifter er forholdet slik at fagforeningene gir denne adgangen i for stor grad. Dette har utviklet seg litt for langt, mener Lundteigen.

SV og Rødt vil stemme for

Selv om SV også vil gå enda lenger, ser ikke Solfrid Lerbrekk det som en umulighet å støtte forslaget.

– Men etter vår mening går det ikke langt nok. Om vi kan gå lenger, må vi se når saken kommer til behandling. Vårt mål er å gjenerobre full kontroll over norsk arbeidsliv. Vi må ha gode regler som arbeidstakere og fagbevegelsen kan forholde seg til, sier SVs arbeidspolitiske talsperson til FriFagbevegelse.

SV vil at all innleie bør være forbudt.

– SV stemmer for alt som er bedre for arbeidstakere enn hva som er i dag. Målet må være å gjenerobre full kontroll over norsk arbeidsliv, og da må det sterk lut til på flere fronter. Streng regulering av bemanningsbransjen er bare ett av tiltakene som må til, legger hun til.

Det samme mener Rødt.

p

– Det er bra at Arbeiderpartiet fremmer gamle Rødt-forslag. Men det holder ikke. Problemet med bemanningsuvesenet brer om seg til stadig større bransjer og områder. Derfor er det viktig med et generelt forbud mot innleie, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

Fellesforbundet: – For tidlig med et forbud for hele landet

Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, mener utgangspunktet for Ap-forslaget er en vurdering av hvilke aktuelle forslag som kan avhjelpe situasjonen vi står i akkurat nå.

– Utfra regelverket som vi fikk på plass i fjor sommer, ser vi to klare ting som må gjøres nå, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

– Det er dokumentert stor bruk av innleie innenfor bygg i Oslo. Der foreligger det en saklig grunn til å bruke forskriftsadgangen til å innføre et forbud. Det andre er at bedrifter uten tariffavtale kan benytte seg av innleie for arbeid av midlertidig karakter. Der er definisjonen av midlertidig karakter flittig brukt, med en bred definisjon. Det er veldig ressurskrevende å håndheve bestemmelsen av midlertidig karakter. Her vil du ha en gråsone og et godt marked for advokater. Adgangen for å leie inn til midlertidig behov vil vi derfor ta bort. Da vil Arbeidstilsynet kunne bruke tiden sin mer effektivt for å håndheve reglene, mener Krogstad.

Krogstad mener dette ikke må bli en konkurranse om å gå lengst mulig.

– Vi må starte med et forbud i Oslo, for der har vi allerede kartlagt bruken. Så må det kartlegges videre. Det er for tidlig med et forbud over hele landet. Vi må ta steg for steg, sier Steinar Krogstad.

Han mener Senterpartiets forslag vil fjerne adgangen til innleie for virksomheter med landsomfattende tariffavtale og etter avtale med tillitsvalgte. Akkurat den bestemmelsen mener han er viktig, både for å styrke faste ansettelser og styrke det organiserte arbeidslivet.

p

– Selv om det er krevende, mener vi det er for tidlig å si at den ikke virker etter intensjonen, sier Steinar Krogstad.

Ap: – Må samle oss

Forslagsstiller i Stortinget, Arild Grande (Ap), mener det er ulikt syn på hvor raskt man kan gå fram, men påpeker at det er enighet om å begrense bemanningsbransjens innflytelse.

– Det kan være ulike syn på enkeltforslag mellom partiene på venstresiden og i fagbevegelsen. Men jeg håper vi kan enes om å foreslå det Fellesforbundets landsmøte faktisk har vedtatt fremfor å fremheve uenigheter oss imellom. Da kan vi danne en felles front mot regjeringen og det var bare slik vi klarte å presse frem flertall for innstramminger i innleiereglene i 2018. Hvis vi bruker opp energien på krangling på venstresiden blir det fritt frem for høyrekreftene, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.

Arbeiderpartiets forslag:

Stortinget ber regjeringen komme tilbake med tiltak som begrenser innleie til kun i tilfeller:

Vikariat:

Etter avtale med tillitsvalgte i virksomheter bundet av landsomfattende tariffavtale med fagforening med innstillingsrett.

Mellom produksjonsbedrifter:

Stortinget ber regjeringen komme tilbake med strakstiltak for å forby all innleie fra bemanningsforetak i byggebransjen i Oslofjord-området.

Stortinget ber regjeringen komme tilbake med tiltak som kartlegger omfanget av innleie fordelt på bransjer over hele landet.

Stortinget ber regjeringen komme tilbake med tiltak for å ekskludere aktører som har brutt innleie-regelverket fra framtidige offentlige kontrakter.

Annonse
Annonse

Arbeiderpartiets forslag:

Stortinget ber regjeringen komme tilbake med tiltak som begrenser innleie til kun i tilfeller:

Vikariat:

Etter avtale med tillitsvalgte i virksomheter bundet av landsomfattende tariffavtale med fagforening med innstillingsrett.

Mellom produksjonsbedrifter:

Stortinget ber regjeringen komme tilbake med strakstiltak for å forby all innleie fra bemanningsforetak i byggebransjen i Oslofjord-området.

Stortinget ber regjeringen komme tilbake med tiltak som kartlegger omfanget av innleie fordelt på bransjer over hele landet.

Stortinget ber regjeringen komme tilbake med tiltak for å ekskludere aktører som har brutt innleie-regelverket fra framtidige offentlige kontrakter.