JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Senterpartiet vil ha flere fagarbeidere og lærlinger på byggeplassene i Norges nye storfylke

Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim vil ta det beste ut av alle modeller og bygge opp en egen Viken-modell for arbeidslivet.
Anne Beathe Tvinnereim vil ha en egen Viken-modell for seriøst arbeidsliv.

Anne Beathe Tvinnereim vil ha en egen Viken-modell for seriøst arbeidsliv.

Senterpartiet

helge@lomedia.no

Det vil hun gjøre i samarbeid med fagforeningene. Sp-nestlederen og fylkesrådslederkandidaten i Viken er allerede i en god dialog og prosess med Malermesterlauget i Oslo og Akershus.

I et intervju med FriFagbevegelse sist fredag, sa Arbeiderpartiets fylkesrådslederkandidat, Tonje Brenna, at hun ønsker en Viken-modell for innkjøp og anbud ved investeringer og bygging.

p

Lære av de best

– Vi skal lære av de beste på alle områder og finne en modell som passer oss. Med over 50 kommuner som strever på hvert sitt felt, kan vi også bli en motivator og bidragsyter til å hjelpe kommunene. Vi skal være et sted hvor kommunene kan få hjelp. Kanskje kan vi hjelpe kommunene med verktøy for å bli kvitt ufrivillig deltid. Fylket har jo få ansatte innen helse. Men vi kan være en inspirator for kommunene, sa Tonje Brenna til FriFagbevegelse.

Nå får hun altså full støtte av sin potensielle samarbeidspartner etter fylkestingsvalget i storfylket Viken.

– Jeg mener Viken-modellen må bli enda bedre enn Oslo-modellen. Vi må finne det riktige nivået på krav til fagarbeidere og lærlinger. Det er stor forskjell på sentrale østlandsområdet og Hallingdal, for eksempel, sier Anne Beathe Tvinnereim Kristiansen til FriFagbevegelse.

Det hun er helt sikkert at modellen må ta med seg er HMS-registeret som er utviklet i Oslo-modellen.

– Det er et genialt register som man er helt avhengig av og som i samtid kan gi oss en oversikt over alle byggeplasser, legger hun til.

Stille harde krav

Oslo-modellen stiller klare krav til de som skal ta oppdrag for kommunen. Med krav om 80 prosent stillingsbrøk, 50 prosent fagarbeidere og 10 prosent lærlinger. I likhet med Brenna mener Tvinnereim man kan ta det beste ut av flere forskjellige modeller for å få det beste ut av det for nettopp Viken.

Hun synes også det er en god tanke å etablere en ordning med en koordinator som kan bistå de mer enn 50 kommunene i gigantfylket i slike prosesser.

– Det er en utfordring for kommunene å presse grensene på egenhånd. Oslo kommune kan gjøre dette fordi det er en stor kommune med stor juridisk kompetanse. En liten kommune uten kobbelet av jurister har det langt mer vankelig. Derfor er det en god ide å gjøre tiltak som kan bidra til økt kompetanse for kommunene, mener hun.

Blir heltidspolitiker

Anne Beathe Tvinnereim er i dag rådgiver i Tankesmien Agenda, en tankesmie i aksen mellom sentrum og venstresiden i norsk politikk.

p

Som toppkandidat for Senterpartiet i Viken blir hun etter alt å dømme heltids fylkespolitiker etter valget. Om det blir i samarbeid med Tonje Brenna og Arbeiderpartiet vil hun ikke si noe om før etter valget.

– Det som er et ufravikelig krav fra oss er at vi må ha en prosess som går mot å oppløse Viken. Det har jeg lovet velgerne og det er det aller viktigste. Som fylkespolitiker mener jeg at den beste total-løsningen finnes i sentrum-venstre. Nå har vi hatt en unntakstilstand, og for oss er det helt grunnleggende at vi får reversert Viken. De partiene som kommer oss i møte med det vil vi samarbeide med, sier Anne Beathe Tvinnereim.

Tonje Brenna, Aps førstekandidat, har stor tro på å få med seg Senterpartiet på laget i det kommende fylkestinget.

– Hvis Senterpartiet går til Høyre, Frp og Venstre i Viken – nei, da skjønner jeg ingen ting. Regjeringen tvang jo gjennom fylket som Senterpartiet ikke vil ha. Jeg har jobbet sammen med Anne Beate Tvinnereim Kristiansen (Senterpartiets førstekandidat) tidligere. Vi jobber godt sammen, mener Tonje Brenna.

Slik kommenterer Tvinnereim det:

– Og hvis ikke Tonje Brenna vil være med på å reversere Viken, skjønner jeg ingen ting, sier Sp-toppen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse