JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjeføkonom: Kommuner kan få pengetrøbbel i 2022

Dyrere strøm, diesel og byggevarer kan føre til kostnadssmell for norske kommuner neste år, frykter KS.
Forsker Torbjørn Eika i SSB tror ikke vi vil komme tilbake på et moderat nivå for prisstigningen i år. (Arkivbilde)

Forsker Torbjørn Eika i SSB tror ikke vi vil komme tilbake på et moderat nivå for prisstigningen i år. (Arkivbilde)

Bjørn A. Grimstad

De siste månedene har prisene skutt i været på mange varer og tjenester som kommunene er avhengig av å kjøpe inn for å varme opp skoler og aldershjem, for å vedlikeholde veier og bygg og for å levere tjenester som brøyting og søppelhåndtering, skriver Nationen.

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

Samtidig ser kommunenes skatteinntektene ut til å bli 5,9 milliarder kroner høyere enn det som ble anslått i revidert nasjonalbudsjett i vår.

Torbjørn Eika, sjeføkonom i kommunenes interesseorganisasjon KS, mener dette gjør at de fleste kommunene vil håndtere situasjonen godt i år. Men han varsler at det kan gå mot et utfordrende 2022.

– Konsekvensene av det økte kostnadsnivået i 2021 vil mer enn spise opp inntektsveksten budsjettforslaget legger opp til for neste år. Det blir trangere enn det kommunesektoren ble «lovet» i mai, sier Eika til Nationen.

Pris- og kostnadsveksten er justert opp fra 2,7 til 3,3 prosent for 2021. Eika tror den kan lande enda høyere.

– Det er tross alt 14 kommuner som er på Robek-listen og det er kommuner som er i nærheten av den listen. Det er store forskjeller i hvor god økonomien i kommunene er, og at noen kommuner vil slite alvorlig, kan det ikke være noen tvil om.

Annonse
Annonse