JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødgrønn samling foran valget 2021:

Skal de fem partiene på venstresida samarbeide mer? Slik svarer forbundsledere

Fagbevegelsen er stort sett positive til utspillet fra SV-leder Audun Lysbakken om å samle alle venstresidas partier foran stortingsvalget 2021.
Jan Olav Andersen (EL og IT Forbundet), Mimmi Kvisvik (FO), Anita Johansen (Norsk Arbeidsmandsforbund) og Hans Ole Rian (Creo) vil alle ha rødgrønn samling før valget.

Jan Olav Andersen (EL og IT Forbundet), Mimmi Kvisvik (FO), Anita Johansen (Norsk Arbeidsmandsforbund) og Hans Ole Rian (Creo) vil alle ha rødgrønn samling før valget.

Leif Martin Kirknes/Adrian Nielsen/Hans Petter Sørensen/Martin Guttormsen Slørdal

helge@lomedia.no

SV-leder Audun Lysbakken gikk på landsstyremøte forrige fredag ut og ba om en rødgrønn samling før stortingsvalget i 2021.

Responsen hos Senterpartiet og Arbeiderpartiet har ikke vært overveldende. Men hos fagbevegelsen omfavnes initiativet. Nå går flere forbundsledere aktivt ut for å støtte tanken om en rødgrønn samling.

Fra før har lederen i LOs største forbund, Mette Nord i Fagforbundet, vært positiv til SVs forslag om en rødgrønn samling.

p

Til Klassekampen sa Mette Nord at hun mener en bred allianse kan skape trygghet og forutsigbarhet for velgerne.

Forbundsleder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes er også positiv til Lysbakkens utspill.

Tydelig flertall

Forbundsleder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, støtter et forslag om å tegne et klart og tydelig alternativ til dagens regjering før stortingsvalget i 2021, hvor partiene gir en tydelig ambisjon om å jobbe sammen for et regjeringsalternativ som får et solid flertall bak seg på Stortinget.

– Jeg er ikke opptatt av hvilket partier som skal sitte i en eventuell regjering. Det som er viktig er å få et bredt og tydelig flertall for en annen politikk som kan skape den nødvendige begeistringen og engasjementet, mener Jan Olav Andersen.

Saken fortsetter under bildet.

 Jan Olav Andersen vil ha rødgrønn samling før valget.

Jan Olav Andersen vil ha rødgrønn samling før valget.

Leif Martin Kirknes

Han mener det burde være mulig å stå sammen om en rekke saker på rødgrønn side, blant annet innenfor arbeidslivspolitikken, med begrensninger i bemanningsbyråer, faste jobber, en heltidskultur og en lang rekke saker innenfor feltet.

– Det burde også være mulig å bli enig om en fordelingspolitikk, selv om det ser ut til å være litt mer innviklet, sier Andersen.

7 av 10 rødgrønne

Forbundsleder i Fellesorganisasjonen (FO), Mimmi Kvisvik, mener LOs medlemmer er klare for en samling på venstresiden.

Slik stemte LO-medlemmene i valget: Nå er Senterpartiet nest størst

Hun viser til undersøkelsen foretatt av Opinion om LO-medlemmenes stemmegivning ved kommunevalget, som viste at 7 av 10 ønsker en annen regjering enn dagens.

– Det er viktig at vi klarer å flytte norsk politikk til venstre. En tydelig rødgrønn samling vil mobilisere fagbevegelsen. Og fagbevegelsen trenger det, sier Mimmi Kvisvik til FriFagbevegelse.

– Det vil være et viktig bidrag til å sikre et organisert arbeidsliv. Og til å sikre velferd for alle gjennom en solid velferdsstat. Vi trenger en regjering som er med oss og ikke mot oss, mener Mimmi Kvisvik.

Saken fortsetter under bildet.

Mimmi Kvisvik vil ha rødgrønn samling før valget.

Mimmi Kvisvik vil ha rødgrønn samling før valget.

Adrian Nielsen

Hun vil ha et rødgrønt samarbeid som favner hele venstresiden, inklusive MDG, Ap, SV, Senterpartiet og Rødt.

Hun tror dagens regjering ikke har noen mulighet til å overleve ved neste valg hvis opposisjonen kommer opp med et klart regjeringsalternativ.

p

Trenger en plattform

Også forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Anita Paula Johansen, mener opposisjonen må sette seg ned før valget for å finne et alternativ til dagens regjering.

– Hvis vi skal skape et flertall er vi nødt til å finne en plattform vi kan arbeide mot. Vi er opptatt av arbeidslivssakene. Her er Senterpartiet på linje med Ap og SV. Det er viktig å ha de med på laget. Vi vil også ha et fokus på distriktene, noe som er viktig for arbeidsplassene, mener hun.

Saken fortsetter under bildet.

Johansen mener de tre rødgrønne partiene har erfaring fra to regjeringer, og kjenner hverandre på tennene fra tidligere samarbeid.

– De vet hvor de står og hvor det butter mot, mener Anita Paula Johansen.

Hun mener det er viktig å signalisere til velgerne at det er et alternativ til dagens regjering som kan bidra og føre en annen politikk enn dagens regjering.

p

Også Hans Ole Rian, forbundsleder i Creo støtter utspillet til Audun Lysbakken.

– Det er mer som samler en som skiller venstresiden. Vi trenger et solid flertallsalternativ. Og om vi tenker på kulturlivet, trenger vi et nytt samlende rødgrønt kulturløft, sier forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian til FriFagbevegelse.

Hans Ole Rian vil ha rødgrønn samling før valget.

Hans Ole Rian vil ha rødgrønn samling før valget.

Martin Guttormsen Slørdal

Annonse
Annonse