JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Etter politiaksjonen på skolen i november 2018, fikk gutten store problemer.

Etter politiaksjonen på skolen i november 2018, fikk gutten store problemer.

Anne Myklebust Odland

Tvangsmulkt i skolemiljøsak:

Skolen klarer ikke gi «Peder» (12) en trygg hverdag. Nå må Rana kommune betale 3.000 kroner i bot for hver dag som går

– Kommunen har trenert denne skolemiljøsaken til døde. De menneskelige kostnadene er svært store. De får vi ikke igjen, sier far til «Peder».23.03.2020
13:49
23.03.2020 13:49

anne@lomedia.no

Nå løper taksameteret. Boten er 3.000 kroner hver dag inntil skolen klarer å gi «Peder» (12) en trygg skolehverdag.

Foreldrene til «Peder» sier det er både vondt og godt at Fylkesmannen i Nordland har pålagt kommunen tvangsmulkt.

p

– Kommunen har trenert denne skolemiljøsaken til døde. Dette kunne vært løst bedre og billigere for halvannet år siden. De menneskelige kostnadene er svært store. De får vi ikke igjen, sier far til «Peder».

Les sakene her:

Skolen tilkalte politiet da de ikke klarte å roe Peder (10). Nå må han holdes hjemme

Skolen klarer ikke å gjøre hverdagen trygg for Peder (12). Derfor må faren være med hver dag

Bot på 30.000 kroner uka

Årsaken til mulkten er at Utskarpen skole i Rana ikke klarer å skape et trygt og godt skolemiljø for gutten, som har Tourettes syndrom og ADHD.

Tvangsmulkten er resultat etter flere klagerunder via Fylkesmannen. Det er et virkemiddel som kan brukes når skoleeier ikke gjør tiltakene som er pålagt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utskarpen skole i Rana. Her er gutten elev.

Utskarpen skole i Rana. Her er gutten elev.

Anne Myklebust Odland

Boten er 3.000 kroner per virkedag fra 1. mars, inntil tiltakene er på plass. Det er Fylkesmannen i Nordland som bestemmer når dette er oppfylt.

Fontene kjenner til at Fylkesmannen har iverksatt tvangsmulkt også på vegne av en annen elev ved samme skole, boten har samme beløp.

– De to guttene koster kommunen 30.000 kroner i bot i uka. Innen kommunestyret skal ha neste møte er summen kommet opp i 100.000 kroner, sier far til «Peder».

Svarer ikke på henvendelser

Kommunaldirektør og rådmann i Rana kommune har ikke besvart Fontenes henvendelser. Heller ikke etter at tvangsmulkten ble kunngjort.

Ordfører Geir Waage (Ap) skriver dette på epost til Fontene: «Det er beklagelig at denne saken har tatt så lang tid. Rana kommune har i lang tid brukt store ressurser på å finne løsning på saken. Jeg har bedt rådmannen om å prioritere å finne løsninger på denne saken. Jeg kan ikke kommentere denne saken ytterligere på grunn av personvernhensyn».

Marit Selfors Isaksen, leder for profesjonsrådet for vernepleiere i Fellesorganisasjonen (FO) har lest Fontene-artiklene om «Peder».

– De gir et fryktelig bilde av total svikt overfor en elev med store behov. Det er rystende, sier hun.

To av tre tiltak ikke oppfylt

I oktober 2019 påla Fylkesmannen skolen tre tiltak. I mars i år konkluderte de med at to av tre tiltak ikke var gjennomført. Blant annet handler det om at «Peder» og hans foreldre må kunne ha tillit til at kommunen som tjenesteyter ivaretar hans særlige behov, både knyttet til opplæringen og til hans helsemessige behov og personlige utvikling.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nå er skolen stengt på grunn av korona. Familien er bekymret for hvordan det blir når skolehverdagen er tilbake til det normale. Hvordan vil det bli da?

Nå er skolen stengt på grunn av korona. Familien er bekymret for hvordan det blir når skolehverdagen er tilbake til det normale. Hvordan vil det bli da?

Anne Myklebust Odland

Dette handler om hvordan han og foreldrene opplever at kommunen anerkjenner hans behov og vansker, og hvordan de bistår eleven og hjemmet med nødvendig helsehjelp, veiledning og koordinering av tiltak. Fylkesmannen skriver:

«Vår vurdering er at Rana kommune som skoleeier ikke har gjennomført vårt vedtak innen de frister som er satt. Saken har pågått siden høsten 2018, og det er en stor belastning for eleven og hans familie at skoleeier ikke har klart å skape trygge rammer i tiden som har gått. I lys av at eleven fortsatt opplever utrygghet på skolen, taler hensynet til ham for at det skal fastsettes tvangsmulkt for å drive fram arbeidet for at han skal få oppfylt sin rett til et trygt og godt skolemiljø.»

– Dette er bittert

Peders far mener kommunestyret nå må be administrasjonen svare for seg.

– At tvangsmulkt blir en realitet er mest bittert fordi det måtte gå så langt og ta sånn tid for å kjempe fram rettigheter barna har krav på, sier han.

Samtidig opplever foreldrene nå en slags rettferdighet.

– Vi er blitt mistenkeliggjort på det groveste som foreldre. Vi føler oss uglesett i bygda. At noen eksternt har gått inn og vurdert dette fra et nøytralt og profesjonelt ståsted føles betryggende for oss, med tanke på barnas framtid, sier foreldrene.

De har opplevd at mange foreldre i bygda har vært opptatt av å forsvare skolen fordi de er fornøyde.

– Det er fantastisk flott for dem. Det er jo slik det skal være. Men per dags dato foreligger det vedtak fra Fylkesmannen på tre barn ved denne skolen.

Saken har dratt ut over tid

De mener kommunen har fått altfor mye tid og stadig utsatte frister.

– Hadde skolen og kommunen gjort jobben og lyttet til råd fra sine egne fagfolk som jobbet tett på oss, hadde vi ikke vært her vi er, sier de.

I et tidligere intervju med Fontene sier Gunn Skjerve, underdirektør hos Fylkesmannen i Nordland, at de vil evaluere sitt eget arbeid i denne saken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gunn Skjerve er underdirektør hos Fylkesmannen i Nordland.

Gunn Skjerve er underdirektør hos Fylkesmannen i Nordland.

Fylkesmannen i Nordland

– Vi har gitt kommunen utsatt frist, og mener vi har gitt mye veiledning for at skolen/kommunen skulle kunne sikre eleven et trygt og godt skolemiljø og reparere det manglende tillitsforholdet til foreldrene. Vi må vurdere om vi selv har vært tydelige nok i tiltakene vi har pålagt kommunen, sier Skjerve.

Foreldrene klaget til Fylkesmannen i Nordland i september 2018. Mandag 16. mars i år kunngjorde de det endelige vedtaket om tvangsmulkt.

Politiet kom med blålys og skjold

Fontene skrev om «Peder» første gang i fjor: Skolen tilkalte politiet da de ikke klarte å roe ham og kameraten på ti år. Guttene fektet med pinner fra et ringspill, da politiet kom med sirener, blålys og skjold.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Peder og en kamerat truet lærer og assistent på skolen med denne pinnen fra et ringspill. Da kom politiet med sirener, blålys og skjold. Saken ender nå med tvangsmulkt til kommunen.

Peder og en kamerat truet lærer og assistent på skolen med denne pinnen fra et ringspill. Da kom politiet med sirener, blålys og skjold. Saken ender nå med tvangsmulkt til kommunen.

Anne Myklebust Odland

Det påfølgende skoleåret måtte han holdes hjemme. Han fikk konstatert posttraumatisk stress og angstproblematikk, i tillegg til at han har ADHD og Tourettes. Den andre gutten, som har ADHD, fikk også store problemer og skal utredes for posttraumatisk stress. Guttene går nå i sjette trinn, men har mangelfull skolegang fordi skolen ikke klarer å gjøre det trygt. De dagene Peder har vært på skolen, har far måttet være med.

Hjemme på grunn av korona

Nå er skolen stengt på grunn av korona. Det er blitt en etterlengtet «ferie» for foreldrene, som har måttet være med gutten på skolen nesten hver dag.

– Gutten vår har gjort mer skolearbeid siste uke enn på lenge. Vi har mer kapasitet og ro til å følge opp. Vi trenger ikke sitte i ørten telefoner, forberede oss på møter og skrive klager til langt på natt. Det er ikke stress og triggere rundt oss. Vi har tid til å lage god mat og koser oss med barna ute, sier foreldrene.

De er likevel bekymret for hvordan det blir når skolehverdagen er tilbake til det normale. Hvordan vil det bli da?

Vil ha klinisk familieveileder

Blant annet reagerer de på at kommunen ikke gir dem tilbake IP-koordinatoren, en klinisk familieterapeut, som har hjulpet og veiledet dem gjennom flere år. Dette er også et punkt Fylkesmannen tar opp i vedtaket.

– Vi har hatt et godt samarbeid med henne siden gutten var fem år. Vi forstår ikke hvorfor hun ikke får være vår koordinator lenger, sier far.

Fontene har lest brevet familieterapeuten skrev til kommunaldirektøren i kommunen, hvor hun taler barnets sak. I september i fjor trakk hun seg.

– Hun har sagt ifra på våre vegne når vi var for utslitte. Hun og kontakten i Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) har vært uvurderlig for oss. At en fremmed person nå skal inn å koordinere alt vi står oppi er galskap og ufølsomt av kommunen, når det sitter en person med kompetanse og opparbeidet tillit som er klar for å hoppe inn, sier far.

Mulig erstatningssak

– Vurderer dere å selge og flytte fra kommunen?

– Vi har tenkt alle tanker, men det er ikke enkelt. Vi eier gård og har foreldre på kår, sier far.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hvordan fremtiden skal bli videre her i bygda og for barna tør vi ikke tenke på. Det er vondt og vanskelig, sier foreldrene.

Hvordan fremtiden skal bli videre her i bygda og for barna tør vi ikke tenke på. Det er vondt og vanskelig, sier foreldrene.

Anne Myklebust Odland

Det er ingen tvil om at saken har kjørt dem ned økonomisk. De har hatt kontakt med advokater angående mulig erstatningssak for tapt skolegang og arbeidsinntekt over flere år.

– Men rettssak er ikke et steg man tar før man må, sier far.

De har allerede avsluttet sauedriften og har måttet kvitte seg med hestene.

De har mistet dyrebar tid med familiemedlemmer på grunn av presset.

– Deler av barndommen til barna er rett og slett stjålet. Dette er tid vi aldri vil få igjen. Vi forventer ikke at den vanlige mannen i gata skal forstå hvordan denne prosessen har vært. For helt ærlig hadde vi neppe trodd på det selv hadde det ikke vært for at vi lever i det. Dette er slikt man leser om i romaner. Hvordan fremtiden skal bli videre her i bygda og for barna tør vi ikke tenke på. Det er vondt og vanskelig, sier foreldrene.

Barnevernet i Rana er også blitt pålagt tvangsmulkt. Det gjelder en alvorlig hastesak hvor de ikke overholdt fristen for undersøkelse. Det er samme kommunaldirektør i Rana som har ansvar for både skole og barnevern.

23.03.2020
13:49
23.03.2020 13:49Mest lest

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Jan-Erik Østlie

Erna vil gjeninnføre året uten penger for folk på AAP

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Tormod Ytrehus

Oksana ba om svar fra Støre: – Jeg tror ikke dere forstår hvor tøft vi har det

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

Leif Martin Kirknes

Butikkansatte jubler over lovendring: Nå skal heltid være normen

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

Knut Viggen

Elektriker-sjef Glenn fikk nok. Nå har Ap-mannen skiftet side

NOMINERT: Styreleder Gina Rinehart i gruveselskapet Hancock Prospecting,  administrerende direktør Peter Hebblethwaite i det britiske rederiet P&O Ferries og styreleder Jeff Bezos i Amazon var alle nominert til årets versting pris i regi av ITUC - internasjonal fagbevegelse.

NOMINERT: Styreleder Gina Rinehart i gruveselskapet Hancock Prospecting, administrerende direktør Peter Hebblethwaite i det britiske rederiet P&O Ferries og styreleder Jeff Bezos i Amazon var alle nominert til årets versting pris i regi av ITUC - internasjonal fagbevegelse.

www.dfat.gov.au /House of Commons (Pa Photos / NTB)/ Wikimedia Commons

Dette er verdens verste sjef. Se kåringen

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

NTB/Ole Berg-Rusten, Torstein Bøe

Raser over Frp-kutt: – Et målrettet angrep mot de som har minst

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

Sissel M. Rasmussen

Cosmin ble utvist av landet etter han tok en søppelsekk. Så vant han i Høyesterett

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Jan-Erik Østlie

Nav avviser Høyres påstand om arbeidsavklaringspenger

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Colourbox

Du kan få baksmell hvis sjefen ikke betaler riktig skatt for deg. Dette må du sjekke

Ole Palmstrøm

FHI-direktøren slår alarm: – Ekstremt risiko for at vi ikke klarer jobben vi er satt til å gjøre

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

Ole Palmstrøm

Voldshendelse på LO-konferanse er politianmeldt

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Sissel M. Rasmussen

Kutt i tannhelsa: – Høyre gjør hullet i velferden enda større

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

Ole Palmstrøm

Tillitsvalgte bekymret for Aps utvikling

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Slik ville Høyre og Frp styrt Norge. Se hva de bruker pengene på

Kommentar

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Ole Palmstrøm

«Litt mer ydmykhet hadde nok vært på sin plass, Støre»

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

Martin Guttormsen Slørdal

Nå kommer lovendringen som styrker ansattes rett til heltidsstillinger

Per Flakstad

Anngunn prøvde å skjule at hun var syk. Helt til naboen trodde hun hadde forlatt mann og barn

Kommentar

Vi står overfor en mild versjon av Høyre. La dere ikke bli lurt, skriver Kjell Werner.

Vi står overfor en mild versjon av Høyre. La dere ikke bli lurt, skriver Kjell Werner.

Herman Bjørnson Hagen

«Ikke la dere bli lurt av Høyre»

Kommentar

Sparegrisen vil være tom om 10-15 år hvis Frp fortsetter på samme galeien, skriver Kjell Werner.

Sparegrisen vil være tom om 10-15 år hvis Frp fortsetter på samme galeien, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

«Frp tar fra framtidige pensjonister»

Kommentar

Å være rik er forjævlig. Hvorfor ikke bare betale skatten med glede og gi de ansatte en lønn å leve av i stedet? skriver Lars West Johnsen.

Å være rik er forjævlig. Hvorfor ikke bare betale skatten med glede og gi de ansatte en lønn å leve av i stedet? skriver Lars West Johnsen.

Colourbox

«For hvert år som går blir det bare verre og verre å være rik i Norge»


Flere saker