JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Etter politiaksjonen på skolen i november 2018, fikk gutten store problemer.

Etter politiaksjonen på skolen i november 2018, fikk gutten store problemer.

Anne Myklebust Odland

Tvangsmulkt i skolemiljøsak:

Skolen klarer ikke gi «Peder» (12) en trygg hverdag. Nå må Rana kommune betale 3.000 kroner i bot for hver dag som går

– Kommunen har trenert denne skolemiljøsaken til døde. De menneskelige kostnadene er svært store. De får vi ikke igjen, sier far til «Peder».23.03.2020
13:49
23.03.2020 13:49

anne@lomedia.no

Nå løper taksameteret. Boten er 3.000 kroner hver dag inntil skolen klarer å gi «Peder» (12) en trygg skolehverdag.

Foreldrene til «Peder» sier det er både vondt og godt at Fylkesmannen i Nordland har pålagt kommunen tvangsmulkt.

p

– Kommunen har trenert denne skolemiljøsaken til døde. Dette kunne vært løst bedre og billigere for halvannet år siden. De menneskelige kostnadene er svært store. De får vi ikke igjen, sier far til «Peder».

Les sakene her:

Skolen tilkalte politiet da de ikke klarte å roe Peder (10). Nå må han holdes hjemme

Skolen klarer ikke å gjøre hverdagen trygg for Peder (12). Derfor må faren være med hver dag

Bot på 30.000 kroner uka

Årsaken til mulkten er at Utskarpen skole i Rana ikke klarer å skape et trygt og godt skolemiljø for gutten, som har Tourettes syndrom og ADHD.

Tvangsmulkten er resultat etter flere klagerunder via Fylkesmannen. Det er et virkemiddel som kan brukes når skoleeier ikke gjør tiltakene som er pålagt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utskarpen skole i Rana. Her er gutten elev.

Utskarpen skole i Rana. Her er gutten elev.

Anne Myklebust Odland

Boten er 3.000 kroner per virkedag fra 1. mars, inntil tiltakene er på plass. Det er Fylkesmannen i Nordland som bestemmer når dette er oppfylt.

Fontene kjenner til at Fylkesmannen har iverksatt tvangsmulkt også på vegne av en annen elev ved samme skole, boten har samme beløp.

– De to guttene koster kommunen 30.000 kroner i bot i uka. Innen kommunestyret skal ha neste møte er summen kommet opp i 100.000 kroner, sier far til «Peder».

Svarer ikke på henvendelser

Kommunaldirektør og rådmann i Rana kommune har ikke besvart Fontenes henvendelser. Heller ikke etter at tvangsmulkten ble kunngjort.

Ordfører Geir Waage (Ap) skriver dette på epost til Fontene: «Det er beklagelig at denne saken har tatt så lang tid. Rana kommune har i lang tid brukt store ressurser på å finne løsning på saken. Jeg har bedt rådmannen om å prioritere å finne løsninger på denne saken. Jeg kan ikke kommentere denne saken ytterligere på grunn av personvernhensyn».

Marit Selfors Isaksen, leder for profesjonsrådet for vernepleiere i Fellesorganisasjonen (FO) har lest Fontene-artiklene om «Peder».

– De gir et fryktelig bilde av total svikt overfor en elev med store behov. Det er rystende, sier hun.

To av tre tiltak ikke oppfylt

I oktober 2019 påla Fylkesmannen skolen tre tiltak. I mars i år konkluderte de med at to av tre tiltak ikke var gjennomført. Blant annet handler det om at «Peder» og hans foreldre må kunne ha tillit til at kommunen som tjenesteyter ivaretar hans særlige behov, både knyttet til opplæringen og til hans helsemessige behov og personlige utvikling.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nå er skolen stengt på grunn av korona. Familien er bekymret for hvordan det blir når skolehverdagen er tilbake til det normale. Hvordan vil det bli da?

Nå er skolen stengt på grunn av korona. Familien er bekymret for hvordan det blir når skolehverdagen er tilbake til det normale. Hvordan vil det bli da?

Anne Myklebust Odland

Dette handler om hvordan han og foreldrene opplever at kommunen anerkjenner hans behov og vansker, og hvordan de bistår eleven og hjemmet med nødvendig helsehjelp, veiledning og koordinering av tiltak. Fylkesmannen skriver:

«Vår vurdering er at Rana kommune som skoleeier ikke har gjennomført vårt vedtak innen de frister som er satt. Saken har pågått siden høsten 2018, og det er en stor belastning for eleven og hans familie at skoleeier ikke har klart å skape trygge rammer i tiden som har gått. I lys av at eleven fortsatt opplever utrygghet på skolen, taler hensynet til ham for at det skal fastsettes tvangsmulkt for å drive fram arbeidet for at han skal få oppfylt sin rett til et trygt og godt skolemiljø.»

– Dette er bittert

Peders far mener kommunestyret nå må be administrasjonen svare for seg.

– At tvangsmulkt blir en realitet er mest bittert fordi det måtte gå så langt og ta sånn tid for å kjempe fram rettigheter barna har krav på, sier han.

Samtidig opplever foreldrene nå en slags rettferdighet.

– Vi er blitt mistenkeliggjort på det groveste som foreldre. Vi føler oss uglesett i bygda. At noen eksternt har gått inn og vurdert dette fra et nøytralt og profesjonelt ståsted føles betryggende for oss, med tanke på barnas framtid, sier foreldrene.

De har opplevd at mange foreldre i bygda har vært opptatt av å forsvare skolen fordi de er fornøyde.

– Det er fantastisk flott for dem. Det er jo slik det skal være. Men per dags dato foreligger det vedtak fra Fylkesmannen på tre barn ved denne skolen.

Saken har dratt ut over tid

De mener kommunen har fått altfor mye tid og stadig utsatte frister.

– Hadde skolen og kommunen gjort jobben og lyttet til råd fra sine egne fagfolk som jobbet tett på oss, hadde vi ikke vært her vi er, sier de.

I et tidligere intervju med Fontene sier Gunn Skjerve, underdirektør hos Fylkesmannen i Nordland, at de vil evaluere sitt eget arbeid i denne saken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gunn Skjerve er underdirektør hos Fylkesmannen i Nordland.

Gunn Skjerve er underdirektør hos Fylkesmannen i Nordland.

Fylkesmannen i Nordland

– Vi har gitt kommunen utsatt frist, og mener vi har gitt mye veiledning for at skolen/kommunen skulle kunne sikre eleven et trygt og godt skolemiljø og reparere det manglende tillitsforholdet til foreldrene. Vi må vurdere om vi selv har vært tydelige nok i tiltakene vi har pålagt kommunen, sier Skjerve.

Foreldrene klaget til Fylkesmannen i Nordland i september 2018. Mandag 16. mars i år kunngjorde de det endelige vedtaket om tvangsmulkt.

Politiet kom med blålys og skjold

Fontene skrev om «Peder» første gang i fjor: Skolen tilkalte politiet da de ikke klarte å roe ham og kameraten på ti år. Guttene fektet med pinner fra et ringspill, da politiet kom med sirener, blålys og skjold.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Peder og en kamerat truet lærer og assistent på skolen med denne pinnen fra et ringspill. Da kom politiet med sirener, blålys og skjold. Saken ender nå med tvangsmulkt til kommunen.

Peder og en kamerat truet lærer og assistent på skolen med denne pinnen fra et ringspill. Da kom politiet med sirener, blålys og skjold. Saken ender nå med tvangsmulkt til kommunen.

Anne Myklebust Odland

Det påfølgende skoleåret måtte han holdes hjemme. Han fikk konstatert posttraumatisk stress og angstproblematikk, i tillegg til at han har ADHD og Tourettes. Den andre gutten, som har ADHD, fikk også store problemer og skal utredes for posttraumatisk stress. Guttene går nå i sjette trinn, men har mangelfull skolegang fordi skolen ikke klarer å gjøre det trygt. De dagene Peder har vært på skolen, har far måttet være med.

Hjemme på grunn av korona

Nå er skolen stengt på grunn av korona. Det er blitt en etterlengtet «ferie» for foreldrene, som har måttet være med gutten på skolen nesten hver dag.

– Gutten vår har gjort mer skolearbeid siste uke enn på lenge. Vi har mer kapasitet og ro til å følge opp. Vi trenger ikke sitte i ørten telefoner, forberede oss på møter og skrive klager til langt på natt. Det er ikke stress og triggere rundt oss. Vi har tid til å lage god mat og koser oss med barna ute, sier foreldrene.

De er likevel bekymret for hvordan det blir når skolehverdagen er tilbake til det normale. Hvordan vil det bli da?

Vil ha klinisk familieveileder

Blant annet reagerer de på at kommunen ikke gir dem tilbake IP-koordinatoren, en klinisk familieterapeut, som har hjulpet og veiledet dem gjennom flere år. Dette er også et punkt Fylkesmannen tar opp i vedtaket.

– Vi har hatt et godt samarbeid med henne siden gutten var fem år. Vi forstår ikke hvorfor hun ikke får være vår koordinator lenger, sier far.

Fontene har lest brevet familieterapeuten skrev til kommunaldirektøren i kommunen, hvor hun taler barnets sak. I september i fjor trakk hun seg.

– Hun har sagt ifra på våre vegne når vi var for utslitte. Hun og kontakten i Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) har vært uvurderlig for oss. At en fremmed person nå skal inn å koordinere alt vi står oppi er galskap og ufølsomt av kommunen, når det sitter en person med kompetanse og opparbeidet tillit som er klar for å hoppe inn, sier far.

Mulig erstatningssak

– Vurderer dere å selge og flytte fra kommunen?

– Vi har tenkt alle tanker, men det er ikke enkelt. Vi eier gård og har foreldre på kår, sier far.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hvordan fremtiden skal bli videre her i bygda og for barna tør vi ikke tenke på. Det er vondt og vanskelig, sier foreldrene.

Hvordan fremtiden skal bli videre her i bygda og for barna tør vi ikke tenke på. Det er vondt og vanskelig, sier foreldrene.

Anne Myklebust Odland

Det er ingen tvil om at saken har kjørt dem ned økonomisk. De har hatt kontakt med advokater angående mulig erstatningssak for tapt skolegang og arbeidsinntekt over flere år.

– Men rettssak er ikke et steg man tar før man må, sier far.

De har allerede avsluttet sauedriften og har måttet kvitte seg med hestene.

De har mistet dyrebar tid med familiemedlemmer på grunn av presset.

– Deler av barndommen til barna er rett og slett stjålet. Dette er tid vi aldri vil få igjen. Vi forventer ikke at den vanlige mannen i gata skal forstå hvordan denne prosessen har vært. For helt ærlig hadde vi neppe trodd på det selv hadde det ikke vært for at vi lever i det. Dette er slikt man leser om i romaner. Hvordan fremtiden skal bli videre her i bygda og for barna tør vi ikke tenke på. Det er vondt og vanskelig, sier foreldrene.

Barnevernet i Rana er også blitt pålagt tvangsmulkt. Det gjelder en alvorlig hastesak hvor de ikke overholdt fristen for undersøkelse. Det er samme kommunaldirektør i Rana som har ansvar for både skole og barnevern.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.03.2020
13:49
23.03.2020 13:49Mest lest

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

Ole Palmstrøm

James og Kristoffer får ikke lønn– nå er de utestengt fra jobben

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Arbeidsgiveren ISS har anket saken, og reglene er slik at Grethe Beck har rett til å stå i jobb fram til ankesaken kommer opp – antakelig først en gang på nyåret. – Men jeg er blitt skeptisk, og spør meg alltid: «Hva kommer nå?»

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Arbeidsgiveren ISS har anket saken, og reglene er slik at Grethe Beck har rett til å stå i jobb fram til ankesaken kommer opp – antakelig først en gang på nyåret. – Men jeg er blitt skeptisk, og spør meg alltid: «Hva kommer nå?»

Tri Nguyen Dinh

Renholder Grethe har Tourettes og ble sagt opp av ISS: – De ville ha meg ut fra dag én

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Privat

For Daniela (37) har det vært umulig å kjøpe egen bolig. Så kom det en ny ordning

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

Katharina Dale Håkonsen

Elenita har blitt spyttet på og kalt «hore» på jobben i Nav

OFRET FOR KONKURRANSEN: Togrenholderne i Trafikkservice fikk valget mellom dårligere betingelser eller å risikere at selskapet tapte anbud da jernbanereformen ble innført.

OFRET FOR KONKURRANSEN: Togrenholderne i Trafikkservice fikk valget mellom dårligere betingelser eller å risikere at selskapet tapte anbud da jernbanereformen ble innført.

Morten Hansen

Renholder Ellinor og kollegene fikk kutt i nattillegget: – Det er alltid hos oss det skal spares

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Tormod Ytrehus og Grethe Nygaard

Full krangel om vekterlønningene: – Vi må bare registrere at vi har ulik virkelighetsoppfatning

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

Tormod Ytrehus

Adrian organiserte sine rumenske kollegaer og sørget for tariffavtale. Nå er han sagt opp

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte må sjekkes for hørselsskader: – Svært betenkelig, sier tillitsvalgt

TELLEKANTER: Veileder Thomas Hall stortrives i jobben, men er enig med dem som sier at Nav lider under for mye mål- og resultatstyring.

TELLEKANTER: Veileder Thomas Hall stortrives i jobben, men er enig med dem som sier at Nav lider under for mye mål- og resultatstyring.

Anders Hauge-Eltvik

Nav-ansatte Thomas (43): – Jeg følger opp rundt 155 brukere. Det er for mye

Debatt

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Sissel M. Rasmussen

«Det er forferdelig å se på det som utvilsomt må kalles streikebryteri», skriver vekter Joakim

Mats Løvstad

Kontrakter avslører: Wizz Air-piloter kan sies opp på dagen

FULL STØTTE: Sjåføren satt seg ned og beveget bussen i to til tre sekunder før samtalen med support ble avsluttet. Vy mente dette ga grunnlag for avskjed. Retten avviser både avskjed og oppsigelse.

FULL STØTTE: Sjåføren satt seg ned og beveget bussen i to til tre sekunder før samtalen med support ble avsluttet. Vy mente dette ga grunnlag for avskjed. Retten avviser både avskjed og oppsigelse.

Werner Juvik

Bussjåfør fikk sparken etter mobilbruk, men vant i retten. Vy får flengende kritikk

Harald Baardseth har lang fartstid på poliklinikk og synes utviklingen er negativ.

Harald Baardseth har lang fartstid på poliklinikk og synes utviklingen er negativ.

Hanna Skotheim

Harald har kjent jaget mot klokka i helsevesenet i 19 år: - Hele systemet har blitt et stemplingsur

Paul Olai-Olssen og Espen Utne Landgraff kjenner de lagerpregede landskapene rundt Oslo bedre enn de fleste etter hvert.

Paul Olai-Olssen og Espen Utne Landgraff kjenner de lagerpregede landskapene rundt Oslo bedre enn de fleste etter hvert.

Håvard Sæbø

Paul og Espen skaffet Foodora tariffavtale. Nå dumper nye selskaper sykkelbud-lønna

Tormod Ytrehus

Nå selger staten unna eierskapet i kontorbygg til svensk eiendomsgigant

– Så lenge jeg har lov til å jobbe og gjør det, er jeg arbeidstaker. Jeg er uføretrygdet også, men jeg er ikke bare det, sier Vibeke Heiberg Knagenhjelm.

– Så lenge jeg har lov til å jobbe og gjør det, er jeg arbeidstaker. Jeg er uføretrygdet også, men jeg er ikke bare det, sier Vibeke Heiberg Knagenhjelm.

Leni Aurora Brækhus

Uføre Vibeke ville melde seg inn i Fagforbundet. Det fikk hun ikke lov til

IKKE PÅ GREEN DEAL-LISTA: Et EU-forslag kan gjøre det mindre attraktivt å investere i vannkraft

IKKE PÅ GREEN DEAL-LISTA: Et EU-forslag kan gjøre det mindre attraktivt å investere i vannkraft

Colourbox.com

Vannkraft er ikke bærekraftig, mener EU. Det kan norske vannkraftverk få svi for

JUBEL: De ansatte i B-hallen ved Hydro Husnes kan juble for at produksjonen nå er i gang igjen i hallen.

JUBEL: De ansatte i B-hallen ved Hydro Husnes kan juble for at produksjonen nå er i gang igjen i hallen.

Geir Berntzen/Hydro

Over ti år etter at Hydro stoppet produksjonen, kan de ansatte starte elektrolyseovnene igjen

– Det er særlig vanskelig å forstå at KrF kan leve med at disse kuttene rammer så mange sårbare mennesker, ikke minst midt inne i en pandemikrise, hvor mange sliter ekstra tungt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Det er særlig vanskelig å forstå at KrF kan leve med at disse kuttene rammer så mange sårbare mennesker, ikke minst midt inne i en pandemikrise, hvor mange sliter ekstra tungt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Jan-Erik Østlie

Venstresiden ville forlenge AAP-støtten. Regjeringen og Frp sier nei

Helikopterstyrt ved Songesand. Piloten kom uskadd fra hendelsen.

Helikopterstyrt ved Songesand. Piloten kom uskadd fra hendelsen.

Jon Ingemundsen, Stavanger Aftenblad

Her er LOs sju krav for å bedre helikoptersikkerheten


Flere saker