JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Noe av det første den blåblå regjeringen foretok seg på likestillingsområdet varå  trekke tilbake den rødgrønne regjeringens stortingsmelding om likestilling, påpeker LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Noe av det første den blåblå regjeringen foretok seg på likestillingsområdet varå trekke tilbake den rødgrønne regjeringens stortingsmelding om likestilling, påpeker LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Tri D. Nguyen

Skuffet over blå likestillingspolitikk

– Signaler fra både regjeringen - og nå også NHO-sjef Kristin Skogen Lund - tyder på at vi får en individualisering av likestillingsdebatten. Det er en farlig vei å gå, sier likestillingsansvarlig i LO, Peggy Hessen Følsvik. Hun oppfordrer både kvinner og menn til å brette opp ermene og protestere.07.01.2014
12:00
07.01.2014 13:48

Nina.hanssen@lomedia.no

En av de stortingsmeldingene som Erna Solberg trakk tilbake i revidert statsbudsjett i november er «Likestilling kommer ikke av seg selv». I denne meldingen var det blant annet viet mye plass til likestilling i arbeidslivet som trakk opp utfordringene, foreslo tiltak og finansieringsplan for dette. Nå er Peggy Hessen Følsvik redd for at det ikke blir noen videre satsing på likestilling i arbeidslivet.

Store utfordringer

Følsvik sier at de faglige tillitsvalgte var godt fornøyd med at det i denne meldingen var skissert opp de store utfordringene som kvinner har i arbeidslivet. Blant annet utfordringer knyttet til det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, ufrivillig deltid, høyere sykefravær blant kvinner, høyere andel deltid blant kvinner, lønns- og inntektsforskjell og diskriminering.

– Den rødgrønne regjeringen hadde et mål om å sette likestilling i arbeidslivet høyt på dagsorden ønsket å bygge videre på de virkemidler og tiltak som allerede var igangsatt. Meldingen hadde en klar plan og midler var satt av og her var det lagt opp til et trepartssamarbeid mellom regjeringen og partene i arbeidslivet for å lykkes. Det var et slag for oss at regjeringen Solberg trakk denne meldingen og velger en helt annen retning, sier hun. Hun synes også det er provoserende at det nye stortingsflertallet vedtok å redusere pappapermen.

Mer individualisering

Næringslivet har tradisjonelt vært mye dårligere enn politikk og offentlig sektor til å rekruttere kvinnelige ledere. En helt ny gjennomgang av Nordens 500 største selskaper viser imidlertid store fremskritt det siste tiåret. Opp mot 90 prosent av bedriftene har nå minst én kvinne i styret.

Følsvik har fulgt debatten som blusset opp etter at NHO-sjef Kristin Skogen Lund i forrige uke sa at svak kvinnerepresentasjon på toppen av næringslivet først og fremst skyldes kvinners egne valg og at det ikke lenger er noen «glasstak» som hindret dem.

LO-leder Gerd Kristiansen var raskt ute med å presiserer at det fortsatt er store likestillingsutfordringer i arbeidslivet som gjør at få kvinner når helt til topps. Kristiansen viste til at det er strukturelle barrierer som gjør at kvinner møter flere hindringer på veien mot toppen enn menn, mens enkelte kvinnelige næringslivsledere støttet Skogen Lund og skyldte på kvinnene selv.

Skogen trakk opp stigen

Peggy Følsvik savner en viss ydmykhet fra NHO-sjefen.

– At Kristin Skogen Lund selv har vokst opp i gode sosiale kår og ikke møtt «glasstak» eller andre barrierer i sitt yrkesliv som kvinne, betyr ikke det at hele verden er slik. Kvinner har fortsatt store utfordringer i arbeidslivet og mange har stått på barrikadene for å sikre et lovverk og sikre tiltak som kan støtte de som sliter.

–Skogen Lund har også nytt godt av den kampen som fagbevegelsen og andre bevegelser har kjempet for bedre kår for kvinner og burde vise mer ydmykhet, sier hun.

Feil retning

Følsvik sier at fagbevegelsen kommer til å ha likestilling høyt på agendaen framover og også i det kommende lønnsoppgjøret. Nå oppfordrer hun faglige tillitsvalgte både sentralt og lokalt å løfte denne fanen høyt.

– Jeg tror mange av våre tillitsvalgte og medlemmer har tatt arbeidet med å fremme likestilling litt som en selvfølge. Men med den nye regjeringen vil det komme mange nye utfordringer og jeg er redd for at vi i stedet for å kjempe for bedre likestilling er nødt til å bruke våre krefter på å kjempe for å forsvare det vi har, sier hun. Signaler tyder på at LO ikke vil få drahjelp til å sette likestilling i arbeidslivet på dagsorden verken fra NHO eller Solberg-regjeringen.

Hun håper at folk vil våkne når de ser at menn nå vil skal miste deler av pappapermisjonen. Hun er også overrasket over at Solbergregjeringen sier de ønsker å fjerne sexkjøpsloven. I tillegg er hun bekymret for at regjeringen nå fjerner likestillingsloven i sin nåværende form og i stedet slår den sammen med diskrimineringsloven.

Følsvik oppfordrer folk, både i og utenfor LO, til å kjempe for at likestillingsloven skal bestå slik den er i dag fordi den er en viktig pådriver i dette arbeidet og også symbolsk viktig.

–Det virker som vi er i ferd med å få en mer individualisert likestillingskamp, og det er en farlig vei. Mye står på spill og jeg oppfordrer både kvinner og menn til å sørge for at vi kan opprettholde rettigheter vi har kjempet fram, sier Følsvik. Ikke bare ønsker hun å skolerer faglige tillitsvalgte. Hun mener også at folk i samfunnet ellers bør brette opp ermene for å kjempe for det vi har.

Regjeringen er passiv

Peggy Følsvik mener regjeringen har for slapp holdning til likestilling og synes det er spesielt at en regjering med så mange kvinnelige statsråder ikke ser utfordringene som finnes.

Følsvik er lite imponert over innsatsen til barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp).

– Hver gang hun blir spurt om likestilling, så virker det som om svaret er mentorprogrammer for kvinnelige ledere. Mentorprogram for lederrekruttering er sikkert et bra tiltak men det må samtidig jobbes med lovverk og tiltak for å sikre alle kvinner like muligheter i arbeidslivet, sier Følsvik. Hun var fornøyd med den rødgrønne regjeringens mål om at flere yrker og stillinger skulle ha jevnere kjønnsbalanse blant ansatte og at de ville redusere omfanget av ufrivillig deltid. Flere offentlige utredninger har vært viktige grunnlag for statusbeskrivelsen i meldingen som ble forkastet av Solbergregjeringen i november. Ifølge Følsvik har likestilling mellom kvinner og menn tradisjonelt vært en integrert del av den norske velferdsmodellen.

Følsvik ser fram til å diskutere disse utfordringene på landskonferansen for tillitsvalgte i LOs familie og likestillingsutvalg fra hele landet på Sørmarka 16.-17.januar 2014.

Den rødgrønne regjeringens satsing for mer likestilling:

Foreldrepengeperioden har økt fra 44 til 49 uker med full dekning eller fra 53 til 59 med 80 prosent dekning i perioden 2005-2013. Fedrekvoten er utvidet fra 5 til 14 uker i samme perioden.

Flere menn er sikret rett til fedrekvote.

Arbeidsmiljøloven gir far rett til to ukers ulønnet permisjon. Dette er et område som partene i arbeidslivet har håndtert.

Regjeringen Stoltenberg har avist forslag om å utvide adgangen til midlertidige ansettelser

Rett til utvidet stilling for deltidsansatte i samsvar med faktisk arbeidstid siste år.

Drøftingsplikt med tillitsvalgte om bruk av deltidsstillinger

Handlingsplan III for anstendig arbeidsliv og mot sosial dumping.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.01.2014
12:00
07.01.2014 13:48Mest lest

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekterne kun fått seks kroner ekstra for å jobbe natt og helg

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne

Leif Martin Kirknes

Nå skal det svi mer å si opp jobben

Debatt

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette

FÅR IKKE TARIFFAVTALE: Tom Eirik Leistad (til venstre) og Morten Rabben jobber på Nokian Dekk AS sitt sentrallager i Trondheim. Siden mandag 19. oktober har de streiket for en tariffavtale bedriften nekter dem.

FÅR IKKE TARIFFAVTALE: Tom Eirik Leistad (til venstre) og Morten Rabben jobber på Nokian Dekk AS sitt sentrallager i Trondheim. Siden mandag 19. oktober har de streiket for en tariffavtale bedriften nekter dem.

Roy Ervin Solstad

– Det er jo litt rart å kalle det lønnsforhandlinger, når vi aldri forhandler om lønn

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Håvard Sæbø/Tormod Ytrehus

Bussoppgjøret: Ørjan stemte ja, Øyvind stemte nei. Nå sender begge en advarsel til arbeidsgiverne

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

Håvard Sæbø

Magnus (20) er bussjåfør. Han håper det blir ny streik

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Lønnstillegg og sykepenger i hotell og restaurant: Nå skal medlemmene bestemme om oppgjøret er godt nok

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

Martin Guttormsen Slørdal

– Hvert år har vi elever som sier at «dere berga livet mitt»

Ole Palmstrøm

Både kunder og ansatte i villrede: – Hæ? Skal Trondheim postkontor legges ned?


Flere saker