JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Terje Søviknes (til høyre) er en av dem som ikke skal tilbake til Stortinget når Frp forlater regjering. Det skal derimot Siv Jensen (i midten) og Sylvi Listhaug (til venstre).

Terje Søviknes (til høyre) er en av dem som ikke skal tilbake til Stortinget når Frp forlater regjering. Det skal derimot Siv Jensen (i midten) og Sylvi Listhaug (til venstre).

Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Frp ut av regjering:

Slik er etterlønna Frp-statsrådene kan søke om

De avgåtte Frp-statsrådene som ikke skal tilbake til Stortinget kan få flere hundre tusen kroner i etterlønn.22.01.2020
08:53
22.01.2020 10:32

Ida.bing@lomedia.no

Denne uken ga Fremskrittspartiet beskjed om at de forlater regjeringen. Det fører til at syv statsråder fra Frp formelt trer ut av jobben som ministre.

Det gir avtroppende eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes, fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik, samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og justisminister Jøran Kallmyr mulighet til å søke om etterlønn i tre måneder.

Lønnen for de avtroppende statsrådene ligger på 1.410.073 kroner brutto i året. Det vil si en mulig etterbetaling på nærmere 352.000 totalt for tre måneder.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen, olje- og energiminister Sylvi Listhaug og samferdselsminister Jon Georg Dale er folkevalgte, og går tilbake til stortingslønn.

Stortingslønnen er fast og ligger på 987.997 kroner i året.

Fire står uten jobb

Fordi denne trioen nettopp er folkevalgte stortingsrepresentanter, vil de gå ned rundt 422.000 kroner i årslønn, men de er også sikret videre jobb.

Det er ikke tilfellet for de fire eks-statsrådene, som ikke kan representere regjeringen lenger. De er i teorien arbeidsledige når ministerpostene erstattes av andre regjeringsmedlemmer.

Formell avskjed fra ministerposten skjer ved Kongen i statsråd, og det er fortsatt uvisst når ministerne fra Frp vil erstattes. Tirsdag ble Frp-statsrådene imidlertid fratatt myndighet.

Det betyr i praksis at kalenderne til de fleste ser svært tomme ut i dagene fremover.

p

Dette vil ha innvirkning på etterbetalinger

Statsråder som går av har automatisk en måned med lønn utbetalt fra dagen de fratrer hvis de har sittet med posten i ett år.

Det vil si rundt 117.500 kroner i måneden i fratredelsesytelse. Men dersom ministerne har fungert i posten i mindre enn ett år, kan beløpet bli avgjort av Kongen i statsråd.

I Håndbok for politisk ledelse, som viser regelverket over ytelser og godtgjørelser til politikere, heter det at «dersom funksjonstiden er mindre enn tolv måneder, avgjør Kongen om det skal tilstår fratredelsesytelse og i tilfellet hvilket beløp».

Unntakene er Terje Søviknes, som kun har fungert i stillingen i en drøy måned, samt Jøran Kallmyr, som siden mars i fjor har fungert som justisminister.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde ble utnevnt til samfunnssikkerhetsminister 22. januar i fjor – akkurat et år, og hun sikrer seg dermed månedsutbetalingen i fratredelsesytelse. Det samme får Harald T. Nesvik, som tiltrådte i 2018.

Må søke etterlønn selv

Det er opp til de tidligere statsrådene å selv søke ytterligere etterlønn, opplyser Statsministerens kontor.

Dersom personen ikke har lønn eller næringsinntekt å vise til, har vedkommende mulighet til å søke ytterligere etterlønn i tre måneder, ifølge Håndbok for politisk ledelse.

p

Det kan bety at statsrådene Søviknes, Nesvik, Smines Tybring-Gjedde og Kallmyr vil opprettholde en månedslønn på 117.500 kroner i tre måneder, med mindre de har havnet i ny jobb i perioden.

Statssekretærer og politiske rådgivere har derimot ingen automatisk rett til fratredelsesytelse, men kan også søke Statsministerens kontor om å få etterbetaling i tre måneder.

Søknadene om etterlønn behandles på normal måte, hvor det er opp til den enkelte personen å søke.

Det vil heller ikke gis fratredelsesytelser og etterbetalinger til de som er valgte stortingsrepresentanter og går tilbake til Stortinget, opplyser kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse ved Statsministerens kontor, i en e-post til FriFagbevegelse.

Lønnsutbetalinger til vararepresentanter stopper opp

Siv Jensens vararepresentant siden 2013 har vært den tidligere Frp-politikeren Mazyar Keshvari, som i oktober ble dømt til syv måneders fengsel i Nedre Romerike tingrett for grovt bedrageri.

I desember besluttet Eidsivating lagmannsrett at ankesaken mot Keshvari skulle behandles, og det foreligger dermed ingen rettskraftig dom mot den tidligere stortingsrepresentanten

«Avsløring av fiktive reiseregninger bidrar til å svekke den allmenne tilliten til Stortinget»

I februar sykemeldte Keshvari seg, og Frps Carl I. Hagen har møtt i hans sted som andre vara.

Det betyr at både Hagen og Keshvari har mottatt full godtgjørelse på 987.997 kroner i året. Det forklares med at Keshvari ikke har hatt en begrensning på hvor lenge han kan motta full lønn som sykemeldt. Og siden Carl. I Hagen har møtt som vara i samme periode, har han også fått godtgjørelsen, skriver Aftenposten.

Når Siv Jensen nå returnerer til Stortinget, vil ikke de to motta godtgjørelsen lenger.

Begge to kan imidlertid søke om tre måneders fratredelsesytelse, som «innkalte vararepresentanter som har møtt sammenhengende over en viss tid», ifølge veidledning om Lønn og andre godtgjørelser på Stortinget.

Kravet er at inntektssituasjon må dokumenteres, og at ytelsen skal avkortes mot øvrige inntekter som overstiger 5.000 kroner i perioden. Under øvrige innteker innlemmes også pensjonsutbetalinger.

Karantene kan sikre mer lønn

Det er Karantenenemnda som avgjør hvilke statsråder og andre politikere fra regjering som kan få saksforbud, eller må settes i karantene når de går av.

Nemda ligger under Kommunal- og moderniseringsdepartementet og består av fem medlemmer.

Hvis utvalget velger å sette en avgått statsråd i karantene, vil han eller hun automatisk få full lønn fra Statsministerens kontor, selv om ikke politikeren selv er i arbeid.

Karantenetiden kan være på inntill seks måneder etter at en statsråd trer av.

Det vil si at skulle Søviknes, Nesvik, Smines Tybring-Gjedde eller Kallmyr finne seg jobber i næringer som utløser karantene, kan de sikre seg en halv årslønn basert på det de tjente som statsråder.

Det vil si omtrent 700.000 kroner.

Må finne andre jobber

Nå er det fortsatt usikkert hvilke statsrådposter som skal videreføres, og eventuelt når skiftet av statsråder kommer til å skje.

Under pressekonferansen mandag, da Frp annonserte at de trakk seg ut av regjeringen, kunne verken Siv Jensen eller Erna Solberg gi svar.

– Nå skal Erna og jeg ha noen samtaler framover for å ta tak i alle de praktiske utfordringene som følger i kjølvannet av dette. Men det er jo sånn at en statsråd sitter inntil man har fått avskjed i nåde hos Kongen i statsråd, sa Jensen under pressekonferansen.

Normalt finner Kongen i statsråd sted hver fredag klokken 11.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Venstre-leder Trine Skei Grande satt tirsdag i møte for å legge regjeringskabalen etter Frps exit, skriver NTB.

Med andre ord vil trolig de tidligere statsrådene fylle ut søknadene om etterlønn i løpet av måneden.

22.01.2020
08:53
22.01.2020 10:32Mest lest

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

Martin Guttormsen Slørdal

300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år

Hanna Skotheim

Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Privat

Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

Tomm Pentz Pedersen

«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Linn Cathrin Olsen / NTB

Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Roy Ervin Solstad

Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving

Brian Cliff Olguin

14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum

Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her

Petter Sørnæs / Posten

Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Tormod Ytrehus

Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB

Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka  «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Jonas Fagereng Jacobsen

Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Leif Martin Kirknes

Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte

SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

Egil Brandsøy/ Industri Energi

Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Evan Vucci / AP / NTB

For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende

Debatt

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hanna Skotheim

Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro

De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen

Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.

Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.

Kai Hovden

Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer


Flere saker