JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dansevideoen med Trond Giske fra Bar Vulkan:

Sofie og Maiken hudfletter egen fagforening ett år etter Bar Vulkan-saken

For ett år siden havnet de i medias søkelys. Nå retter de hard kritikk mot egen fagforening for manglende evne og vilje til å rydde opp, etter at to tillitsvalgte sendte bekymringsmeldinger om Trond Giske (Ap).
Maiken Adam (t.v.) og Sofie Bakkemyr forteller at de ikke føler seg godt ivaretatt av sin egen fagforening mens de var sentrum for dansevideo-saken for ett år siden.

Maiken Adam (t.v.) og Sofie Bakkemyr forteller at de ikke føler seg godt ivaretatt av sin egen fagforening mens de var sentrum for dansevideo-saken for ett år siden.

Bjørn A. Grimstad

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Sist helg var det ett år siden den etter hvert så kjente dansevideoen med Ap-politiker Trond Giske og Sofie Bakkemyr ble filmet på Bar Vulkan i Oslo. Nå velger Bakkemyr å snakke ut i Fagbladet om året som har vært. Det gjør også Maiken Adam, som filmet dansen.

Alle er medlemmer i Fagforbundet

Videosnutten skapte politiske tumulter etter at to tillitsvalgte varslet Arbeiderpartiet om Trond Giskes oppførsel. Bekymringsmeldingene var basert på seks sekunder med keitete dansing en sen natt på Bar Vulkan. Ingen av de involverte ble kontaktet før bekymringsmeldingene ble sendt.

De to tillitsvalgte, Knut Sandli og Terje Ferstad, trakk seg fra sine verv i Fagforbundet. Også VG har fått ramsalt kritikk etter at de publiserte en artikkel om dansevideoen. Og Trond Giske ble fratatt muligheten til viktige verv i Trøndelag Arbeiderparti.

Sofie Bakkemyr, Maiken Adam, Trond Giske, Knut Sandli og Terje Ferstad er alle medlemmer i Fagforbundet.

p

Stolte på lokal fagforening

I en pressemelding i februar i fjor sa Fagforbundets nestleder Sissel Skoghaug:

– For oss er det viktig at de to blir ivaretatt på best mulig vis. Vi er sikre på at Fagforbundet i Oslo og den lokale fagforeninga vil bidra til dette.

Leder for Fagforbundet Sykehus og Helse, Bjørn Wølstad-Knudsen, sa samtidig til Fagbladet:

– Vi jobber intenst med å ta vare på våre medlemmer.

– De har ikke tatt noe ansvar

I nesten ett år har Sofie Bakkemyr og Maiken Adam ikke uttalt seg om sitt forhold til Fagforbundet. Når Fagbladet møter dem på en kafé sentralt i Oslo, forteller de en versjon som strider mot den ledelsen fortalte i fjor.

De føler seg alt annet enn ivaretatt av Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo, deres egen fagforening. Tvert imot hevder de at fagforeninga har sviktet dem på en rekke punkter, både da to tillitsvalgte sendte bekymringsmeldinger om dansevideoen, og ikke minst i oppfølgingen.

– Det står veldig sterkt i meg at hvis man gjør noe galt, så skal man innrømme det og gjøre opp for seg, hvis det er reelt. Og det er der Fagforbundet svikter. De har ikke tatt noe ansvar, sier Sofie Bakkemyr, som er den som er avbildet i dansevideoen.

– Det står veldig sterkt i meg at hvis man gjør noe galt, så skal man innrømme det og gjøre opp for seg, sier Sofie Bakkemyr.

– Det står veldig sterkt i meg at hvis man gjør noe galt, så skal man innrømme det og gjøre opp for seg, sier Sofie Bakkemyr.

Bjørn A. Grimstad

Video førte til bekymringsmelding

Det var i kontorlokalene til Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo at den såkalte dansevideoen ble vist over en lunsj, sent i februar i fjor. Siden har mange sett den, etter at den først ble spredd i sosiale medier og deretter i media: Ap-politiker Trond Giske bøyd over Bakkemyr, mens de danser.

Synet av denne videoen fikk nestleder Knut Sandli og tillitsvalgt Terje Ferstad til å sende bekymringsmeldinger til Arbeiderpartiet. Det gjorde de uten å kontakte de involverte.

I løpet av få timer var VG på saken. Dansevideoen ble kjent over det ganske land.

Fagforeninga tok ikke kontakt

De kommende dagene var hektiske, forteller Sofie Bakkemyr. Samtidig som videoen ble en farsott på sosiale medier, virvlet mediestormen opp. De ubesvarte spørsmålene ble stadig flere, og rådene var dyre.

En av flere ting Bakkemyr og Adam nå retter kritikk mot, er at det tok flere dager før de hørte noe fra sin egen fagforening.

p

Dansevideoens vei til viralt fenomen hadde begynt på en lunsj i regi av Fagforbundets lokalavdeling. Da fagforeningsleder Bjørn Wølstad-Knudsen endelig tok kontakt påfølgende mandag, forventet de to en forklaring på hva som hadde skjedd og en god plan. De fikk ingen av delene, hevder Bakkemyr.

– Hvis man ser det utenfra, er det helt sykt at en fagforening som skal verne om medlemmene greier å skape denne situasjonen. Som en vanlig person har jeg forventninger til min egen fagforening, men også til lederen, om at han skal rydde opp i feilene som har blitt gjort og ta konsekvensene. Og så skjedde ikke det. Det var mer om å gjøre å fraskrive seg ansvaret og verne om de som jobber på fagforeningskontoret, sier Sofie Bakkemyr til Fagbladet.

Maiken Adams oppfatning er at fagforeningsleder Wølstad-Knudsen var mer opptatt av å dysse ned saken enn å hjelpe dem.

Maiken Adams oppfatning er at fagforeningsleder Wølstad-Knudsen var mer opptatt av å dysse ned saken enn å hjelpe dem.

Bjørn A. Grimstad

Maiken Adam støtter sin kollega og venn i denne beskrivelsen. Hennes oppfatning er at fagforeningsleder Wølstad-Knudsen var mer opptatt av å dysse ned saken enn å hjelpe dem.

– Det ble ikke håndtert på riktig måte. Fagforeninga skal ta vare på sine medlemmer. Det skal være tillit. Og så er enden på visa en helt annen. De går litt mot sine egne verdier, sier hun.

Det var hun som natt til 17. februar i fjor tok den seks sekunder lange videosnutten av Trond Giske som danser med Sofie Bakkemyr. Vennegjengen var ute for å feire Bakkemyrs 27-årsdag og valget falt tilfeldigvis på Bar Vulkan.

– Kan ikke annet enn å beklage

Leder for Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo, Bjørn Wølstad-Knudsen, registrerer kritikken.

– Jeg vil Maiken og Sofies beste, men forstår og aksepterer at de føler at de ikke er godt nok ivaretatt. Det kan jeg ikke annet enn å beklage og ta til meg, sier han til Fagbladet.

Han mener likevel at fagforeningen har ryddet opp og tatt ansvar.

Bjørn Wølstad-Knudsen beklager at de to medlemmene ikke opplever at de er godt nok ivaretatt.

Bjørn Wølstad-Knudsen beklager at de to medlemmene ikke opplever at de er godt nok ivaretatt.

Bjørn A. Grimstad

– Det var to private enkeltindivider med sentrale tillitsverv, den ene min nestleder, som sendte de to bekymringsmeldingene. Det som er viktig å huske, er at de to tillitsvalgte trakk seg fra vervene sine, sier han.

Kjente mange i fagforeninga

Både Bakkemyr og Adam jobber som sekretærer ved Klinikk for radiologi og nukleærmedisin ved Oslo universitetssykehus. Det var også der Maiken Adam var plasstillitsvalgt, inntil for ett år siden.

I tillegg var hun ungdomstillitsvalgt og kjente de fleste i fagforeningen, inkludert de som sto bak bekymringsmeldingene til Arbeiderpartiet. Få uker senere trakk hun seg fra alle verv.

Forholdet mellom de to medlemmene og deres egen fagforening har siden vært på frysepunktet. Det siste året har de ikke hatt noen kontakt med Fagforbundet sykehus og helse Oslo.

Fagforeninga og dens tillitsvalgte har holdt seg unna arbeidsplass deres, hevder de.

– Vi hadde to møter med lederen i fagforeninga, og det var det. Det har ikke vært noen oppfølging i ettertid, ikke noen spørsmål om hvordan det går med oss. Vi har ikke hatt noen kontakt med Fagforbundet det siste året, forteller Maiken Adam.

– Da du tok den videoen, tenkte du over at Trond Giske kun ett år tidligere måtte gå av som nestleder på grunn av anklager om upassende oppførsel ovenfor kvinner?

– Nei, ikke i det hele tatt. Jeg tenkte ikke på det, fordi det ikke var noe å reagere på i den situasjonen vi var i, sier hun.

p

Både Adam og Bakkemyr står fast på at videosnutten var helt uskyldig og at situasjonen ikke opplevdes ugreit. Adam lagret videoen på mobilen uten å sende den til noen. Det var først dagen etter at hun sendte den videre til Sofie Bakkemyr, som igjen delte den med fire av sine venner.

Sendte video til tillitsvalgt

Senere den søndagen skjer det som gjør at den korte videoen skal få politiske konsekvenser. Bakkemyr forteller at hun får en melding fra en ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt ved klinikken Bakkemyr og Adam jobber på. I tillegg anser Bakkemyr vedkommende som en nær venn.

– Hun spurte meg om feiringa var bra, og at hun hadde sett på en snap at vi hadde møtt Trond Giske. Da sendte jeg henne videoen. Jeg så umiddelbart at hun lagret den på mobilen. Da ga jeg beskjed om at denne skal du ikke dele eller vise til noen. Det svarte hun ja på, sier Bakkemyr.

Rundt en time senere fikk Bakkemyr en oppfordring om å gå til media med videoen.

– Hun skrev at denne bør du sende inn til VG, fordi dette er skikkelig mediemat om dagen. Da svarte jeg nei, og det skal ikke du heller gjøre, forteller Bakkemyr.

Fagbladet har gjentatte ganger prøvd å komme i kontakt med den ungdomstillitsvalgte, som er blitt gjort kjent med Bakkemyrs beskrivelse av handlingsforløpet. Hun har så langt ikke svart på våre henvendelser. Hun har gjennom leder i Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo, Bjørn Wølstad-Knudsen, formidlet at hun ikke ønsker å uttale seg om denne saken.

– Han hater Trond Giske

Neste gang Bakkemyr hører om videoen igjen, er påfølgende onsdag. Da ringer hennes hovedstillitsvalgt og forteller at hun har vist videoen i lunsjen hos Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo og at flere har reagert på videoen.

– Hun sa det var en urovekkende film. Jeg husker hun også sa i den samtalen at Knut Sandli er veldig for Rødt, men hater Trond Giske. Knut hadde reagert kraftig på den og fortalt at han har en svoger som jobber i VG. Så rulla ballen videre etter det. Helt ærlig visste jeg ikke at Fagforbundet var politisk engasjert, så jeg forstod ikke sammenhengen der og da. Hun hadde snakket med VG og sa at de var interessert i å snakke med meg, forteller Bakkemyr.

– Jeg sa at jeg var forbanna, at hun ikke skulle snakke mer om filmen eller vise den. Jeg sa at det var veldig unødvendig, sier hun til Fagbladet.

Tidligere nestleder Knut Sandli skriver på SMS til Fagbladet:

«Jeg hadde ingen politisk agenda, men gjorde Arbeiderpartiet oppmerksom på Giskes upassende oppførsel fordi jeg visste at han allerede hadde flere varsler mot seg. Jeg hadde da fått bekreftet fra flere hold at videoen forlengst var spredd på sosiale medier. Saken førte til at Fagforbundet ba meg om å forlate vervet som tillitsvalgt.»

– Opplevde det som et svik

– Hvordan opplevdes det at en privat film fra en fest blir brukt til et politisk formål?

– Jeg opplevde det som et svik. Det var veldig sjokkerende. Jeg husker at jeg ble satt ut av hele situasjonen, spesielt at det er ei tidligere venninne som har bidratt til dette. Det har vært ei heftig påkjenning hele greia, sier Sofie Bakkemyr til Fagbladet.

Bakkemyr blir senere samme dag oppringt av daværende politisk journalist i VG, Joakim Skarvøy. Hun går med på å møte ham på McDonald's på Grünerløkka. Der viser hun filmen til journalisten og de snakker sammen. Først da får Bakkemyr vite om bekymringsmeldingene.

p

Ett døgn senere, torsdag kveld, publiserte VG artikkelen om dansevideoen og bekymringsmeldingene. Bakkemyr blir i denne saken sitert på at «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra».

Siden har hun en rekke ganger sagt at deler av sitatet var fabrikkert. VG ble i august 2019 felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) på fem punkter. Joakim Skarvøy jobber ikke lenger i VG, men jobber nå med nye mediesatsinger i VGs moderselskap Schibsted.

Fikk tilbud om samtale med advokat

En av de tingene Bakkemyr og Adam er sterkt kritiske til, er at det tok fire dager fra de to tillitsvalgte sendte bekymringsmeldingene, til noen i fagforeningen tok kontakt med dem.

På morgenkvisten mandag 25. februar sender fagforeningsleder Bjørn Wølstad-Knudsen en e-post til de to.

«Det er trist, alt som har hendt og jeg håper dere vil møte meg til en åpen prat.» skriver han.

I møtet, som finner sted på Ullevål sykehus senere denne mandagen, forteller han at han har vært på vinterferie i Lofoten og har fått med seg lite av saken om dansevideoen. (se tilsvar nederst i saken).

– De tok ikke noe ansvar

Sofie Bakkemyr og Maiken Adam beskriver møtet med fagforeningslederen som useriøst og uoversiktlig. De mener at de ikke fikk noen god forklaring på hva som hadde skjedd. De hevder også at fagforeningslederen ikke foreslo noen måter å gi støtte eller hjelp.

– Jeg synes vi ble møtt på en uproff måte. Store deler av det som ble sagt i det møtet, var usammenhengende og veldig usaklig. Det var bortforklaringer – de tok ikke noe ansvar. Hele opplegget var rotete, sier Sofie Bakkemyr.

I løpet av møtet blir de ikke tilbudt noen form for hjelp, hverken juridisk, til mediehåndtering eller hjelp til å takle påkjenningen psykisk. De beskriver at de ble møtt med forslag om å prøve slettmeg.no eller bruke Fagforbundets medlemsfordel om en gratis samtale med en advokat.

Reagerer på uttalelser i media

Da møtet var ferdig etter en drøy time, hadde de flere spørsmål enn da de kom. Maiken Adam beskriver det slik:

– Det eneste han sa i det møtet var at vi må si fra om vi trenger noen hjelp. Men det er vanskelig for oss å si hvilken hjelp vi trenger. Vi har aldri vært oppi noe sånn før. Vi hadde forventa hjelp, støtte, ei forklaring. Det fikk vi ikke.

Umiddelbart etter møtet gikk Wølstad-Knudsen ut i blant annet Fagbladet og sa: «Vi jobber intenst med å ta vare på medlemmene våre. Kvinnenes høyeste ønske er å være i fred. De ønsker ikke flere medieoppslag. Vi er enig om hva jeg har lov å si».

p

Ifølge Bakkemyr og Adam hadde de på ingen måte blitt enige om at han skulle si dette.

– Han virket veldig interessert i å dysse saken ned. Han spurte om han skulle gå ut i media og si at vi ville være i fred. Jeg svarte nei – han skulle ikke si noe på våre vegne, sier Bakkemyr.

«Si fra hvis dere trenger noe»

Sofie Bakkemyr og Maiken Adam er også kritisk til at moderorganisasjonen til fagforeninga, selve Fagforbundet, ikke gjorde noe for å sikre at de to fikk den hjelpen de trengte.

– Det eneste som har kommet fra Fagforbundet sentralt, er en pressemelding der det stod at de håpet på at Fagforbundet Oslo og den lokale foreningen skulle bidra til at vi ble ivaretatt. Ingen har fulgt opp for å finne ut om dette skjedde. Jeg skulle ønsket noen fra sentralt hold i Fagforbundet kunne vært med i møtene vi hadde med Bjørn Wølstad-Knudsen, sier hun.

– Dere sier at dere hadde lav tillit til Fagforbundet. Hvordan mener dere de kunne tilby dere hjelp?

– Det burde Fagforbundet ha fortalt oss. Det er deres oppgave å komme med alle de tilbud de har for å kunne hjelpe. Vi fikk ett tilbud, og det var at vi skal si fra om vi trenger noe, sier Sofie Bakkemyr.

Medlem på grunn av fordeler

Wølstad-Knudsen inviterte til et nytt møte rundt tre uker senere. Da hadde fagforeningen hatt et styremøte, hvor de to som sendte bekymringsmeldingene, Knut Sandli og Terje Ferstad, hadde trukket seg fra sine verv i forbundet.

Bortsett fra den informasjonen, beskriver Bakkemyr og Adam møtet som lite fruktbart. Igjen etterlyser de en forklaring på hva som faktisk hadde foregått, men uten å få noe tilfredsstillende svar. Siden har de ikke hatt noen kontakt med Fagforbundet, hverken lokalt eller sentralt.

– Hvorfor er dere fortsatt medlemmer av Fagforbundet?

– Jeg er kun medlem fordi advokaten min ba meg om det. Han mente at dette er en egen sak som må håndteres senere. Jeg var mest opptatt av å deale med VG og det gjorde at saken med Fagforbundet ble satt på vent, sier Bakkemyr.

– Fagforeninga bør verne om alle

Hun forteller at hun har hatt store utgifter til advokat det siste året. Hun har ikke mottatt juridisk hjelp fra Fagforbundet, bortsett fra en vurdering på om det var mulig å stanse spredningen av dansevideoen på sosiale medier.

Maiken Adam synes fagforeninga har gjort lite for å reparere relasjonene.

– Akkurat nå er jeg kun medlem på grunn av medlemsfordelene. Jeg er veldig i tvil om jeg vil gå til Fagforbundet om jeg trenger hjelp til noe i nærmeste fremtid. Vi har ikke sett så mye av fagforeningen på vår arbeidsplass etter at denne saken ble til.

– Hvorfor velger dere å ta dette opp nå, ett år etterpå?

p

– Når alt dette pågikk, ble den delen med Fagforbundet litt glemt og nedprioritert. Grunnen til at vi tar det opp nå, er at hvis de tror de har gjort en kjempebra jobb, så har de ikke det, sier Sofie Bakkemyr.

– Hva kan Fagforbundet gjøre for å gjenopprette tilliten og beholde dere som medlemmer?

– Vi får se hvordan de gjør ting videre nå. Så får vi se hva dette blir til etter hvert. Jeg håper de lærer og tar ting mer seriøst hvis noe lignende skjer igjen. Medlemmer bør bli møtt med åpenhet, rettferdighet og saklighet. Fagforeninga bør verne om alle og ikke bare sine egne, sier Maiken Adam.

Dette er dansevideo-saken

Natt til 17. februar 2019 feirer Sofie Bakkemyr 27-årsbursdagen sin på Bar Vulkan. Bursdagsfølget treffer på Ap-politiker Trond Giske. Maiken Adam tar en kort video av at Bakkemyr og Giske danser sammen.

Søndag 17. februar sender Sofie Bakkemyr videoen til en ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo.

Tirsdag 19. februar viser den tillitsvalgte videoen under lunsjen på Fagforbundet sykehus og helse Oslo. En av dem som fikk se videoen da var nestleder i fagforeningen, Knut Sandli.

Onsdag 20. februar sender Sandli en bekymringsmelding på e-post til partisekretær Kjersti Stenseng (Ap). Terje Ferstad sender en SMS til lederen av valgkomiteen. Begge handler om dansevideoen og Trond Giskes angivelige oppførsel.

Dette er samme dag som Trond Giske innstilles som fylkesstyremedlem og medlem av arbeidsutvalget i Trøndelag Arbeiderparti.

Samme kveld møter Sofie Bakkemyr VGs politiske journalist Joakim Skarvøy på McDonald's på Grünerløkka.

Torsdag 21. februar, klokken 19:41 publiserer VG saken om dansevideoen og bekymringsmeldingen. Saken inneholdt det delvis fabrikkerte sitatet: «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye.»

Senere samme kveld publiserer NRK en sak hvor Bakkemyr og Adam moderer inntrykket VG-artikkelen gir.

Fredag 22. februar. Valgkomiteen i Trøndelag Ap vraker Trond Giske til alle verv.

Mandag 25. februar 06:11 publiserer NRK et nytt intervju med Sofie Bakkemyr og Maiken Adam, hvor de går ut med sterk kritikk av Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo.

Klokken 08:50 sender Bjørn Wølstad-Knudsen, leder av Fagforbundet Sykehus og Helse, sender en e-post til Maiken Adam og Sofie Bakkemyr, hvor de inviteres til et møte.

På ettermiddagen samme dag møtes de tre på arbeidsplassen til Bakkemyr og Adam.

Onsdag 13. mars trekker nestleder Knut Sandli og tillitsvalgt Terje Ferstad seg fra alle verv.

Onsdag 28. august. Pressens faglige utvalg (PFU) feller VG for brudd på fem punkter.

Fagforeningsleder: – Jeg har ofte tenkt på hvordan det går med dem

Fagforeningsleder Bjørn Wølstad-Knudsen har ikke hatt kontakt med Sofie Bakkemyr og Maiken Adam det siste året. Nå beklager han.

Bjørn A. Grimstad

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Til Fagbladet 27. februar i fjor, sa Fagforbundet sykehus og helse Oslos leder Bjørn Wølstad-Knudsen, til Fagbladet at: «Vi jobber intenst med å ta vare på våre medlemmer.»

Hvordan synes du det har gått?

– Jeg vil Maiken og Sofies beste, men forstår og aksepterer at de føler at de ikke er godt nok ivaretatt. Det kan jeg ikke annet enn å beklage og ta til meg.

Hvorfor tok det fire dager fra VG publiserte saken om dansevideoen og bekymringsmeldingen, til du tok kontakt med Sofie Bakkemyr og Maiken Adam?

– Jeg kom sent inn i prosessen på grunn av at jeg var på ferie. Det var rent teknisk ikke mulig å kontakte dem før. Samtidig handler det om å forstå omfanget av en sak. Situasjonen var uoversiktlig for meg. Det jeg fikk vite om saken, at det handlet om en video, måtte jeg lese gjennom media.

Wølstad-Knudsen var på vinterferie i Lofoten og var tilbake i Oslo påfølgende helg. I mellomtiden skjedde det mye i fagforeningslokalene på Ullevål sykehus. Tirsdag ble videoen vist i lunsjen på av en tillitsvalgt. Knut Sandli og Terje Ferstad sendte bekymringsmeldingene onsdag, og torsdag kveld ble saken om dansevideoen og bekymringsmeldingen publisert på VGs nettsider.

Deretter fulgte en rekke saker i media.

Wølstad-Knudsen forteller at han først ble oppmerksom på bekymringsmeldingen da han ble oppringt av flere journalister onsdag morgen. Samme morgen ringte han sin nestleder, Knut Sandli.

– Jeg ringte Knut onsdag morgen. Da sa jeg at når han gjør dette, så opptrer han som en privatperson og ikke som nestleder i fagforeninga, sier Wølstad-Knudsen.

I VGs sak om dansevideoen blir Knut Sandli omtalt som nestleder i Fagforbundet sykehus og helse Oslo. Han blir også fotogfrafert i fagforeningens lokaler. Wølstad-Knudsen valgte å ikke avbryte ferien av det han beskriver som personlige grunner.

Bjørn Wølstad-Knudsen inviterte Sofie Bakkemyr og Maiken Adam til et møte i en e-post morgenen 25. februar. De takket ja og møtet fant sted på deres arbeidsplass på Ullevål sykehus samme dag. Ovenfor Fagbladet er Sofie Bakkemyr og Maiken Adam sterkt kritiske til innholdet i møtet.

De uttaler til Fagbladet at de i løpet av det timeslange møtet ikke får en tilfredstillende forklaring på hva som faktisk hadde skjedd. De mener også at de ikke blir tilbudt noen hjelp til å håndtere situasjonen, kun beskjed om å «si i fra om dere trenger hjelp».

Til dette svarer Wølstad-Knudsen:

– Etter det siste møtet her oppe forstod jeg at vi hadde en enighet om at de skulle kontakte meg om de skulle ha behov for det.

– Hvor mye kompetanse om for eksempel mediehåndtering og juss tenkte du at de to kvinnene hadde på det tidspunktet, slik at de beskrive hvilken bistand de trengte fra Fagforbundet?

– Var det noen som hadde kompetanse til å håndtere en slik sak, bortsett fra journalistene? Vi stiller alle med blanke ark. Det er ikke naturlig at Maiken og Sofie har god innsikt i hvordan de kan håndtere dette. Men vi på fagforeninga er heller ikke vant til å håndtere slike saker, sier Wølstad-Knudsen.

– Både fagforeninga Fagforbundet sykehus og helse Oslo og Fagforbundet har blitt utsatt for et stort mediepress, men ikke minst de to. Det har aldri vært min hensikt at de to skal føle seg sviktet, sier han.

Fagforeningsleder Wølstad-Knudsen viser til at han sendte en forespørsel til Fagforbundet Oslo om juridisk hjelp til å få stoppet spredninga av videoen i sosiale medier og eventuelt en rettslig prosess mot den eller de som har spredd videoen.

– I det ene møtet vi hadde, fikk vi spørsmål om det var juridisk mulig å sletta den videoen. Det fikk vi som svar at var veldig vanskelig å gjøre noe med. Det har aldri vært noen ønske fra de å motta juridisk hjelp utover dette. Det er i så fall noe vi må utløse fra Fagforbundet sentralt, sier Wølstad-Knudsen.

Utover dette har de ikke blitt tilbudt noen hjelp fra Fagforundet sentralt.

– Jeg har heller ikke tilbudt Sofie eller Maiken noen bistand fra infoavdelingen i Fagforbundet. De hadde ikke det behovet eller noe var noe de ønsket, sier han.

De sa at du ikke skal snakke på vegne av dem i media. Men til Aftenposten og Fagbladet kommenterer du at de fortsatt er medlemmer og at dere er enige om at de vil være i fred. Hvorfor gjør du det?

– Jeg mener at vi i det møtet ble enige om at jeg ikke skulle uttale meg om dem, og at de ville ha fred. Min intensjon var å uttale meg om dette, sier han.

Rundt tre uker etter det første møtet på Ullevål sykehus, har de tre et nytt møte, denne gangen på fagforeningskontoret.

Siden det har hverken Wølstad-Knudsen eller noen andre i fagforeninga hatt kontakt med Maiken og Sofie.

– Jeg har ikke snakket med dem det siste året. Det må jeg bare beklage at jeg ikke har gjort. Jeg har ofte tenkt på hvordan det går med dem. Jeg synes det er forferdelig leit at Maiken har trukket seg fra sine verv. De er fortsatt medlemmer og har stått som det gjennom hele året. Jeg håper tilliten vedvarer.

Han mener de ansvarlige for at de to medlemmene havnet i mediestormen, har tatt ansvar og gått av.

– Det var to private enkeltindivider med sentrale tillitsverv, den ene min nestleder, som sendte de to bekymringsmeldingene. Det som er viktig å huske er at de to tillitsvalgte trakk seg fra vervene sine, sier han.

30 januar i år avholdt Fagforbundet sykehus og helse Oslo sitt årsmøte. I årsberetninga blir dansevideo-saken som krevende. Her er hele teksten:

«I slutten av februar våknet fagforeninga og Norge til førstesideoppslag i alle media om den såkalte dansevideosaken med Trond Giske.

Dette opptok fagforeningsledelsen i flere måneder med et svært hektisk mediabilde. Det var mye negativ omtale av fagforeninga og ledelsen jobbet mye både mot medlemmer, tillitsvalgte og media, og over tid klarte fagforeninga å roe ned mediebilde.

Fagforeninga og de involverte ble utsatt for netthets/nettroll og dette opplevdes svært krevende for alle de involverte.

Fagforeninga hadde som følge av denne saken en håndfull utmeldinger.

To sentrale tillitsvalgte trakk seg 13. mars 2019.»

Nestleder: Overlot ansvaret til fagforeninga

Nestleder i Fagforbundet, Sissel Skoghaug, peker på vedtektene når hun forklarer hvorfor den lokale fagforeninga måtte ivareta medlemmene selv.

Bjørn A. Grimstad

bjorn.grimstad@fagbladet.no

– Vi beklager, som vi også har gjort tidligere, at våre to kvinnelige medlemmer kom i en situasjon som de selv ikke ønsket. Samtidig merker vi oss at de ikke er fornøyd med den hjelpa de har fått fra Fagforbundet og den lokale fagforeninga, skriver Sissel Skoghaug, nestleder i Fagforbundet, på e-post til Fagbladet.

I februar i fjor kom Fagforbundet med en pressemelding, hvor de også beklaget, men samtidig overlot ansvaret til Fagforbundet i Oslo og Fagforbundet sykehus og helse Oslo. Sofie Bakkemyr og Maiken Adam kritiserer Fagforbundet sentralt for å ikke ha bistått de lokale fagforeningene i denne jobben. Den kritikken endrer på standpunktet Sissel Skoghaug har tatt.

– Denne saka har blitt behandlet av den lokale fagforeninga, Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo, i tråd med Fagforbundets vedtekter. Det er fagforeninga som har hatt kontakten med alle de involverte, og derfor mener vi at det er naturlig at det er fagforeninga som kommenterer saka, sier hun.

– Fagforbundet på nasjonalt plan har beklaget situasjonen de to kom i, samtidig som vi tilbakeviste påstanden om at Fagforbundet har deltatt i et politisk spill i denne saka. Vi har også gjort det klart at vi mener at de to tillitsvalgte burde snakket med de to kvinnene før de foretok seg noe mer. Vi er kjent med at de to tillitsvalgte seinere trakk seg fra sine verv, på grunn av denne saka.

Annonse
Annonse

Dette er dansevideo-saken

Natt til 17. februar 2019 feirer Sofie Bakkemyr 27-årsbursdagen sin på Bar Vulkan. Bursdagsfølget treffer på Ap-politiker Trond Giske. Maiken Adam tar en kort video av at Bakkemyr og Giske danser sammen.

Søndag 17. februar sender Sofie Bakkemyr videoen til en ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo.

Tirsdag 19. februar viser den tillitsvalgte videoen under lunsjen på Fagforbundet sykehus og helse Oslo. En av dem som fikk se videoen da var nestleder i fagforeningen, Knut Sandli.

Onsdag 20. februar sender Sandli en bekymringsmelding på e-post til partisekretær Kjersti Stenseng (Ap). Terje Ferstad sender en SMS til lederen av valgkomiteen. Begge handler om dansevideoen og Trond Giskes angivelige oppførsel.

Dette er samme dag som Trond Giske innstilles som fylkesstyremedlem og medlem av arbeidsutvalget i Trøndelag Arbeiderparti.

Samme kveld møter Sofie Bakkemyr VGs politiske journalist Joakim Skarvøy på McDonald's på Grünerløkka.

Torsdag 21. februar, klokken 19:41 publiserer VG saken om dansevideoen og bekymringsmeldingen. Saken inneholdt det delvis fabrikkerte sitatet: «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye.»

Senere samme kveld publiserer NRK en sak hvor Bakkemyr og Adam moderer inntrykket VG-artikkelen gir.

Fredag 22. februar. Valgkomiteen i Trøndelag Ap vraker Trond Giske til alle verv.

Mandag 25. februar 06:11 publiserer NRK et nytt intervju med Sofie Bakkemyr og Maiken Adam, hvor de går ut med sterk kritikk av Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo.

Klokken 08:50 sender Bjørn Wølstad-Knudsen, leder av Fagforbundet Sykehus og Helse, sender en e-post til Maiken Adam og Sofie Bakkemyr, hvor de inviteres til et møte.

På ettermiddagen samme dag møtes de tre på arbeidsplassen til Bakkemyr og Adam.

Onsdag 13. mars trekker nestleder Knut Sandli og tillitsvalgt Terje Ferstad seg fra alle verv.

Onsdag 28. august. Pressens faglige utvalg (PFU) feller VG for brudd på fem punkter.