JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Solidaritetskonsert gav over 100.000 til jordskjelvofre

Det dystre bakteppet med bilder og videoklipp fra verste jordskjelvet på 100 år minnet oss hele tiden på hvorfor vi satt der. Men den musikalske reisen av ypperste klasse gav oss alle håp og glede.

Jan-Erik Østlie

nina.hanssen@lomedia.no

jan.erik@lomedia.no

Tidligere kulturminister Åse Kleveland ledet støttekonserten på Riksscenen som ble arrangert i samarbeid med initiativtakerne i kulturkollektivet Diwan – Litteratur- & Kunsthub.  

Hver krone teller

Alle inntektene fra konserten som også ble streamet på nett gikk uavkortet til Norsk Folkehjelps arbeid for å nå ut med mat, klær, tepper, husly og andre livsviktige ting til jordskjelvofrene i Syria.

– Jeg hadde gåsehud under hele konserten og følte meg så stolt, sa ordfører Marianne Borgen som var en av de som var tilstede sammen med blant annet generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp. Musikerne ga alt under fremføringene og Kleveland bandt det elegant ved å fortelle om det viktige arbeidet folkehjelperne gjør i Syria.

Både unge og mer erfarne musikere gav alt under sine fremføringen i går. Blant de som stilte opp i solidaritet var Bjørn Tomren, Darling West, Odd Nordstoga, Knut Reiersrud, Oslo Oriental Orkester- الأوركسترا الشرقية في أوسلو og Saleh Mahfoud, Sarah Camille og Sidiki Camara, Almir Meskovic og Daniel Lazar, Inger Hannisdal og Nawar Alnaddaf, Andreas Utnem og Synnøve Brøndbo Plassen.

Rørt generalsekretær

Det var en rørt generalsekretær som satt på første benk og takket alle gode krefter som sto bak denne solidaritets konserten. Norsk Folkehjelp fikk inn til sammen 110.000 kroner i billettinntekter.

– I tillegg bidro konserten til økt synlighet av behovet som er enormt. Og vi vet at på grunn av konserten vil folk fortsette å vippse til #8000 for å hjelpe de overlevende.

– Vi er ekstremt takknemlige for at så mange fantastiske artister stilte opp for oss, og at så mange kom, sa Westhrin. Tidlig dagen etter konserten hadde de møte med de som gjør nødhjelpsarbeidet for dem på bakken for å fortelle om solidariteten og støtten som kom fra Oslos befolkning i går.

Fortsatt behov i Syria

Weshrin sier at behovet er enormt for videre innsats i nord vest Syria.

– Bare 5 prosent av de sammenraste bygningene i dette området er gjennomsøkt foreløpig og folk strømmer til allerede overfylte flyktningeleire, for det er av få mulige steder å sove, forteller hun. Westhrin sier det er hjerteskjærende å høre historien om alle de som sover fortsatt ute i vinterkulde og sludd, fordi de ikke har fått andre alternativer.

– Dette er også en sikkerhetsutfordring, med stor fare for vold, ran og overgrep, minner hun om. I dag er også sanitærforholdene så dårlige at det er fare for at smittsomme sykdommer sprer seg raskt. Folkehjelpa  har en rekke partnere på bakken som jobber uavbrutt for å redde liv, men med mer støtte kunne de gjort enda mer, sier hun. I dag er hun svært takknemlig for all varme og solidaritet fra Oslo og lover å passe på at støtten kanaliserer til de som faktisk er tilstede i katastrofeområdene slik at de umiddelbart kan oppskalere innsatsen.

– Det haster, og vi håper flere fortsetter å bidra. Hver krone er med på å gjøre en forskjell, forteller en rørt og takknemlig Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp.

Annonse
Annonse