JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sp tar omkamp om helseverneplikt

Koronakrisen har vist hvor sårbart helsevesenet er, mener Senterpartiet. Nå vil partiet ha omkamp om helseverneplikt for ungdom.

Frøydis Falch Urbye

– Jeg ønsker en ny form for verneplikt, en samfunnstjeneste i helsesektoren. Jeg mener vi ikke har råd til å la være, sier Sps stortingsrepresentant Kjersti Toppe til NRK.

I 2011 foreslo et utvalg en form for vernepliktsordning i eldreomsorgen, som et ledd i å møte framtidens omsorgsutfordringer. Toppe tok saken til Stortinget i 2013, men ble nedstemt.

Flere utfordringer

Nå tar hun debatten opp igjen og peker på flere utfordringer i helsesektoren, som mangel på arbeidskraft, rekruttering og ressurser ved framtidige pandemier og helsekriser.

– Det viktige er at vi kan ha opplæring av egen befolkning som kan tre inn når det er nødvendig, sier Toppe.

Frps helsepolitiske talsmann Erlend Wiborg er skeptisk til forslaget.

– Helsevesenet bør bestå av folk som er utdannet til det, ikke tilfeldige folk fra gaten, sier han til NTB.

– Anstendig lønn

– Vi bør heller betale folk en anstendig lønn sånn at de faktisk har lyst til å jobbe i helsesektoren. Lønnen bør økes hvis det er for få som ønsker å jobbe der, sier han.

Heller ikke Høyres Sveinung Stensland er særlig entusiastisk.

– Det viktigste vi kan gjøre dersom vi trenger mer helsepersonell, er å utdanne flere og sørge for at de ønsker å arbeide innenfor helsesektoren, sier han til NRK.

SVs helsepolitiske talsmann Nicholas Wilkinson mener man heller bør prioritere å gi hele, faste stillinger til vikarer og deltidsansatte i helsevesenet.

Warning
Annonse
Annonse