JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert budsjett:

Staten vil tjene penger på krisepakken til oljeindustrien, mener Sp-politiker

Krisepakken til olje- og gassnæringen vil gi mer skatteinntekter – ikke mindre, mener Sigbjørn Gjelsvik (Sp).
Sigbjørn Gjelsvik er Senterpartiets finanspolitiske talsperson.

Sigbjørn Gjelsvik er Senterpartiets finanspolitiske talsperson.

Vidar Ruud / NTB scanpix

helge@lomedia.no

Senterpartiets finanspolitiske talsperson mener effekten av krisepakken for olje-. og gassnæringen, med store ringvirkninger for leverandørindustrien, vil gi staten større skatteinntekter på sikt – gitt at man faktisk sikrer investeringer.

– Selskapene vil betale mer skatt også fordi de reduserer sine rentekostnader og får mindre fradrag totalt sett. Dette fremkommer også i Finansdepartementets egne tall, som viser at både regjeringens og næringens forslag vil innebære økt skatt for selskapene, sier Sigbjørn Gjelsvik til FriFagbevegelse.

Ser man på ringvirkningene totalt sett, vil regnestykket komme enda mer positivt ut. Skattemessig er det positivt å beholde arbeidsplasser, i stedet for å betale ledighetstrygd. Dernest ivaretar man viktige bedrifter og kompetanse, som også er viktig for grønne satsinger som havvind, elektrifisering og karbonfangst og -lagring.

Ikke god nok

Likevel mener både han, partiet hans Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet at redningspakken ikke er god nok slik den er i dag.

– Så langt har vi bare hørt kortversjonen. Men både vi og faglige tillitsvalgte har påpekt at denne pakka sannsynligvis ikke vil bidra tilstrekkelige til investeringer og å sikre arbeidsplasser og kompetanse i næringen, legger han til.

Opposisjonen i Stortinget ba om å få redningspakken før revidert budsjett, som legges fram tirsdag. Når det ikke skjedde, mener Gjelsvik redningspakken må behandles i Stortinget før revidert skal opp i Stortinget.

Det begrunner han med den dramatiske situasjonen i næringen.

Sist fredag gikk Aker ut med et skrekkscenario om at 13 000 arbeidsplasser kan ryke i løpet av få år. Tre av fire kan miste jobben. Et konsern med 17 000 ansatte kan bli redusert til 4 000 om ett eller to år.

De tre opposisjonspartiene på Stortinget er alle villig til å gå i en dialog med regjeringen, men er tydelig på at det må endringer til.

– Så langt ser det ikke ut til at pakken tar nok vare på arbeidsplassene. Regjeringen har bidratt til en bedre likviditet for selskapene, men hvis økonomien i viktige prosjekter for norsk leverandørindustri ikke blir god nok så hjelper det ikke. Derfor må vi diskutere innretningen, sier han.

Norske arbeidsplasser

Gjelsvik viser blant annet til Fellesforbundet, som har skissert klare krav til redningspakken.

– Forutsetningen må være at dette skal bære arbeidsplasser og verdiskapning i verfts- og leverandørindustrien samt maritim næring. Derfor er det nå viktig at oppdragene ikke går ut av landet, men holdes i Norge. Hvis dette bare skulle føre til oppdrag ut av landet faller hele hensikten bort. Vi gjør dette for å sikre verdiskapning og arbeidsplasser i Norge, har Jørn Eggum uttalt til FriFagbevegelse.

Gjelsvik er helt enig.

– Hvis ikke dette kommer norsk industri til gode, har man feilet fundamentalt. Dette må føre til verdiskapning og arbeidsplasser i Norge, poengterer Sigbjørn Gjelsvik.

Han poengterer også at dette ikke er en gave til industrien på 100 milliarder kroner.

– Det er heller ingen skattelette, som noen påstår. Det vil heller gi økte skatteinntekter over tid. Gevinsten for selskapene er at de kan utsette skatteinnbetalingen i tid. De slipper å låne så mye, og reduserer sine kostnader. Og Staten tjener på dette siden selskapene må betale mer skatt senere, sier Sigbjørn Gjelsvik.

Annonse

Flere saker

Annonse