JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleie:

Stavanger: Vikarer i barnehager og sykehjem skal få faste og hele stillinger i kommunens eget vikarbyrå

– Dette er rødgrønn politikk i praksis, mener Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun og utvalgsleder Mimir Kristjansson.
Ordfører Kari Nessa Nordtun (t.v.) og Mimir Kristjansson er fornøyd med å kunne starte eget bemaningssenter i Stavanger kommune.

Ordfører Kari Nessa Nordtun (t.v.) og Mimir Kristjansson er fornøyd med å kunne starte eget bemaningssenter i Stavanger kommune.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Torsdag legger storkoalisjonen i Stavanger fram sitt første kommunebudsjett. En av nyvinningene er to kommunale vikarbyråer – eller bemanningssentre som de skal kalles – innenfor henholdsvis barnehager og sykehjem/hjemmetjenester.

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) og Mimir Kristjansson (Rødt) mener dette er store satsinger, hvor det flyttes betydelige midler fra private bemanningsbyråer over til egne kommunale selskap. Med faste og hele stillinger.

– Dette er et veldig viktig tiltak. For mange i Stavanger kommune jobber deltid i dag. Hvis man skal innføre en heltidskultur i kommunen, hvor faste og hele stillinger er normalen, er et kommunalt bemanningssenter et viktig steg på veien, sier ordfører Kari Nessa Nordtun til FriFagbevegelse.

p

– Dette er et skikkelig løft både for de ansatte og for barn og eldre i Stavanger. Nå får de færre ansikter å forholde seg til. Samtidig kutter vi unødvendig byråkrati og ikke minst et fordyrende mellomledd som et privat bemanningsbyrå utgjør, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

– Og det er ikke akkurat noe minus at vi kutter bruken av bemanningsbyråer i seg selv, mener Kristjansson.

– Velferdstjenestene våre blir bedre hvis barna våre og de eldre får færre fjes og forholde seg, og at ansatte får tid og tillit til å gjøre jobben sin skikkelig, legger hun til.

Nesten 60 mill. kroner

I dag bruker Stavanger 58,5 millioner kroner på private bemanningsbyråer. Mesteparten brukes nettopp innenfor helse og oppvekst.

Nå bytter altså 14 millioner kroner budsjettpost – fra posten private bemanningsbyråer til egne kommunale vikarbyråer.

Det settes av sju millioner kroner til et bemanningssenter for barnehage, og sju millioner kroner til bemanningssenter for sykehjem i 2020.

p

I 2021 er beløpet forventet å øke til 24 millioner kroner. Det kan trappes ytterligere opp hvis kommunen ser at det fungerer.

Bergen har gjort det samme. Mindre kommuner som Malvik og Sauda er i gang. I Oslo er man i gang med å organisere prøveprosjekter.

– Dette er ikke et sparetiltak. Samtidig har det mange pluss-sider. Vi bygger heltid, ansetter i faste og hele stillinger. Vi øker grunnbemanningen. Det er jo ikke slik at disse ikke gjør noe om de ikke må steppe inn en plass. Den største besparelsen får kanskje barnehagestyreren eller avdelingslederen som i dag må ringe rundt for å få tak i en vikar. På sikt vil dette også føre til mindre sykefravær, tror Mimir Kristjansson.

Saken fortsetter under bildet.

Mimir Kristjansson er utvalgsleder for arbeid i Stavanger kommune.

Mimir Kristjansson er utvalgsleder for arbeid i Stavanger kommune.

Helge Rønning Birkelund

– Vi skulle gjerne hatt enda mer penger å pøse på med. Men dette er en start. Nå slipper ansatte å stå med mobilen i hånda for å vente på et oppdrag, legger han til.

– Dette er ikke en ekstrautgift for kommunen, men snakk om å organisere oss på en bedre måte, poengterer han.

Forhandlet i ukevis

De borgerlige partiene har styrt Stavanger de siste 24 årene, før Kari Nessa Nordtun kunne flytte inn på ordførerkontoret og styre med en stor rødgrønn koalisjon etter høstens kommunevalg.

p

I budsjettforslaget som legges fram torsdag, er det allerede kjent at det innføres gratis skolefritidsordning for første klasse, og søskenmoderasjonen utvides til også å gjelde mellom barnehage og SFO.

I tillegg til Arbeiderpartiet og Rødt, står Senterpartiet, SV, MDG og FNB (Nei til mer bompenger) sammen om budsjettforslaget.

Det var ikke vanskelig for koalisjonen nå bli enige om å opprette bemanningssentrene.

– Det sto også i plattformen vi ble enige om. Alle har vi sett viktigheten av å gjøre dette grepet. Vi har blant annet sett et betydelig behov for dette så lenge vi satt i opposisjon. Personlig er jeg veldig glad for at vi allerede får gjennomslag for en så viktig sak nå, sier ordfører Kari Nessa Nordtun.

Torsdag presenterer Kari Nessa Nordtun (Ap) budsjettet for Stavanger neste år.

Torsdag presenterer Kari Nessa Nordtun (Ap) budsjettet for Stavanger neste år.

Helge Rønning Birkelund

Annonse

Flere saker

Annonse