JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiet

Støre ser framover: – Vår ambisjon, håp og tro er at vi skal styrke oss

Én konklusjon etter det dårlige valget er at den lange valgkampen var for dårlig. Derfor sier Støre at valgkampen 2025 allerede er i gang.
TRADISJON: Statsminister Joas Gahr Støre tas i mot av LO Stat-leder Egil André Aas ved ankomst Kartellkonferansen onsdag.

TRADISJON: Statsminister Joas Gahr Støre tas i mot av LO Stat-leder Egil André Aas ved ankomst Kartellkonferansen onsdag.

Alf Ragnar Olsen

helge@lomedia.no

Statsminister og partileder for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, ønsket ikke en strategidebatt da han stilte seg for hogg på Kartellkonferansen til LO Stat på Gol.

Men han gikk grundig gjennom den politiske situasjonen i den fagligpolitiske debatten.

– Det er ikke her vi skal ta den grundige debatten om hva som gikk galt i høstens valg. Det skal vi gjøre på strategikonferansen til helga.

– Jeg tar mitt overordnede ansvar som leder. Men vi skal gå videre, trekke lærdom og se framover mot 2025 og 2027, sa Jonas Gahr Støre.

– Vår ambisjon, håp og tro er at vi skal komme tilbake og styrke oss. Når dere ser hva som er alternativet, la han til.

Det er allerede kjent at man har trukket konklusjon om at den lange valgkampen var for dårlig.

For å vinne valg må du ha gode valgkamper, konstaterte Støre. Men det holdt altså ikke med en god sluttspurt.

– Derfor må kampen for 2025 begynne allerede nå, mener Jonas Gahr Støre.

LO-lederen: – Velgerne tar ikke feil. Vi får det resultatet vi fortjener

Ble møtt med krav

LO-lederen var klar overfor statsministeren da hun overlot ordet til ham.

Hun krever høyere sosialhjelp, høyere bostøtte, at regjeringen gjør noe med strømsituasjonen, men presiserte at regjeringen har gjort bra ting med barnehager og SFO.

– Men dere kan gjøre mer, sa Peggy Hessen Følsvik.

Jons Gahr Støre svarte at dette har høyeste prioritet i regjeringen.

– Vi skal være et interesseparti for de som trenger politikken. For vanlige folk, for de løsningene som kan ta oss trygt gjennom dyrtiden og de krevende omstillingene vi står overfor.

Støre minnet om at Norge skal gjennom et stort demografisk skifte, omstille oss på energi, gå over til det fornybare, omstille oss på klima, kutte utslipp og skape jobber.

– Dette kan vi bare gjøre sammen, mener Støre.

– Og vi skal sørge for trygghet i en urolig tid.

Trygg økonomisk styring

Budskapet har blitt gjentatt mange ganger allerede.

– Vår viktigste oppgave er å sørge for en trygg økonomisk styring. Når vi får bukt med prisstigningen, når rentetoppen og får de ned. Vi skal ha utholdenhet på å stå i det. Og de resultatene vil komme, lovet statsministeren.

Han minnet konferansen om at da han gikk på som statsminister i 2021, var prognosen for prisstigningen i 2022 på 1,3 prosent. Det ble 5,8.

Etter 11 år med en styringsrente på mindre enn halvannen prosent, har renten steget 12 ganger.

– Det må gi utslag i privatøkonomien, sa han.

Fra han ble statsminister har renten steget med fire prosentpoeng.

– Vi har bevisst kjørt på en politikk for å støtte opp om folk i denne situasjonen, presiserte han.

Han ramset opp lavere SFO, billigere barnehage, doblet fagforeningsfradrag, økt sosialhjelp, økt barnetrygd, verdens beste strømstøtte, økt studiestøtte, billigere ferger blant mye annet.

Tøffe valg

– Ja, vi har måttet ta tøffe valg. Det har kostet oss også. Blant annet innførte vi grunnrente på havbruk, noe som var krevende å gjennomføre. Men velferdsstaten er finansiert av staten. Da må vi finne ut hvor det er rimelig og fornuftig å beskatte. De tiltakene vi har gjennomført har vært mulige fordi det er en vilje til stede for å omfordele, sier Støre.

Han avsluttet også med å hylle salen.

– Dere er velferdsstatens førstelinje. Dere møter mange som er mest sårbare i samfunnet. Det som gir størst inntrykk på meg er besøk på arbeidsplasser der dere er tillitspersoner. Om det er i kriminalomsorgen, førstekontakten til Nav eller arbeidsetaten. Derfor har vi også tillitsreformen som vi jobber med, har ungdomsgarantien og bevilgningen med 380 millioner kroner bare for den, sier Jonas Gahr Støre.

Warning
Annonse
Annonse