JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Storseier for Joe Biden i nye stater – Bernie Sanders kan være ferdig

Tidligere visepresident Joe Biden har vunnet alle tirsdagens tre primærvalg og øker dermed ledelsen over Bernie Sanders.
Joe Biden styrker seg i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat i USA.

Joe Biden styrker seg i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat i USA.

Gage Skidmore

Etter at nesten alle stemmene var talt opp i Florida, hadde Biden en kraftig ledelse på 61 prosent mot 22 prosent over Sanders i Florida, og 59 prosent mot 36 i Illinois.

I Arizona var forspranget 12 prosentpoeng etter at 56 prosent av stemmene var talt opp: 42 prosent til Biden mot 30 prosent til Sanders.

p

Seier i de tre delstatene gir Biden en ledelse som det blir omtrent umulig for Sanders å ta igjen før Demokratenes landsmøte i juli.

Det skulle også vært holdt primærvalg i Ohio tirsdag, men det ble utsatt til juni.

I en appell fra sin hjemstat Delaware fokuserte Biden på prosessen framover og hyllet Sanders for å ha heist opp viktige temaer som rimelige helsetjenester og kampen mot klimaendringer.

Sanders kan trekke seg

Presidentkandidat for Demokratene, Bernie Sanders, sier han vurderer kampanjen etter å ha tapt viktige stater til Joe Biden.

I en uttalelse sier kampanjeleder Faiz Shakir at Sanders går i dialog med sine støttespillere for å «vurdere sin kampanje».

Han understreker likevel at Sanders ikke har noe hastverk med å foreta en avgjørelse ettersom neste nominasjonsvalg ikke er før om tidligst tre uker.

Korona la en skygge

Det var frykt for at koronaviruset skulle skremme velgerne fra å møte opp ved valgene tirsdag, slik at frammøtet ble lavt.

Men mange har forhåndsstemt, og frammøtet var faktisk betydelig høyere enn sist, noe som tyder på sterk entusiasme for å beseire president Donald Trump til høsten.

Nesten 2 millioner demokratiske floridianere forhåndsstemte eller stemte via posten og slapp dermed å møte opp i valglokalet, og fire femdeler av Arizonas demokratiske velgere gjorde det samme.

Myndighetene i Florida satte inn ekstra tiltak for å holde valglokalene rene og trygge, og valglokaler som noen steder befant seg i eldresentre, ble flyttet til andre steder på grunn av koronaviruset.

Støtte fra latinos

Biden viste igjen hvilken solide støtte han har blant USAs afroamerikanere og eldre velgere. Men han gjorde også innhogg i støtten Sanders har hatt blant latinos.

p

Riktignok er Florida en litt spesiell delstat siden en stor andel av statens latinos er cubanere, som er skeptiske til Sanders på grunn av hans tidligere uttalte støtte til Cubas Fidel Castro.

Sanders fortsatte å ha sin sterkeste støtte blant unge, men andelen har sunket i de tre delstatene, og Biden appellerte spesielt til dem i sin appell etter valget, der han understreket at han hører dem.

Annonse
Annonse