JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingspresidenten: – Demokratiet er under angrep

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) rettet en klar pekefinger til de folkevalgte da Stortinget åpnet onsdag.
Stortingspresident Tone W. Trøen under åpningen av det 164. Storting.

Stortingspresident Tone W. Trøen under åpningen av det 164. Storting.

Stortinget

– Vi risikerer å bli til en fare for demokratiet hvis vi ikke klarer å vise både hverandre og dem vi representerer, at vårt politiske arbeid er preget av respekt, sa Tone Wilhelmsen Trøen i sin tale til åpningen av det 164. storting.

Den siste tiden har vært preget av krangel om ufin retorikk mellom regjeringspartiene Venstre og Frp. Tirsdag krevde Frp skriftlig votering da Abid Raja (V) skulle velges til visepresident i Stortinget.

p

Stortingspresidenten framholdt at troen på og tilliten til demokratiske institusjoner knaker i sammenføyningene mange steder.

– Det er lite som tyder på at den utviklingen som har uroet oss i flere år, er i ferd med å snu. Særlig urovekkende er det at troen på de demokratiske tradisjonene, de demokratiske spillereglene og deres bærende institusjoner kan se ut til å være under angrep både ovenfra og nedenfra i enkelte av de eldste og fremste demokratier blant oss, sa hun.

– Heldigvis tyder valget i september på at vårt eget demokrati fortsatt er ved god helse, sa stortingspresidenten og viste til at valgdeltakelsen ved årets kommune- og fylkestingsvalg økte fra 2015.

– Vi vet at vi følges tett av velgere som også ved neste valg må kunne avgi sin stemme i overbevisning – ikke bare håp – om at også de neste som blir valgt, kommer til å bruke sin tid og sine krefter på de viktige tingene, påpekte Wilhelmsen Trøen.

Annonse

Flere saker

Annonse